Otišli smo u kupatilo gorskih vila i tamo zatekli tri Indijca: Otkrili smo šta su tražili usred ovog blaga Srbije (FOTO) (VIDEO)

Ima bar 10 jednodnevnih izleta na koje možete da odete ako na planini nema snega. Ali, i ako ima...

  • 4

Svi koje smo pitali nisu znali da kažu da li im je Zlatibor lepši leti ili zimi, dok smrznuti ispijate kuvano vino ili kad spas od vrućine potražite negde u "debeloj" hladovini. Da li s proleća, kad tek počinje da se oseća toplota u vazduhu ili kad prođe leto, pa se izmešaju tople jesenje boje.

Koji god da je odgovor nećete pogrešiti, jer će svako pronaći nešto za sebe. Ako biste samo da se "zabodete" u neku ušuškani kafić u centru, pored jezera i natenane ispijate kaficu, može i to.

Ako biste da u smeštaj uđete tek uveče, da imate ispunjen i aktivan dan, nema problema.

Svi vole da se slikaju kod "brzog voza", Foto: Telegraf

Uostalom, treba sagoreti svaku kaloriju koja će jedva čekati da se nakači na vas jer nećete moći da odolite komplet lepinji.

Iako ima jedna pekara u Užicu koju svi pominju kada se pomene nadaleko čuvena lepinja, zlatiborske ne zaostaju, jer... vruća lepinja presečena hladnim, gustim jogurtom...

Komplet lepinja, Foto: Telegraf

Kako nam je rekao prvi "turista" na Zlatiboru, Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibora, ima bar 10 jednodnevnih izleta na koje možete da odete ako na planini nema snega. Ali, i ako ima...

Između sela Rožanstvo i Trnava je Stopića pećina, udaljena od centra Zlatibora 19 kilometara. Do tamo vas vodi uređena staza, a ako dolazite kolima, možete da se zaustavite i malo dalje da biste ostatak puta prepešačili.

Na svakih nekoliko metara postavljene su klupe i kante, pa možete da sednete i odmorite, ako vas "preplavi" čist, planinski vazduh.

Ulaz u Stopića pećinu, Foto: Telegraf

Okolo mir, tišina, tek poneki krik ptice. Biće vam čudno, ali posegnite za telefonom samo da biste slikali tu lepotu.

Odmah na ulazu u pećinu je "siparska kupa" odnosno pseće groblje, jer su tu, pre nego što je pećina istražena meštani bacali leševe mrtvih životinja.

Unutrašnjost pećine, Foto: Telegraf

Ulaznica je 250 dinara, a, ako imate sreće, baš kad dođete radiće Dušan, koji će vam i zapevati, ako ga zamolite. Saznaćete šta je "pećinski poljubac" i sve što vas bude interesovalo o kadama i starosti pećine.

Na svakom koraku možete da nađete zdrave, domaće proizvode, a o pijaci u centru da ne pričamo. Sirevi, kajmak u kačicama, čvarci, suhomesnato i svi vam nude da makar probate.

Ne možete da odete sa Zlatibora da ne kupite suvenir, makar drvenu frulicu za 100 dinara, a ako hoćete nešto "ozbiljnije" možete i čuturicu za rakiju.

Glavna kuća u Sirogojnu, Foto: Telegraf

- Probaj, ma ko ti kaže da kupiš, na de, samo jedi - zvaće vas sa raznih tezgi da degustirate mladi sir, zreli sir, dimljeni kačkavalj...

Nadaleko čuveno Sirogojno, koje starije generacije znaju po Savi Sirogojnu, partizanu bombašu, verovatno isto koliko i po vrednim zlatiborskim pletiljama. One imaju i svoj muzej. Odmah pored je i prodavnica pletenih džempera, šalova, kapa...

Svaki ručno rađeni proizvod ima i etiketu na kojoj piše ime pletilje koja je isplela tu lepotu, a koji koštaju po 100 i više evra. Razlika u odnosu na one domaće džempere kojih ima na svakom koraku je u vuni, skuplji džemperi se rade od islandske vune, koja je postojana, a takav artikl, kažu, može da traje i više decenija.

Ovako je nekada izgledalo domaćinstvo, Foto: Telegraf

U jedinom muzeju na otvorenom "Staro selo" videćete kako se nekada živelo. Zašto su sve kuće imale dvoja vrata i ko je spavao u vajatima?

Pauzu možete da napravite u krčmi gde možete da probate i neprevaziđeni domaći sok od maline.

Oko ognjišta se nekad okupljala cela porodica, Foto: Telegraf

Ako vam se svidi, raspitajte se i za smeštaj u brvnarama.

Muzej posvećen pletiljama, Foto: Telegraf

A šta reći o vodopadu u Gostilju, a ne preterati? Kupatilu gorskih vila, kako ga zovu, možete da priđete i napravite nezaboravne selfije.

Mi smo tamo zatekli tri Indijca. Iz Turističke organizacije Zlatibora kažu da najviše gostiju dolazi iz Republike Srpske, Crne Gore, a potom slede Kinezi! Sve više je i Arapa, a sa njima se javlja i nov problem, kako reagovati kada iz hotela iznesu ćebe na obližnju livadu i postave da jedu?

Spomenik štipaljci kod vodopada u Gostilju, Foto: Telegraf

Bliži se i Nova godina, a na planini, kažu, nikad bolja ponuda. Dragana Mirković "rezervisana" je za 31. decembar i doček, 30. decembra na Kraljevom trgu sviraće Neverne bebe, a 29. decembra gostuje Dino Merlin.

Kažu, neki dolaze na Zlatibor da bi se vratili u formu, smršali i pripazili na liniju, što je paradoks, jer je dobre, domaće hrane na svakom koraku, pa je to zaista teško. Ali ništa što jedna šetnja do spomenika na Glavudži, udaljenog pet kilometara od centra, neće izlečiti.

Domaćinstvo Boškove vode u Ljubišu, Foto: Telegraf

Kad god otišli, preporuka je, telefone u ruke samo zbog slikanja, šetajte i dišite punim plućima.

(J. Vučić/j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😔

    1. decembar 2018 | 14:48

    Čitam i suze mi same klize niz obraze...jer to je bol koji oseća samo osoba koja toliko voli Srbiju i sve prelepo u njoj što nigde na svetu nema...a živim daleko od svoje zemlje kao i mnogi ljudi, jer muka čoveka natera da ode daleko a da večno u srcu i duši pati za onim što je njegovo, gde se rodio i gde pripada. (Ovo će razumeti samo oni koji vole svoju zemlju kao što je volim ja...)

  • Frankfurt

    2. decembar 2018 | 08:26

    Svake Godine smo tu,na odmoru,kod Vladana i Mire.Bolje gostoprimstvo nisam dozivio!Steta sto je dozvoljena nova gradnja i Stari Grad polako umire:-(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA