≫ 

Nora je mali, ali veliki heroj: Rođena je sa 700 grama, a njena bitka traje već 2 godine

Ona je do trenutka porođaja bila savršena beba i ništa nije naslućivalo da bi nešto moglo da pođe po zlu

  • 0
mama i beba Foto: Freepik.com

Svake godine 17. novembra obeležava se Svetski dan prevremeno rođenih beba, sa idejom da se pažnja društva usmeri na ozbiljne probleme prevremeno rođenih beba i njihovih roditelja.

Tim povodom u "Uranku" na televiziji K1 ovog jutra oglasila se Milena Berić, majka prevremeno rođene Nore, koja je na svet došla u 23. nedelji trudnoće.

Nora je do trenutka porođaja bila savršena beba i ništa nije naslućivalo da bi nešto moglo da pođe po zlu.

- Ekspertski ultrazvuk tri dana pre porođaja pokazao je idealne rezultate. Nora je rođena sa 700 grama i četiri meseca bila je na Institutu za neonatologiju. Bila sam u stanju sepse, CRP mi je bio 500 što znači da sam imala neku bakterijsku infekciju, ali do danas nismo saznali o kojoj bakteriji je reč. Nora sada ima dve i po godine

Prva 24 sata, a potom i naredne dve nedelje bile su kritične i Nora je bila na svakodnevnoj reanimaciji u Institutu za neonatologiju. Naša borba i dalje traje. Nora redovno odlazi u Sokobanjsku, u našem timu su i defektolozi - rekla je Milena Berić, majka prevremeno rođene devojčice Nore.

SLIKA

Ona je istakla da je prevremeno rođenje bebe, osim šoka, straha i neprekidne brige za dete, za majku stresno i zbog zakona o radu, odnosno, porodiljskom odsustvu.

- Zakon nije usklađen sa praksom. Moja beba rođena je u 23. nedelji, što se u medicinskom i faktičkom smislu smatra živorođenom, ali sa Zakon to nije tako. Ja sam dobila samo tri meseca porodiljskog odustva zato što naš Zakon ne priznaje rođenje bebe u 23. nedelji trudnoće - rekla je Berićeva i pozvala nadležne da se pozabave ovim problemom.

Povodom Svetskog dana prevremeno rođenih beba gostovala je i dr Jelena Sanković, zamenica načelnika Odeljenja neonatologije GAK "Narodni front".

- Bebe teške od 500 do 750 grama imaju stepen preživljavanja oko 60 odsto. Prevremeno rođene bebe zahtevaju intenzivni nadzor, češće kontrole lekara različitih specijalnosti, jer rođenje pre vremena nosi velike rizike od infekcija i opasnosti po razvoj psihičkog i motoričkog sistema.

SLIKA

Ovim bebama najčešće je potreban kiseonik zato što je njihov respiratorni sistem nezreo. Više od 60 odsto prevremeno rođenih beba zahteva smeštaj na odeljenjima intenzivne nege - objasnila je dr Sanković i dodala da broj prevremeno rođenih beba raste i u svetu i u Srbiji:

- Raste broj prevremeno rođenih beba i u našoj zemlji i u svetu. Prevremena trudnoća računa se za sve bebe rođene od 34. do 37. gestacijske nedelje, dok se ekstremno nezrelim novorođenčadima smatraju bebe rođene pre 28 punih gestacijskih nedelja - objasnila je dr Jelena Sanković.

Video: Da li je ovo beba šef u stvarnom životu: Nakon naporne dremke i kupanja, dobro dođe masaža

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA