≫ 

Roditelji: Lepo su vaspitana samo deca koja su osetila prutić. Psiholog: To ostavlja posledice

Batine, poneka ćuška ili šamar na prostorima Balkana, ali i u svetu, dugo su bili lek za neposlušnost dece, nedolično ponašanje ili loše ocene u školi

  • 43
Majka, otac, roditelju tuku dete, decu, nasilje nad decom, dečje batine, vaspitanje

Foto-ilustracija: Shutterstock

Vaspitna ćuška, za mnoge roditelje i danas je prihvatljiva metoda kojom im se čini da uspešno disciplinuju decu, a neki čak smatraju da poslovica "Batina je iz raja izašla" ima utemeljenje u praksi i tvrde da su samo lepo vaspitana deca ona koja su na svojoj koži osetila "prutić".

Roditelji Endru i Mirijam iz Australije su pristalice takvog načina vaspitanja, a izjavom da redovno fizički kažnjavaju decu završili su na stubu srama. Kako su objasnili, decu udaraju, jer je to jedini način da kontrolišu njihovo ponašanje. 

- Batine vidimo kao jedan od alata, ali to nipošto nije prva stvar za kojom posežemo. Pazimo, isprobali smo i druge načine, ali ako smo u situaciji kad smatramo da je to najučinkovitije sredstvo, zamolimo dete da samo dođe do nas. Ne jurimo ga po kući, već kažemo: "dođi", ono posluša naredbu, a onda ga udarimo - objasnila je Mirijam.

Nije iznenađujuće da je grupa drugih roditelja, nezadovoljnih ovim priznanjem, prozvala Endrua i Mirijam, a njihovu metodu vaspitanja opisala kao zlostavljanje i nasilje.

- Vi vršite nasilje nad nemoćnim bićem. To je zlostavljanje, a opravdanje ne postoji - napisala je jedna žena.

Međutim, bilo je i onih koji su se saglasili sa metodom fizičkog kažnjavanja kao "pomoćnim sredstvom" u vaspitanju, pa je tako jedan otac podržao Endrua i Mirijam:

- Mislim da je batina dobar način korekcije ponašanja, pozitivan alat i zato ga i ja primenjujem na svojoj deci.

Fizičko kažnjavanje obuhvata aplikaciju nekog oblika fizičkog bola kao odgovor na neželjeno ponašanje, u ovom slučaju deteta. Da li dete treba fizički i emotivno kažnjavati, objašnjava psiholog Mina Ilić.

- Postoji mnogo načina na koje roditelj može da priđe detetu i ukaže mu na grešku, ali fizičko kažnjavanje deteta ne bi trebalo da bude način - kaže za Telegraf psiholog Mina Ilić.

Dete će misliti da je u redu biti žrtva

 

Prema rečima naše sagovornice, fizičko i emotivno kažnjavanje ostavlja posledice, pa čak i traumu kod deteta.

- Ono će u toku odrastanja misliti da je normalno da kada nešto skrivi bude žrtva i da je greška nešto što se ne oprašta. Roditelji moraju da budu svesni da sve kreće iz porodice i iz njihovog načina na koji pristupaju deci - naglašava psiholog.

Kako kaže, ukoliko je fizičko kažnjavanje dominantno u odnosu roditelja i deteta, neminovno je da će dete imati pogrešan utisak o sebi i svetu, a to može dovesti do velikih posledica i do problema u ponašanju tokom odrastanja.

cyber bullying, Deca, računar, kompjuter, internet, Škola,Nasilje, Pedofilija, Nasilje nad decom

Foto: Shutterstock

- Kada roditelj fizički kažnjava dete to je odlika nemoći, i ne samo da je on nemoćan, već i dete koje ne zna da se odbrani. Ne radi se samo o fizičkoj boli, već o emotivnoj koja ostaje urezana u sećanje - objašnjava psiholog Mina Ilić.

Roditelji često kažu da je dete nemirno i tvrdoglavo i da je batina jedino rešenje da ga "nauče pameti". Međutim, psiholog objašnjava da uvek treba da krenemo od sebe i zapitamo se kako bismo mi taj problem objasnili sebi.

- Da li udarite sebe kada pogrešite nešto? Naravno da ne. Već sednete i razmislite kako je i zašto došlo do toga. Na isti način treba postupati i sa detetom - naglašava Mina Ilić.

Psiholog ističe da vaspitanje ne bi trebalo da bude "kroćenje dece", već učenje o pristupu životu, svetu i sebi.

- Deca ne bi trebalo da se treniraju i da im se šalje poruka da moraju da se uklapaju u očekivanja. Poenta je kreirati osobu koja će biti srećna, zadovoljna i koja će imati samopouzdanje, a metodom fizičkog kažnjavanja se pravi nešto sasvim suprotno od toga - zaključuje psiholog Mina Ilić.

(Telergaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    3. novembar 2021 | 14:06

    Kada nesto skrivi treba da se kazni, ne lupajte, zasto bi zbog toga dete bilo zrtva, ovo danas je horor kako se ponasaju, nista nama ne fali sto smo dobili po neku ćušku, znalo se sta sme a sta ne, ovo danas je pakao od histericne i bezobrazne dece!!!

  • Sj

    3. novembar 2021 | 15:00

    Onda treba i zatvor ukinuti.. treba objasniti samo da to ne valja.

  • Дража

    3. novembar 2021 | 14:19

    Због тих "психолога" су нам данас оваква, нажалост, бахата, осиона са деструктивним понашањем!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA