≫ 

Svi na moru mrzite morsku travu kad je izbace talasi, a ona je u stvari dokaz da je voda čista!

Znamo da vas morska trava nervira, ali ona ne treba da remeti vaše uživanje ovog leta

  • 1

Mnogi turisti zameraju nekim letovalištima širom sveta što su im obale pune morske trave koja pluta u vodi. Neka letovališta su podložnija nagomilavanju trava iz mora, ali to ne treba da gledate sa loše strane. Znamo da vam trava smeta i dosađuje, ali da li ste znali da je ona lekovita i potpuno bezopasna?

Većina morskih trava ne spada u opasna "morska bića". Naime, pod morskom travom podrazumevaju se razne vrste višećelijskih (golim okom vidljivih) algi, koje jesu biljke i potpuno su bezopasne.

U starija vremena morska trava korišćena je radi lečenja rana, raka prostate, a u starom Egiptu u svrhu lečenja raka dojki. U Aziji se koristi odavnina, kao sastojak pirinča i drugim jelima, a i u medicini.

Često se naši turisti plaše da će dobiti alergiju od morske trave, ali od toga nema bojazni. Alergija se uglavnom javlja kao kombinacija soli i sunca, a ne od morske trave.

Kaže se da je ova trava u vodi dokaz da je voda čista.

Meduze

Meduze nisu opasne; Foto: Foter/Flickr/jimg944

Osim morske trave, u zavisnosti od perioda godine i klime, neka letovališta umeju da budu povoljno stanište za meduze.

Meduze se najčešće pojavljuju kada je povišena temperatura u moru ili kada su obilne padavine tokom proleća. One su u vodama koje su čiste i tople.

Iako meduza u nekim delovima sezone zna da bude mnogo, ako vidite plavu meduzu, znajte da su one potpuno bezopasne.

Trava se uglavnom pojavljuje samo u popodnevnim časovima i kao takva ne predstavlja nikakvu prepreku da uživate ovog leta na vašem omiljenom mestu.

(b.krstic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ika...

    20. maj 2019 | 20:57

    Oh,boze nisam imala pojma zasto toliko te trave,i mnogo sam se cudila i pitala ali hvala na odgovoru..inace prosle godine u Grckoj mesto Nea Michaniona gde sam bila to je puna,puna plaza tih trava...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA