≫ 

Mami koja se odlučila na veganski način ishrane bebe prete socijalnom službom

Sve je veći trend u svetu da vegani i decu hrane na isti način, ali stručnjaci kažu da je u slučaju najmlađih važno biti oprezan

  • 2

Mama Tasj Rose suočila se na društvenim mrežama sa brojnim pretnjama, jer je odlučila da svoje dete odgaja kao vegana.

Neki pratioci na TikToku, gde je podelila kako gaji dete,  zapretili su joj socijalnom službom, ali Rose odgovara:

- I šta ćete reći? Da je zdravo i srećno? To je sve što je važno.

Međutim, njen odgovor nije zadovoljio kritičare.

- Ako to dete ikad razvije neke zdravstvene probleme, krivi ćete biti vi jer ste ga zlostavljali - poručila joj je jedna osoba.

Takođe, drugi dodaju da "samo zato što je ona veganka, ne može prisiljavati dete da bude vegan".

Rose ističe da će detetu, kad bude starije, dati mogućnost izbora.

- Ona će, kad bude starija, moći sama da odluči da li hoće da bude vegan ili ne - pojasnila je ova mama.

@tasjrose Reply to @j3ster47 she’s well cared for, happy and healthy and that’s all that matters 🥰 #veganbaby #mumsoftiktok #OakFaolán #BabyOak #babiesoftiktok ♬ Title - Meghan Trainor

Nikol Fragal, koja je na čelu Dečijeg zdravstvenog sistema "Nemoursa" smatra da bi u slučaju ishrane iz koje su isključene namirnice životinjskog porekla kada su deca u pitanju trebalo, ipak, primeniti određene principe u ishrani.

- U tom slučaju potrebno je započeti ishranu s majčinim mlekom koje nazivamo "savršenom hranom", jer je mešavina vitamina, minerala i makronutrijenata poput proteina, masti i ugljenih hidrata - kaže Fragal.

Za one koji ne doje, jedina je opcija formula od soje. Ali je važno znati da roditelji ne bi trebalo da mešaju tu formulu - koja je oblikovana tako da oponaša majčino mleko sa sojinim mlekom, koje ne pruža optimalne hranljive sastojke za rast i razvoj deteta, upozorila je Fragale.

Mleko na biljnoj bazi može se davati deci koja su starija od godinu dana, ali ne i bebama, dodala je.

Prilikom uvođenja čvrste hrane roditelji bi se trebalo da se fokuisraju na izvore proteina, vodeći računa da dete konzumira razne žitarice, mahunarke, orašaste plodove i tofu. Treblo bi paziti i na unos vitamina B12 i D, kalcijum, gvožđa, proteina i vlakana, savetuju iz Akademije za ishranu i dijetetiku.

Onio navode da bi hranu možda bilo poželjno upotpuniti i nekim suplementima, multivitaminima.

Ovo sve je od izuzetne važnosti, jer su ranije zabeleženi slučajevi dece koja su imala zdravstveni problem zbog vegankog načina ishrane, pa čak i dece koja su umrla nakon što su ih roditelji hranili veganskim namirnicama neprilagođenim njihovim potrebama, piše Today.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zemunac

    12. januar 2022 | 14:31

    A majka je vegan od rodjenja??? Muka mi je od tih laznih i dvolicnih ljudi(cast izuzecima).Pogotovo mase poznate licnosti.Do juce si jeo mast i hleba,cvarke,ajvar,prasetinu...i bili su zdravi,tako su o izgledali. Treba sve jesti,ali bez preterivanja.

  • Mama

    13. januar 2022 | 01:23

    Treba joj uzeti dete

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA