≫ 

4 saveta za mame koje su pod velikim stresom: Naučite da tražite pomoć

Činjenica je da roditelji moraju sebi da priušte redovne pauze, u suprotnom će u nekom trenutku biti iscrpljeni

  • 0
Out of control nervoza stres mama deca Foto: Shutterstock

Biti roditelj je veliki izazov koji sa sobom nosi ogromnu odgovornost, jer mama i tata moraju da budu lekari, animatori, psiholozi, najbolji prijatelji..., i još niz uloga koje dobiju kada i dete. 

U današnjem svetu je normalno da žene pored toga što su majke budu i domaćice i poslovne žene, a taj pritisak i odgovornost ostavljaju veliki trag na njhovu psihu. Veoma je teško kada majke moraju da se izbore sa komentarima poput: "zašto si se ugojila", "kako nemaš vremena da odmoriš", "zašto ti je kuća u neredu?".

Ostati smiren i pribran u takvoj situaciji je veoma teško, stoga je potrebno pronaći način na koji možete da kanališete sav nakupljen stres koji osećate.

1. Naučite da tražite pomoć

Tradiconalni način vaspitanja dece se generacijama menjao. Žene su nekada pretežno bile domaćice koje su ostajale kod kuće kako bi odgajale decu i obavljale kućne poslove. Međutim, danas žene rade isto to, samo što pored ovih poslova imaju i karijeru i gomilu drugih obaveza.

Zbog ovakvog načina života majkama je neophodna pomoć. Ukoliko ne naučite da tražite pomoć od najbližih ljudi u vašoj okolini, nikada nećete imati vremena za sebe. Dajte sebi zadatak da jednom nedeljno nađete osobu koja će pričuvati dete na najmanje tri sata.

Sve što bi onda trebalo da uradite je da radite stvari koje vas ispunjavaju i zbog kojih ćete biti srećni. 

sredovečne drugarice, kafa, ćaskanje, trač, mobilni telefoni razgovor Foto: Shutterstock

2. Organizujte se

Nedostatak vremena je veliki izvor stresa. Kako biste ga izbegli - održavajte dobru organizaciju svojih aktivnosti i dužnosti koje imate u toku dana. Nemojte sebi stvarati dodatni posao koji će vam oduzeti i ono malo dragocenog slobodnog vremena koje imate. 

3. Nađite vreme za sebe

Ključna stvar je da pronađete vreme i hobi koji vam oslobađa svakodnevnog stresa. Na ovaj način ćete "očistiti" svoje misli od obaveza koje vas svakodnevno okupiraju. Prisetite se starog načina života i druženja sa prijateljicama i ponovo pronađite svoje "ja".

4. Pričajte o svojim osećanjima

Najvažnija stvar je da se suočite sa usponima i padovima koji dolaze sa roditeljstvom. Budite svesni da niste dužni da održavate sliku "savršene mame", jer u suštini to niko nije. Nemojte se stideti svojih emocija i loših dana, već ih podelite sa suprugom, prijateljima i drugim mama koje će vas sigurno razumeti.

Vi ste primer svom detetu, a na ovaj način mu dajte pravi model ponašanja, jer će putem vas naučiti da nije pogrešno priznati svoja osećanja i pustiti suzu.

Video: Ukoliko želite da prebolite dečka, ili iskalite bes na šefu, postoji mesto za to

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA