≫ 

3 načina da naučite dete da zavoli povrće: Od probirljivca do hranoljupca

Kada kažete detetu: "Pojedi samo još tri zalogaja", to može da ima suprotan efekat od onoga što želite da postignete

  • 0
Dostava hrane je biznis koji je uznapredovao rapidno Foto: Shutterstock

Većina roditelja pretpostavlja da dete neće želeti da jede povrće, pa izbegava stvaranje sukoba za stolom tako što mu ga neće ni nuditi. Međutim, kako ćete znati koje povrće se detetu neće svideti ukoliko ga ne proba?

Istina, velika je verovatnoća da će mališan odbiti povrće koje mu nudite, i zato je važno da se naoružate strpljenjem. Deca kopiraju ponašanje roditelji, pa ako vi budete svakodnevno jeli povrće i zdravu hranu, postoji mogućnost da će dete poželeti isto.

Ukoliko ste jedni od onih roditelja koji se muče da detetu ubace par zalogaja zdrave hrane i krivite sebe zbog toga, možete da se opustite.

Postoje tri domišljate tehnike koje vam mogu pomoći da nadmudrite vašeg mališana.

1. Budite strpljivi

Roditelji bi pre svega trebalo da budu strpljivi i da ne odustaju od svog cilja. Ovo posebno važi za mališane uzrasta između 18 meseci i dve godine starosti, jer su u tom periodu najtvrdoglaviji.

Roditelji moraju uvek iznova da probaju. Ipak, na uzimanje hrane koju ne žele, decu ne treba primoravati.

Treba imati u vidu da nije neophodno da se mališanima dopadne gotovo svaka vrsta povrća i voća. Deca umeju da se zasite određenih ukusa, pa je dobro da im uvek date nešto novo da probaju ili spremite povrće na drugačiji način.

devojčica povrće Foto:Pixabay

2. Upoznajte dete sa hranom

Nekoj deci je potrebno dosta vremena kako bi se privikla na određenu hranu. Potrebno im je da hranu često i dugo gledaju u svom okruženju pre nego što odluče da je probaju.

Srećom, postoji mnogo načina na koje možete da ih upoznate sa hranom koju bi trebalo da jedu. 

Povedite dete u supermarket ili na pijacu i pričajte mu o hrani koju kupujete. Pustite ga da dodirne i pomiriše namirnice, da uzme voće i povrće i stavi ga u kesu.

Za užinu mu ponudite posudu sa seckanim voćem, ali i povrćem.

Uključite dete u pripremu obroka i po cenu dvostruko duže pripreme i haosa u kuhinji. Pomoću ove metode dete će se upoznati sa hranom i postoji velika mogućnost da će je zavoleti.

3. Ponudite poznato i jedno "novo" povrće

Pogrešno je da detetu svaki dan nudite isto povrće. Stavite se u njegovu poziciju i zamislite da vam neko svakodnevno sprema identičnu hranu. 

Zamolite dete da proba samo jednu vrstu novog povrća, ne više. Na taj način možete ga ohrabriti da proba novu hranu, ali iako neće, bitno je da jede druge namirnice kako bi u organizam unelo potrebne materije.

Video: Samo pet sastojaka za fenomenalan ručak koji će klinci obožavati? Moguće je!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA