≫ 

Grčko ostrvo kojim vladaju žene, a u gradu živi samo jedan muškarac

Ostrvo na kojem žene vladaju!

  • 3

Bele i pastelne zgrade na obodima brda sa pogledom na tirkizno plavo more. Zalazak sunca kao obaveza. Mesec toliko pun i svetao kao da je neko upalio svetlo.

Nije da Karpatos ne liči na druga grčka ostrva, ali umnogome sebično čuva svoju autentičnost zbog činjenice da se nalazi "na kraju sveta".

Udaljen sat vremena avionom od Atine, Karpatos je ostrvo na kojem i u jeku sezone nećete videti gužve turista.

Ostrvo od šest hiljada stanovnika uglavnom stacioniranih u glavnom gradu Pigadia, poznato je širom Grčke po naporima da očuva lokalni folklor i nalazi se tačno između Krita i Rodosa. Takođe je dom najvećeg broja grčkih iseljenika u Njujork, ali i omiljeno letovalište mnogih, danas Amerikanaca grčkog porekla.

Ipak, pravi tradicionalni duh Karpatosa krije se visoko u planinama gde, baš kao nigde drugde u Grčkoj isključivo vlada matrijarhat.

Karpatos

Foto: Wikimedia/Flickr/ufoncz

Naime, zbog piratskih napada u 6. i 13. veku ljudi su se naselili visoko u planinama i osnovali grad (danas selo) Olimp. Sa samo 300 stanovnika, ovo selo je živi muzej u kojem se tradicionalna odeća, folklor i dijalekat i dalje čuvaju, a lokalno stanovništvo je do 1980. godine ovde živelo bez struje.

Međutim, nešto mnogo zanimljivije čini ovaj grad posebnim, a to je činjenica da u njemu živi samo jedan muškarac.

Dobro ste pročitali - čak 299 žena naseljava današnji Olimp i bori se za opstanak u njemu. Većina njih radi na obližnjem Rodosu, a desetine su emigrirale u Njujork i Baltimor kao i većina stanovništva sa Karpatosa.

Kako meštanke vole da kažu, prvo su zavladale kuhinjom, a onda i svim ostalim. Sa tim se slaže i Fotini Frangu iz lokalne turističke organizacije koja matrijarhat na Karpatosu objašnjava time da tamošnje žene "imaju posebne super moći da vode kuću i prežive u ovakvom okruženju".

Karpatos

Foto: Wikimedia/Dimellas Manolis

I zaista je tako. Prvenstveno su žene odgovorne za tradiciju koja na Karpatosu opstaje - deljenjem recepata, očuvanjem porodice i sada, nastojanjima da poslove (uglavnom prodavnice) održe na nogama.

Novinarka BBC-ja koja je imala priliku da upozna neke od njih, rekla je da ih je snaga ovih žena duboko dirnula.

"Bez obzira na državni sistem ili društvo, one nalaze način da prežive", napisala je u svom tekstu.

Nestali avion Egyptair, grcko ostrvo Karpatos

Printskrin: Google Maps

Stoga, ako se ikada uputite na prelepi Karpatos ne zaboravite da posetite ovo, po mnogo čemu jedinstveno selo. I ne očekujte da ćete u njemu naći wi-fi, bankomat ili sličnu, a praktičnu tvorevinu modernog doba. Ali, naći ćete nešto mnogo lepše - gostoprimstvo i lokalnu tradiciju koja će sve ostalo baciti u zaborav.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гидри

    22. maj 2019 | 10:14

    Е тамо бих ја на једно два три месеца, усамљеног одмора, сунце, море, риба, вино, тишина... Шта ћеш више.. Да напуним испражњене батерије, побегнем од овог лудила Београдског.. Ништа ТВ, телефон, компјутер и сл. И ловио бих рибу.. Уживао у заласцима сунца, мирисима мора и боровине.. То ми је сан који ћу кад тад остварити...

  • 937

    22. maj 2019 | 09:07

    Deda Bisa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA