≫ 

Prijateljstvo između roditelja i dece: Gde je granica i kada odnos prelazi u emocionalni incest

- Prijateljski odnos roditelja prema detetu je poželjan, dok se tiče razumevanja dečijih potreba, poštovanja njihove ličnosti i dok je u skladu sa njihovim uzrastom, ali postoje situacije u kojima se granica često prelazi i koje mogu da vode u vrlo neprijatan fenomen - kaže za Telegraf psiholog Ljubica Bogetić

  • 1
majka, ćerka, roditelji, tinejdžeri, pubertet

Foto: Shutterstock

Roditeljstvo je puno izazova i dilema, a jedno od onih najčešćih pitanja je da li deca i roditelji mogu i treba da budu prijatelji, koliko je to dobro, a koliko pogrešno i gde su granice koje u tom odnosu ne bi trebalo preći, a koje, pre svega, mogu da budu na štetu deteta.

- Prijateljski odnos roditelja prema deci je potreban, poželjan i vrlo koristan za razvoj deteta u zdravu ličnost dok on podrazumeva poštovanje detetovih potreba, razumevanje deteta, brigu o njemu, razgovore i pomoć deci da reše određene situacije, kao i poštovanje njihove ličnosti. Ali prijateljski odnos se razlikuje od prijateljstva - objašnjava za Telegraf psiholog Ljubica Bogetić.

Pazite o čemu razgovarate sa detetom

 

Ona navodi da je prijateljski odnos jedno, a prijateljstvo drugo.

- Prijateljstvo je dvosmerna ulica, ono vrlo često podrazumeva da roditelji od dece očekuju da im budu prijatelji, pa ih često opterećuju stvarima koje nisu za njihov uzrast - objašnjava psiholog.

Bogetić navodi da je češći slučaj da roditelji u deci traže supstitute za partnera, pa im se onda poveravaju o stvarima koje nisu za njih dobre u nekom uzrastu, pretvarajući ih u svoje prijatelje.

- S decom bi trebalo razgovarati u skladu sa uzrastom. U praksi sam se često sretala sa primerima gde su uglavnom majke od kćerki pravile najbolje prijateljice, žalile im se na njihove očeve, odnosno partnere, insistirale na tome da su one jedini pravi prijatelji... Takve kćerke su kasnije imale ozbiljne probleme u ostvarivanju emotivnih veza i u socijalizaciji - objašnjava Bogetić.

Upitana zašto je to tako, psiholog objašnjava:

- Deca onda steknu osećaj griže savesti i odgovornosti da ne povrede roditelja koji je od njih napravio prijatelja koga nema. Za to u psihologiji postoji stručni termin - emotivni incest, koji podrazumeva prelazak te zdrave granice, što nije redak slučaj kada roditelj od deteta pravi prijatelja ili mu dodeljuje psihološku ulogu partnera - objašnjava Bogetić.

Ona objašnjava da to nema nikakve veze sa fizičkim incestom, već isključivo sa psihičkim koji nastaje iz projekcije na dete nezadovoljstvom jednog roditelja na partnera.

Majka mama ćerka svađa

Foto: Shutterstock

Mora da postoji jasna granica 

 

Bogetić ističe da odrasli, a posebno roditelji često mešaju prijateljski odnos prema deci i prijateljstvo sa decom.

- Roditelj mora da bude zaštitnik i sigurnost koja je detetu potrebna trebalo bi da dolazi od njega. On bi trebalo da pokaže razumevanje prema potrebama deteta, da prijateljski razgovara sa njim, pomaže mu u rešavanju problema, priča sa njim o životnim izazovima, ali nikako da mu zamenjuje druženje sa vršnjacima i da mu izigrava jedinog prijatelja, a još manje da od deteta očekuje da rešava njegove probleme - ističe Bogetić.

Ona navodi da je potrebno postaviti jasne granice u odnosima, odnosno onome što zovemo prijateljstvom između roditelja i dece.

- Ovde govorimo o deci manjeg uzrasta i adolescentima, periodima u kojima nije normalno da jedini prijatelji detetu budu roditelji. Svako traži generacijske prijatelje. Roditelji koji ih nemaju trebalo bi da ih nađu kako o svojim problemima sa partnerom ne bi razgovarali sa decom, već sa prijateljima koji su im generacijski bliski - objašnjava psihoterapeut.

Bogetić ističe da je deci u redu odgovarati na pitanja koja ih interesuju, a tiču se odnosa njihovih roditelja, ali u skladu i prilagođeno njihovom uzrastu i znatiželji.

- U redu je pričati im o odnosima među roditeljima ako se oni raspituju, ali na način prilagođen njihovom uzrastu. Ali svakako nije nimalo poželjno da deci to pričamo samoinicijativno i opterećujemo ih, tražeći u njima prijatelje koje nemamo i očekujući od njih savet i rešenje problema. A verujte mi da se sa takvim slučajevim dece koja su bila u toj poziciji u praksi vrlo često srećem i da to ostavlja ozbiljne posledice na emocionalni razvoj - navodi sagovornica Telegrafa.

Ljubica Bogetić , psiholog

Foto: Youtube/ PrintScreen

Poželjan je prijateljski odnos, ali ne i prijateljstvo 

 

Psiholog Bogetić ističe da je taj "problematičan" prijateljski odnos primetniji na relaciji majka - kćeka, nego kada su dečaci u pitanju.

- Neke majke još od najranijeg uzrasta devojčica dele s njima svoju intimu i žale se na partnera, što dete od sedam ili osam godina ne može da razume i to ga zbunjuje. Vrlo često majke koriste rečenicu - ja sam ti jedini i najbolji prijatelj, čime deci šalju poruku da drugim ljudima ne mogu da veruju, da su drugi ljudi zli, što može da ima ozbiljne posledice na psihu deteta koje se otuđuje od vršnjaka i gubi sposobnost socijalizacije - objašnjava terapeut.

Kao posledicu, navodi Bogetić, sve češće imamo odrasle ljude koji emocionalno nisu ostvareni i koji osećaju "odgovornost" da život posvete roditeljima.

- Rezime je da roditelj mora biti roditelj, poželjno je da ima prijateljski odnos sa detetom, ali uz jasno postavljene granice. Roditelj ne sme da očekuje od deteta da mu bude prijatelj opterećujući ga svojim situacijama i problemima koje ono nije sposobno da razume i koje ne može da reši, a zbog kojih će se osećati loše i nemoćno.

Emocionalni incest je vrlo ozbiljna pojava koja ostavlja posledice na psihu i razvoj deteta. O tome bi roditelji trebalo da razmišljaju i preispituju se u kontekstu svog odnosa sa decom - savetuje Bogetić.

Video: O primitivnoj reakciji ovog oca priča ceo svet: Poludeo kada je saznao da će dobiti ćerku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kromrip salata

    22. septembar 2021 | 15:06

    Roditelji i policija ti nikad ne mogu biti prijatelji već je roditelj roditelj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA