≫ 

5 fraza koje magično deluju na decu: Počeće da slušaju i prihvataju roditeljske granice

Kada se deca ponašaju "loše", to je obično jer traže jaču vezu sa roditeljima

  • 0
Dete plač histerija roditelji

Foto: Shutterstock

Ponekada sve u vezi sa decom izgleda kao velika borba, jer se mališani često odupiru tome da jedu, da prestanu da se igraju, da idu na spavanje... Oni nekada ili ne žele ili jednostavno ne mogu da poslušaju roditelje.

Sve to dovodi roditelje do ljutnje, osećaja iscrpljenosti, a čini se da rešenja nema ni na vidiku. Jedna mama prošla je sve faze sa svojom decom i pomoću tog korisnog iskustva, ali i knjiga o roditeljstvu pronašla fraze koje su joj pomogle da im porodični život bude lakši.

Ona je svojih pet fraza podelila sa svetom, jer tvrdi da su joj pomogle da se poveže sa svojom decom i da ona počnu da je slušaju.

1. "Znam, voleo bi da možeš..."

 

- Kada se deca ponašaju "loše", to je obično jer traže jaču vezu. Kada je moj sin trčao okolo pre spavanja, činilo mi se da radi to zbog prkosa. Zapravo je to bio poziv za povezivanje.

Počela sam da se srećem s njim tačno u trenutku i govorila mu stvari poput onih da bi on sigurno voleo da bude budan celu noć, da može da se igra, da me ima samo za sebe i da nikada ne bude vreme za spavanje.

To su bile rečenice kojima smo se povezali - on je osećao da ga razumem, a moje granice su nisu promenile, jer je ipak morao na spavanje u određeno vreme. Ipak, pronašli smo način da se igramo tokom pripreme za spavanje i učinimo to zabavom - objasnila je ova mama.

2. "Ovo je teško za tebe"

 

- Kada moj sin ranije nije hteo da ide u školu, koristila sam fraze poput onih "naravno da želiš da ideš", "ti voliš školu, biće ti zabavno", itd. Međutim, to ga je nateralo na još dublje neraspoloženje i onda smo se svaki put svađali da bi na kraju u školu otišao plačući.

Sada imam drugačiji pristup i govorim mu stvari poput onih da ga ja razumem, da shvatam da ne želi da ide i da mu je sigurno teško i da želi da ostane kod kuće čitav dan.

Ovo je učinilo da sam pođe u školu, mada i dalje nevoljno, ali smo oboje lišeni dramatičnih ispada. Koristeći frazu "ovo je teško za tebe" pronašli smo model komunikacije; on zna da ga ja razumem da mu je ponekada teško, ali i da u školu mora da ide - kaže ona.

majka, ćerka, roditelji, tinejdžeri, pubertet

Foto: Shutterstock

3. "Smirio si se"

 

- Jedan od najlakših načina da pomognete svojoj deci i da ona žele da vas slušaju je i da iz njih izvučete maksimum i istaknete stvari koje su dobro uradili.

Kada je moj sin bio u fazi besa, ja sam to zvala treningom snage. Kada bi se konačno smirio, ja bih ga pohvalila što je to uspeo, što je izbacio svu energiju i što je legao i da sada može da ide na spavanje.

Ovo je takođe dobra fraza za učenje slušanja pošto se dete "oporavi" od besa. Svaki put kada vaše dete počne da kontroliše emocije i duboko uzdahne, vi ga pohvalite - prepričava mama svoje iskustvo.

4. "Uspeo si"

 

- Ovo je još jedna fraza koja pomaže deci da bolje slušaju. Zapamtite: što više toga istaknete da je dobro, to će više takvog ponašanja biti.

Kad bi moj sin napustio školu i ušao u automobil sa osmehom na licu, okrenula bih se prema njemu i rekla mu: "Uspeo si ovo. Jutros nisi želeo da ideš u školu, ali si otišao i pogledaj sada. Srećan si i nasmejan. Pronašao si način da rešiš situaciju, iako ti je bilo teško" - objašnjava ova mama svoje metode.

5. "Uspeo si da se zaustaviš"

 

Učenje samokontroli je nešto što zahteva veliku količinu doslednosti i prakse. To je veština koja se uči tokom vremena, a posebno je teško deci od prve do šeste godine. Dakle, da bi se to izvuklo iz karaktera deteta, posebno je korisna fraza "uspeo si da se zaustaviš".

- Moje omiljene situacije za korišćenje ove fraze su one kada dete želi da udari nekoga ili nešto ili da ugrize. Obično kažem: "Zaustavio si se. Toliko si bio ljut, želeo si da udariš, ali umesto toga, otišao si do stolice ili si lupio rukom u jastuk. Za to je potrebno mnogo samokontrole" - završava ova mama.

Video: Tata heroj: Hitrom reakcijom spasao sina od teške povrede

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA