5 roditeljskih rečenica koje deci uništavaju samopouzdanje i samopoštovanje

Iako svaki roditelj želi najbolje za svoje dete, ono što izgovara nekada ne deluje pozitivno na njega

  • 2
Roditelji roditeljstvo vaspitanje dete ćerka Foto: Shutterstock

Vaspitanje deteta je složen i veoma težak zadatak, a podizanje dvoje ili više dece je nekada prava umetnost. Mama i tata nisu samo roditelji, već i prijatelji, učitelji, psiholozi..., i imaju još mnogo uloga koje su im dodeljene po rođenju deteta.

Deca mnogo toga uče samo posmatrajući roditelje, pa zato nije ni čudo ukoliko dete bude steklo neku lošu naviku koju roditelji imaju, poput pušenja cigareta ili psovanja. Naravno, greške u vaspitanju su neminovne i svima se dešavaju, ali bi roditelji trebalo da budu svesni da neke rečenice koje izgovaraju mogu negativno da utiču na dete i na odnos koji ima sa braćom ili sestrama.

Nažalost, određene fraze koje roditelji izgovaraju mogu izazvati ljubomoru i agresiju kod dece, i da u kasnijem uzrastu deluju poput cunamija na dečije samopouzdanje i samopoštovanje. Psiholozi izdvajaju pet rečenica koje roditelji često izgovaraju, nesvesni da tako destruktivno utiču na dečiju psihu tokom odrastanja.

LJuta mama, svadja Foto: Shutterstock

1. "Neka ti brat ili sestra budu primer"

Možda neki roditelji misle da je poređenje s drugim detetom odlična motivacija, ali sve što dete čuje je da mama i tata više vole njegovog brata ili sestru.

Ukoliko roditelji često ponavljaju ovu rečenicu, kod deteta se može stvoriti osećaj zavisti i ljubomore, što kasnije može da preraste u problem sa samopouzdanjem.

2. "Moraš da voliš bebu"

Kada beba stigne u kuću, to može biti izvor stresa za starije dete. Psiholozi upozoravaju roditelje da ih ne prevari ako je prvo dete još uvek malo, jer se i kod njih bude identične emocije kao i kod starijih, samo što ne znaju da ih pokažu na pravi način.

Forsiranjem da starije dete voli, ljulja, čuva i ljubi mlađe, zapravo se stvara kontraefekat. Stoga je najbolje da stvari idu svojim tokom i da dete uzme onoliko prostora koliko mu je potrebno. 

3. "Ti si stariji, budi pametniji"

Prisiljavanje starijeg deteta da popusti mlađem roditelji prave veliki problem koji će se pokazati tek u budućnosti.

Zbog opterećenja i stalnog pritiska starije dete može da izraste u osobu koja će uvek tražiti tuđe odobrenje, a sebe stavljati na poslednje mesto.

Majka mama ćerka svađa Foto: Shutterstock

4. "Ko će prvi?"

Bilo da je reč o kupanju ili tome ko će prvi ući u automobil, ova fraza izaziva rivalitet među decom. Neminovno je da će jedno dete pobediti, a drugo izgubiti i biti u nepovoljnom položaju.

Roditelji bi trebalo da znaju da takmičenje nije uvek igra i da su emocije uzrokovane pobedom ili gubitkom veoma snažne.

5. "Prestani da plačeš ovog časa!"

Kada detetu branite da iskaže neku emociju, samo pogoršavate stvar. Ovo se posebno odnosi na situacije kada dete počne da plače, a roditelji insistiraju da istog trenutka prestane.

Psiholozi savetuju da bi roditelji trebalo da puste dete da pokaže šta oseća, a onda da ga smirenim tonom pitaju zašto se tako oseća i pomognu mu da prevaziđe trenutnu frustraciju.

Ukoliko roditelji nemaju razumevanja u tim situacijama, dete će "zatrpati" osećanja i naučiti da bi trebalo da "ćuti i trpi". Ovakav model ponašanja će usvojiti kao jedini ispravan i društveno prihvatljiv, pa će i tokom odrastanja i kada postane zrela osoba ćutati, trpeti i biti nesrećno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ima jos

    8. septembar 2021 | 15:59

    "Nemas ti pojma" ( sta god da uradis) i "na sta to licis" (kad mislis da si super)...to ubija samopouzdanje, takodje.

  • Boki

    8. septembar 2021 | 17:02

    Moj otac ne ume ni sijalicu da promeni. Kasapin, plata minimalac, ima 130 kg. i kad dođe kući jedina obaveza mu je da se nahrani i spava. Jedva se obrije i okupa. Majka je i muško i žensko. Kad se nešto u kući pokvari on meni kaže "pa popravi dečko imaš 20 godina, ne vrediš pola lule duvana". Onda majka i ja popravljamo, a on se sprda i traži zamerke. Nadam se da nema mnogo ovakvih očeva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA