≫ 

Košarkaš Nikola Jokić dao kćerki ime koje je retko u Srbiji: Slovenskog je porekla, a ima posebno značenje

Naš sportski div i njegova supruga koji su po prvi put postali roditelji svojoj naslednici dali su ime koje ima specifičnu simboliku

  • 25
Nikola Jokić Natalija Macesić beba Foto-montaža: Shutterstock, Instagram/nmacesic

Slavni srpski košarkaš Nikola Jokić postao je otac, a njegova supruga  Natalija i on su odlučili da svojoj tek rođenoj devojčici daju ne baš često i uobičajeno ime - Ognjena.

Ime koji je bračni par Jokić izabrao za svoju mezimicu je staro slovensko, koje vodi poreklo od reči  "ogаnj" što znači i  "plamen, vatren", a ovi epiteti se uglavnom prilikom izbora imena u novije vreme odnose na roditeljsku želju da im dete ima baš takav karakter i temperament.

U našem narodu kada hoćete da se kaže da je neko sposoban, on ili ona su "živa vatra", pa tako se računa da će dete koje nosi ovakvo ime biti baš takvo. 

Nekada davno, kad se verovalo da reč ima moć magije, ovo ime se, kao i mnoga druga "imena koja štite", davalo u funkciji zastrašivanja zlih duhova.

Imenom Ognjen, koje nosi vatrenu simboliku, obično je krštavano muško dete  u porodici gde su vladale smrtonosne bolesti, da bi bolest pobegla od plamena i vatre. Od imena Ognjen izveden je ženski oblik - Ognjena, koje je imalo identično značenje i namenu.

Muški oblik imena nalazi se među prvih 20 imena na listi najčešće davanih imena dečacima rođenim poslednjih 15 godina u Srbiji, ali u ženskom obliku ono se vrlo retko bira.

Da je ovo, ipak, jedno od najlepših i najneobičnijih ženskih imena potvrđuje i činjenica da ga je opevao nedavno preminuli srpski kantautor Đorđe Balašević.

U pesmi "Ognjena" Balašević joj je posvetio stihove:

"...Sve ima svoje... I vatra i led

U kap se spoje... I čemer i med

Sve ima svoje... Vrlina i greh

Tuge postoje da bi prizvale smeh..."

Video: Jokić slavio pobedu svog grla kao trijumf Denvera: Sreća Somborca posle napete trke na hipodromu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buli

    30. septembar 2021 | 12:50

    Ko je bre ovaj čovek? Zbog čega mu se pridaje ovolika pažnja. Čovek igra dobro košarku, ali ima i drugih u NBA koji igraju košarku. Njegov odnos prema Srbiji je ravnodušan, pa bi i mi tako trebali da se ponašamo prema njemu.

  • Febo

    30. septembar 2021 | 13:50

    Srećno,nek je bebica ziva i zdrava

  • Marija

    30. septembar 2021 | 13:13

    Čestitam roditeljima, neka je beba Živa i Zdrava!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA