Na ovoj slici nalazi se najmanji gradski park na svetu, ali malo ko može da ga uoči: Vidite li ga vi? (FOTO)

Američka država Oregon je jedinstvena u svetu

  • 1

Koliko ljudi poznajete koji su samo ove godine išli "preko okeana", posetili Ameriku i prepričavali vam dogodovštine i utiske o ovoj i dalje za mnoge, obećanoj zemlji? A da li vam je iko od njih rekao, ako uopšte zna, da je baš tamo najmanji park na svetu? Verovatno ni sami ne znaju, a da su čuli ovu priču, nesumnjivo bi otišli do Portlanda, svi oni koji su bili na toj strani ove velike zemlje.

Naime, park Mil Ends u Portlandu je najmanji gradski park na svetu i kao takav ušao je u Ginisovu knjigu rekorda. Smešten je u srcu ovog grada u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ceo park predstavlja mali oval koji je u najširem delu prečnika 61 santimetar.

Cela priča je počela davne 1948. godine, kada je na tom mestu trebalo da se postavi ulična svetiljka.

Ova "žardinjera" je najmanji park na svetu, nismo pogrešili; Printskrin: Google Maps

Ona ipak, mesecima nije postavljena, pa je lagano, na tom mestu počela da niče trava. Dik Fegan, kolumnista časopisa Oregon svakog dana iz svoje kancelarije posmatrao je ovaj "prostorčić", pa jednog dana, pošto je mnogo vremena prošlo, a trava obrasla preko čitavog ostrvceta, odlučio da zasadi cveće i bar ulepša taj nikad iskorišćen prostor.

Nazvao ga je "Mil Ends", po svojoj kolumni u novinama. Brinuo je o svom parku sve do smrti, 1969. godine, kada je izgubio borbu sa kancerom, pa nije doživeo da čuje kako je ovo 1976. godine i zvanično proglašeno za gradski park.

Za ovu priču saznalo se tek u novembru 2011. Tada su se pojedini "buntovni" stanovnici Portlanda požalili da ovo ostrvo nije dovoljno veliko da bi zaista bilo gradski park, jer čak nema ni ogradu niti je adekvatno obeležen.

Gradske vlasti su tada stavile minijaturnu ogradu oko ostrva. Postavljen je i znak prekoputa, da se tamo nalazi najmanji gradski park na svetu.

Zato kada čujete sledeći put da neko ide u Oregon ili blizu njega, ispričajte mu ovu priču. Vredi posetiti mesto jedinstveno u svetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA