≫ 

7 mitova o vaspitanju i roditeljstvu koje slušaju sve mame u Srbiji

Deca ne dolaze sa uputstvima i nemoguće je predvideti kakva će biti i koji je model vaspitanja najbolji za njih, ali, kako to obično biva, stariji članovi familije uvek misle da su njihove metode nepogrešive...

  • 0
Roditeljstvo, roditelji, deca

Foto: Shutterstock

Kao što ne postoje savršena deca, tako ne postoje ni savršeni roditelji. Svi smo ljudi, i u redu je praviti greške, a najbolje je kad iz njih izvučemo važnu životnu pouku. 

Deca ne dolaze sa upustvima i nemoguće je predvideti kakva će biti i koji je model vaspitanja najbolji za njih. Tada nastupaju bake i tetke, kao i svekrve i tašte i ostali članovi familije sa svojim savetima za koje tvrde da su najbolji način za vaspitavanje dece. 

Novopečeni roditelji, ali i oni stariji u moru saveta ne mogu da pronađaju onaj pravi, pa se često dešava da im se zbog nesmotrene greške u roditeljstvu javlja osećaj krivice.

Kako biste izbegli taj osećaj i bili najbolja verzija roditelja, postarajte se da ne koristite zastarele savete koji vam, često, otežavaju posao. 

1. "Najbolje je da spavate sa detetom"

 

Možda mislite da ćete svom mališanu pružiti više ljubavi i sigurnosti ako budete spavali zajedno s njim. Međutim, činjenica je da je roditeljima potreban san i odmor od svih dnevnih obaveza.

Zato bi bilo najbolje da detetu obezbedite krevetac ili krevet za spavanje kako bi svi odmorili i bili spremni za novi dan.

Beba spava, spavanje, krevetac

Foto: Shutterstock

2. "Ne navikavaj dete na ruke"

 

Bebe su u prvim mesecima potpuno ranjive, i potrebna im je bezuslovna roditeljska ljubav. Vaše naručje je bebino skrovište od spoljašnjeg sveta, koji joj je još uvek nepoznat.

Ali, budite svesni da nećete moći ceo život da nunate dete i držite pod svojim okriljem; zato iskoristite dragoceno vreme i budite tu uz svoju bebu. 

3. "Sakrij mu cuclu"

 

Poznato je da korišćenje cucle može uzrokovati deformaciju zuba i stvoriti jednu vrstu zavisnosti kod dece. Proces odvikavanja od cucle ume da bude veoma težak i stresan za dete, pa bi roditelji trebalo da ga pohvale svaki put kada je ne koristi.

Kada odlučite da bi dete trebalo da ostavi cuclu, prvo porazgovarajte s njim i budute mu podrška. Ispričajte mu zanimljivu priču zašto njegov omiljeni predmet mora da "ode", i na taj način olakšajte krizni period svom mališanu.

4. "Hladno mu je, obuci ga slojevito"

 

Bebe nisu u stanju da regulišu telesnu temperaturu kao odrasli. Zato se preporučuje da bebi obučete samo jedan komad odeće više od odraslih, jer će se u suprotnom mališan oznojiti, a to može da rezultira prehladom. 

Dete jesen lišće vreme hladno vreme

Foto: michael podger/Unsplash

5. "Sa hodalicom će brže prohodati"

 

Kod dece, za prohodavanje je najvažnije puzanje, a kretanjem u hodalici deca često preskaču tu važnu razvojnu fazu. Takođe, hodalica može da poveća rizik od nezgoda, jer dete neće steći stabilnost koja je neophodna.

Zato je najbolje da se dete razvija onom brzinom za koje je njegovo telo spremno.

6. "Vikom ćeš uspostaviti autoritet"

 

Nažalost, agresivne roditeljske metode su i dalje ukorenjene u mnogim zajednicama. Roditelji bi trebalo da se mislima vrate u detinjstvo i preispitaju se kako su oni reagovali kada su roditelji vikali na njih.

Ukoliko osetite nelagodu, znaćete da isto ne bi trebalo da primenjujete sada kad ste postali roditelj. Agresivna vrsta discipline stvara jaz između dece i roditelja, a takođe može izazvati ukorenjene traume. 

7. "Dete ne sme da te vidi da plačeš"

 

Roditelji često pokušavaju da prikažu savršenu sliku porodice i po svaku cenu izbegavaju da pokažu svoju ranjivu stranu pred decom. Međutim, veoma je važno da dete bude svesno da i odrasli imaju svoje tužne trenutke i da u tome nema ničeg lošeg.

Ovim pristupom pokazaćete detetu da je u redu da "pusti suzu" kada ima potrebu i da nema razloga da skriva tužen emocije.

Video: E sad smo sve videli: Amerikanci vode decu na povocu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA