≫ 

Zemlja sa kojom se graničimo, a o njenoj obali ne znamo ništa: "Nismo im zanimljivi kao turisti"

Da li ste nekada razmišljali o letovanju u Albaniji?

  • 25

Albanska obala je malo poznata srpskim turistima, što je potpuno nelogično ako uzmemo u obzir da se mi sa ovom zemljom graničimo.

Ipak, zbog politike situacije tek tu i tamo poneki pojedinac istraži albanski Jadran, a ono što iz tih utisaka znamo jeste da se radi o prelepoj obali, pristupačnim cenama i potpuno drugom mentalitetu naroda.

Međutim, kada kliknete na sajt neke beogradske turističke agencije teško da ćete videti albanska letovališta u ponudi, pa shvatite da nije tako lako ni otići, sve i da postoji želja.

- Postoji nekoliko agencija koje već par godina nude Albaniju. Naravno, ide traljavo zbog cele političke situacije takve kakva je. Imamo agencije koje nude organizovan prevoz i boravak u Albaniji, to su već ustaljene ture uglavnom iz oblasti Novog Pazara i Raške, rekao je za "Telegraf.rs" direktor Jute Aleksandar Seničić.

Albanija

Saranda / pixabay.com

Ipak, zanimljivo je da nismo mi ti koji ne žele da idu u Albaniju, koliko Albancima mi kao turisti nismo zanimljivi, ni isplativi.

- Bili smo im zanimljivi na početku, pre četiri, pet godina. Oni su sada u velikoj turistčkoj ekspanziji jer zaista imaju odlične prirodne resurse i izgrađen je veliki broj novih i dobrih hotela. Pošto su cene izuzetno niske, Albanija se sada otvorila kao destinacija za Poljsku, Ukrajinu, Mađarsku, Češku, Slovačku, pa čak i za Nemačku u jednom delu Sarande i Brača.

- Mi sada imamo problem da nađemo gde bismo smestili naše goste jer je malo hotela sa dve ili tri zvezdice, uglavnom su podigli standard na četiri ili pet, kaže Seničić i dodaje da su cene u odnosu na kategoriju hotela i te kako jeftine.

Nažalost, mi se u njihovu turističku sezonu nikako ne uklapamo, pa najviše naših turista u Albaniju odlazi u pred ili post sezoni. Uglavnom su u pitanju ekskurzije.

- Ekskurzije iz jednog dela Bosne, Crne Gore i Srbije, najviše Sandžaka su česte, a u Beogradu tek jedna ili dve agencije nude Albaniju, ali ne organizovane polaske već individualne.

Albanija

foto: pixabay.com

Prema Seničićevim rečima, Albanija je tek na početku svog turističkog rasta jer se definitivno radi o veoma zanimljivoj destinaciji.

- Dole je drastično drugačije nego na Kosovu, nema nekih dodirnih tačaka, pa samim tim nije bilo ni problema. Cene su odlične, destinacija je mnog olepa, more Jadransko, pa ko se odluči da ide dole nema tu neke velike omaške, zaključio je u razgovoru za "Telegraf.rs".

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA