Auto-put koji ima 666 kilometara je oličenje strave i užasa: Nalazi se na Aljasci, oko njega nema ničeg osim zveri (FOTO)

Ovim putem ne prolaze oni koji nisu dovljno hrabri

  • 3

Auto-put Dalton je jedan od najopasnijih puteva na svetu. Nalazi sa na Aljasci, gde izazovima nikada nema kraja. Šta mislite, da li biste smeli da se provozate tuda?

Usamljeni auto-put Dalton sagrađen je zbog nafte, a danas privlači zaljubljenike u adrenalin, netaknutu prirodu i vidikovce koji se ne zaboravljaju.

Auto-put Dalton se često nađe na popisima unajopasnijih saobraćajnih puteva, a prolazi središnjom i severnom Aljaskom. Jedan je od dva puta u Severnoj Americi koji prelaze Arktički krug, a izgrađena je kako bi crno zlato brže dolazilo do cilja. Ali nafta više nije glavni razlog putovanja putem dugim 666 kilometara, nego adrenalin, prirodne lepote i netaknuta priroda.

Dalton, autoput

Foto: Shutterstock

Tamo je u toku leta 24 sata dnevno svetlo prisutno, a zimi 24 sata mrak. Polarna svetlost može da se vidi od septembra do sredine aprila, a najniže zabeležene temperature bile su -62 °C. Tokom leta poplave nisu retkost, baš kao ni požari. Opasnost predstavljaju i vukovi, a na mestima gde se najčešće pojavljuju postavljeni su znakovi upozorenja.

Rojeve komaraca koji se pojavljuju u proleće i leto u jesen zamenjuju muve. Oni koji putuju s ljubimcem tamo ga nikako ne bi smeli šetati jer takvi „izleti“ iz automobila mogu da budu pogubni.

Duž auto-puta nema gradova s apotekamaama i bolnicama, nema banke, a na celom potezu je jedan bankomat. Ne postoje marketi, a gorivo, grickalice, voda i kafa su dostupni na tek nekoliko lokacija, baš kao i internet. U dužini od 386 kilometara nema benzina niti mesta na kom možete nešto da pojedete ili popijete.

Dalton, autoput

Foto: Shutterstock

U slučaju kvara na automobilu ili potrebe za doktorom pomoć se na nekim se delovima čeka satima, pa čak i danima.

Šetnja ili vožnja biciklom na svoju ruku strogo je zabranjena od Dedhorsa, gde čuvari danonoćno kontrolišu promet kako se neki od neposlušnih posetilaca ne bi zaputio na autoput bez dopuštenja.

Ali bez obzira na opasnosti, brojni putnici iz celog sveta žele da doživeti lepotu netaknute prirode, uživaju u vidikovcima koji se ne zaboravljaju, kao i da posmatraju ptice. Tamo dolaze i zaljubljenici u kampovanje, planinarenje ili kupanje u hladnom okeanu.

(Telegraf.rs / punkufer.dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA