≫ 

Andrijana je zadržala svoje prezime kad se udala: Ni slutila nije da će zato proći kroz "pakao" u Crnoj Gori

"Ova greška me je ponizila kao ženu, jer sam i na dan venčanja morala više puta da potvrdim svoju odluku", napisala je Andrijana Vešović, poznatija kao Zombijana

  • 12
Venčanje mladenci matičar potpisivanje Foto-ilustracija: Shutterstock

Na Balkanu je nepisano pravilo da žena treba da, pri građanskom venčanju, uzme muževljevo prezime. Ukoliko zadrži svoje i doda njegovo ili odluči da ne menja prezime, velika je šansa da će konstantno da dobija pitanja zbog čega je tako. Zato, koju god opciju žena da odabere, neko će da je osudi.

Ipak, osim što će žene koje samo zadrže svoje prezime da morati da se nose sa osudom okoline, one mogu da prođu i kroz birokratski pakao. Iako bi, ako ne menjate prezime, trebalo da bude najlakše, umetnica i influenserka Andrijana Vešović, poznata pod nadimkom Zombijana, dokaz je da nije tako.

Ona je na društvenim mrežama detaljno opisala šta se dogodi kada u Crnoj Gori žena odluči da ne uzme suprugovo prezime.

- Nemam više ništa da dodam u opisu ovog posta. Potrošila sam se emotivno, a boga mi i sa rečima. Nadam se da će moje iskustvo možda nekoj od vas poslužiti - navedeno je u opisu Andrijanine objave.

Andrijana je započela ironičnom ilustracijom u kojoj navodi da žena ne mora da uzme njegovo prezime jer sve će se samo srediti u opštini.

Ona potom navodi šta se desi ako uzmeš njegovo prezime - ono što je manje-više opšte poznato: potpišeš se u knjigu venčanih novim prezimenom i potom zameniš sva dokumenta, što i nije zanimljivo jer može da traje, a i da košta, ali okolina to podržava. Ako dodaš suprugovo prezime, situacija je slična, s tim što će se mnogi čuditi tome, a kada te oslovljavaju po prezimenu neće poštovati tvoju odluku i koristiće samo dodato, suprugovo prezime.

Situacija čak i ako zadržiš svoje prezime može da se zakomplikuje. Nećeš imati nikakvih peripetija s novim dokumentima, ali stalno ćeš morati da se pravdaš što si se onda udala

- Venčala sam se u feburaru s jednim carem i nisam uzela njegovo prezime. Od njega sam dobila samo podršku za tu odluku. Pre par dana, nakon skoro godinu dana, podižem saobraćajnu dozvolu na njegovo prezime. Govorim da se ne prezivam tako, radnica na šalteru mi govori kroz smeh da ću morati da se prezivam tako godinu dana, do isteka saobraćajne. Nije smešno i neću - započela je Andrijana svoju priču.

Kako je objasnila, otišla je u opštinu i na šalteru zatekla matičarku koja ih je venčala i koja je napravila grešku u sistemu.

- Grešku je, citiram, napravila po inerciji, jer svaka uzima prezime. Izdaje mi popravljeni izvod, ali to nije dovoljno da se greška popravi. To saznajem tek u MUP-u, tako da sam u par sati bila po tri puta u ove dve institucije. Prvo sam se isplakala od besa i nemoći. Poslala sam mejl na svaku adresu koju sam našla na sajtu opštine. Juče je za pola dana rešeno i popravljeno bez mene i bez troškova. Hvala opštini na brzom reagovanju, ali se ovo računa samo ako bi to uradili i za ženu koja nema pratilaca koliko Podgorica stanovnika. Verovatno bih u suprotnom čekala danima, ako ne mesecima, na rešenje ove greške. To sigurno znam, jer nisam oduvek imala puno pratilaca i mogućnost vidljivog glasa. Ono što me je još više rastužilo je da, prema vašim porukama, dosta vas ima ovakvo iskustvo i da ste odustale od svog prezimena zbog papirologije - napisala je Andrijana.

Ona je objasnila zbog čega joj je taj događaj izazvao stres i bol.

- Odlučila sam, nimalo lako, da ne uzmem prezime čoveka kog najviše volim, da bih saznala da zbog nečijeg nemara ta odluka nije ni važna. Otvorila sam firmu na prezime Vešović. Prelazila sam granicu, a nisam ni znala da se prezivam drugačije (što je inače po zakonu prekršaj, promenile vi prezime same ili greškom). Na biračkom spisku se vodim pod "lažnim" prezimenom. Zamalo sam predala papire za vizu za SAD. Bila bih odbijena i prijavljena za "lažna dokumenta". "Po inerciji", tuđu grešku je trebalo da popravim ja, kao da nemam život, posao, obaveze. A i da je platim. Tako da mi ništa smešno nije bilo - objasnila je.

Ona je priču zaključila rečima da je to da li će žena da uzme, doda prezime ili zadrži svoje isključivo odluka žene.

- Na kraju, greške se dešavaju i ja to stvarno razumem. Pa i ja pravim greške u svom poslu, ali, jer ali postoji, prezime je deo identiteta, pa je odluka šta da uradiš sa tim važna i teška sama po sebi. Mnogo je gadan osećaj kad je neko donese umesto tebe, pa i greškom. Ova greška se 99% nije desila nijednom muškarcu ove godine. Niko mu greškom nije upisao prezime supruge. Ova greška se, ponovo citiram, desila "jer svaka uzima prezime". Ova greška je ozbiljno mogla da mi naruši kvalitet života. Ova greška me je ponizila kao ženu, jer sam i na dan venčanja morala više puta da potvrdim svoju odluku. Ja sam Andrijana, prezime mi je Vešović - napisala je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dijagnoza F

    23. oktobar 2022 | 10:34

    Možete da me osuđujete, ali sa 46 godina života sam naučio da izbegavam ženske osobe sa dva prezimena, i poslovno i privatno. Sve odreda su jako teške osobe za komunikaciju.

  • Naravoucenije

    23. oktobar 2022 | 10:23

    Gresku nije ucinio muskarac. Napravila ju je zena, maticarka. I zato smatram da zene su sebi najgori neprijatelji. Stvari se nece promeniti dok se zene ne dozovu pameti i dok jedna drugu ne podrze. Mozemo da krivimo muskarce za sve lose sto se desava ukljucujuci nasilje, ali u konacnici, te muskarce su odgojile upravo zene.

  • Dragan

    23. oktobar 2022 | 09:30

    Ja sam mojoj supruzi rekao ili uzmi moje prezime ili ostavi svoje.. Nemoj da mi dodajes svoje prezime na moje jer mi je to moda ili pomodarstvo.. Bezpotrebno je i ružno. Uzmi jedno ali nemoj da mešaš prezimena . .. Ona se odlucila za moje.. Da je ostavila svoje nebi imao nikakvih problema sa njenom odlukom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA