5 ideja kako da deca na kreativan način provedu raspust: Evo zašto je važno da budu aktivni

- Za školarce je bitno da se dobro odmore na raspustu, ali i da taj odmor ne bude pasivan, kako bi imali energije za novo polugođe - kaže za Telegraf psiholog Ljubica Bogetić

  • 1
porodica deca raspust čitanje Foto: Shutterstock

Raspust je za decu vreme uživanja, ali mnogim roditeljima predstavlja izazov kako da ga organizuju da se ne pretvori samo u spavanje i igranje igrica, što u konačnici neće biti najbolje za njihovo psihičko, ali ni fizičko zdravlje.

- Za školarce je važno da se dobro odmore na raspustu, kako bi u drugo polugođe krenuli puni energije i mogli da odgovore na zahteve u učenju koji ih čekaju, ali je bitno i da taj odmor bude aktivan kako bi "napunili baterije"- kaže za Telegraf psiholog Ljubica Bogetić.

Ona daje predlog za pet kreativnih ideja kako da i deca i roditelji uživaju u danima raspusta, ali i da ostvare još veću povezanost i bliskost.

1. Napravite izlet 

- Nekada nije potrebno mnogo novca da biste se zabavili sa decom. Organizujte posete mestima u vašem gradu na kojima nikada ili dugo niste bili. Napravite izlet na Avali ili zajedno sa decom prošetajte Kalmegdanom, ako živite u Beogradu. Ukoliko imate mogućnosti posetite neki muzej ili izložbu slika.

Sticanje novih iskustava za decu je važno, a ona ne moraju da budu negde daleko, u drugom mestu. Ovakve aktivnosti su odličan način da deca kroz zabavu nauče nešto novo i provedu vreme sa porodicom na kvalitetan način za sve - kaže Bogetić.

2. Čitajte zajedno 

- Čitanje u društvu može da bude veoma zanimljivo i korisno za pravilno usmeravanje dece i razvijanje mašte. Dogovorite se sa njima da vaš izbor budu knjige iz kojih možete svi zajedno da naučite nešto.

Neka, na primer, deo vašeg dogovora bude i to da jednom oni, a jednom vi predlažete literaturu koju ćete čitati, naravno koja je u skladu sa njihovim razvojnim dobom. Zajedničko čitanje povezuje decu i roditelje i emocionalno i pruža im priliku za razgovore o kvalitetnim temama - ističe psiholog.

3. Organizujte kućni bioskop 

- Uz čitanje, gledanje filmova u porodičnom okruženju je jedna od aktivnosti koja će prijati vašoj deci čak i ako su školarci starijeg uzrasta. To je jedan od kvalitetnih načina da se koriste mediji.

Zbog pandemije i vremenskih uslova odlazak u bioskop možda nije najbolji izbor zabave, ali to da ga napravite u kući može da bude odlična ideja, ali i dobar način da poboljšate komunikaciju sa svojom decom. Pričajte sa njima o likovima iz filma, greškama i podvizima aktera, o tome šta su naučili gledajući film. To je odličan način vaspitanja kroz zabavu, ali i učenja dece da razmišljaju - kaže sagovornica Telegrafa.

Psiholog Ljubica Bogetić Foto: Privatna arhiva

4. Igrajte se zajedno 

- Ovo je još jedna aktivnost koja na odličan način povezuje porodicu. Možete zajedno da izađete na grudvanje ili da izaberete da u toplini doma igrate monopol, neku drugu društvenu igru ili kvizove.

Ovo je odličan način da se roditelji zbliže sa decom, ali da igrom svi oteraju napetost i zabave se. Deca će na taj način imati osećaj zajedništva, a ovako kreativnim igricama će sticati znanje i razvijati takmičarski duh. Za roditelje ovo može da predstavlja odličan način za opuštanje čak i posle napornog i stresnog radnog dana - savetuje Bogetić.

5. Organizujte deci druženje sa vršnjacima napolju 

- Podstaknite decu da provode vreme napolju. Bez obzira kakve da su vremenske prilike igranje sa vršnjacima van kuće je prava blagodet za njihovo zdravlje u svakom pogledu. To je dobar način da se "napune baterije".

Za njih je važno da budu na vazduhu i da ne povode vreme samo za kompjuterom, telefonom i tabletom. Posle druženja pozovite drugare na topao čaj i uživajte i vi , kao roditelj, u razgovorima sa njima. To će učiniti da se deca osete važnom i prihvaćenom, a vašem detetu ostaće kao lepa uspomen iz detinjstva - ističe Bogetić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA