≫ 

Kruševo – Bajkovit gradić sa idiličnim zimskim pejzažom

Kruševo je grad u zapadnom delu Republike Makedonije, u kolevci planine Baba. Sa 1.350 metara nad morske visine, Kruševo je jedini planinski grad u Makedoniji i najviši grad na Balkanu.

  • 1
Foto: Promo

Zimska sezona u Kruševu traje od novembra do kraja marta. Zime su blage, sunčane i prilično snežne. Skijališta na planini Bušava sa obe strane su 1200 metara i 1.400 metara. Kruševo privlači ljubitelje zimskih sportova sa prekrasnim skijaškim stazama i sa stazama za zimsko trčanje koje nisu daleko od grada. Skijaške staze se nalaze na lokalitetu Stanič, opremljenim ski liftom (dvosedom i jednosedom).

Foto: Promo

Čaršija

Godine 1927. Kruševo je posetio slavni francuski arhitekt Korbizje, koji se oduševio kruševskom arhitekturom te je u svom daljem radu bio inspirisan kruševskim kućama.

Kruševske kuće su prava arhitektonska remek‐dela. Kažu, da je čuveni Le Korbizje kada je prvi put došao u Kruševo 1927. godine bio ganut lepotom i elegantnom linijom ukrasnih detalja na fasadama. Skoro sve još uvek nose porodične grbove na prednjoj fasadi, a unutrašnjost je ukrašena nameštajem i ukrasnim detaljima od drva i duborezima, kao i naslikanim zidovima, na kojima dominira plava boja, kombinacija sećanja na staru otadžbinu i graditeljsku i slikarsku veštinu Mijaka.

Pri ulazu u grad sa bilo koje strane, ima nešto kao u bajkama: u izgledu grada, u njegovoj arhitekturi, u izlasku sunca, u zalascima sunca iza planina, taj zeleni uzdah grada, u jednoj igri perspektive, koja se još bajkovitije oslikava u kristalu planinskog neba. U središtu grada krivudaju mali sokaci, strmi i uski, savijaju se i krše sledeći terene i nepisana pravila starih urbanih aglomeracija.

Bazar je sastavljen od serije malih zanatlija i prodavnica, raspoređenih jedna pored druge. To je naj živopisniji deo grada, na koji se nadovezuju mahale, gde se odvija ceo život. Od nekadašnje poznate Kruševske čaršije još uvek postoje neki od starih zanata: keramičari, kujundžije, kazandžije, obućari, zlatari i drugi. Svi oni rade bačve, stolariju, duboreze, pekare, stolove, itd.

Foto: Promo

Makedonijum

Kompleks spomenika Ilinden, poznat još i kao Makedonijum, jedan je od najmarkantnijih spomenika u Kruševu i Makedoniji.

Otkriven je 2. avgusta 1974. godine, na tridesetoj godišnjici zasedanja ASNOM-a i 71. godišnjici od Ilindenskog ustanka. Lociran je neposredno u blizini Kruševa, na lokalitetu Gumenje.

Sastoji se od četiri platforme, koje simbolišu nepokor, borbu i večnu težnju makedonskog naroda za slobodom i nezavisnom državom. Kompleks se prostire na 12 hektara, dok se Makedonijum, koji se nalazi na najvišoj tački, završava kupolom na 1.320 metara nadmorske visine, odakle se pruža izvanredan pogled na sve četiri strane - prema Kruševu, Slivu, Mečkinom Kamenu i Pelagoniji. Unutrašnjost kupole impresionira svojim reljefima, vitražom s večnim plamenom i zvukom oratorijuma Sunce drevne zemlje Tome Proševa.

Foto: Promo

Spomen-kuća Toše Projeskog

Toše Proeski (25. januar 1981 – 16. oktobar 2007) za kratko vreme postao je najpopularniji pevač u Makedoniji i jedna od najvećih zvezda balkanske muzičke scene. 2004. godine bio je proglašen ambasadorom dobre volje UNICEF-a. Posthumno, bio je proglašen za počasnog građanina Makedonije. Kruševo, njegovo rodno mesto, odužilo mu se otvaranjem spomen-kuće 25. aprila 2011. godine.

U Muzeju je hronološki prikazano detinjstvo i tinejdžerske godine do razdoblja kada je Toše dostigao vrh svoje umetničke karijere, obogaćen sa 350 auteničnih eksponata u vlasništvo porodice Proeski. U centralnom delu postavljen je molitvenik, verski predmeti Tošeta i nekoliko njegovih razmišljanja o ljubavi, porodici, prijateljstvu.

Deo eksponata su i dve voštane figure Toše u prirodnoj veličini.

Foto: Promo

Nebo iznad Kruševa je raj za paraglajderiste. U najavi je Svetski kup u paraglajdingu. Održaće se sledeće godine na jednoj od najboljih evropskih i svetskih paraglajding lokacija, a to je Kruševo.

Sve ove aktivnosti dopunjuju i obogaćuju kulturne sadržaje Kruševa, a ovaj grad po svojoj prirodi i specifičnosti nosi ime Grad muzej.

Ako nešto treba osetiti, i videti - to je Kruševo. Upravo stara gradska arhitektura, koja vas ostavlja bez daha, spontani ljudi, prekrasna priroda i planinski vazduh, čine ovo mesto među najčistijim gradovima u Makedonijii.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    11. decembar 2018 | 16:06

    Bio sam u akrusevu, mogu vam reci carobno mjesto. Tosetova kuca je prelijepa a najvise me je nasmijao spomenik nekom vojvodi koji se zove Pitu Guli 😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA