≫ 

Iza jednog od omiljenih letovališta srpskih turista krije se neverovatna priča o "osveti sestara"

Antalija je glavni grad i centar istoimene regije, ali i ekonomski, industrijski, kulturni, obrazovni i turistički centar ovog područja.

  • 1

Antalija se nalazi u samom centru Antalijskog zaliva, u priobalnoj ravnici koju sa jedne strane graniči Sredozemno more, a sa druge velelepni planinski venac Taurus.

Antalija foto: pixabay.com

Verovali ili ne, Antalija je veličine Beograda, pa je tako naseljava oko 2.200.000 stanovnika, a regija se proteže od letovališta Kemer, preko grada Antalije, Beleka, Sidea do Alanje.

- Ako vas do sada Antalija nije privukla, pomenućemo još nekoliko stvari koje čine ovaj grad jedinstvenim. Svakako ne možemo da pomenemo sve što treba da se obiđe, ali neke stvari ne smete propustiti. Celokupan centralni deo grada je ulepšan divnim parkovima poput Karaliolu, Ataturk parka, Duden ili Falez. Na delu plaže Lare, bliže samom centru grada, nalazi se fascinantan Muzej peščanih figura. Ovde se svake godine na otvorenom prostoru plaže Lara održava festival peščanih figura različite tematike, pa tako možete videti bistu Kemala Ataturka, Trojanskog konja, Maču Pikču, Rimski koloseum i još mnogo toga. Umetnici iz celog sveta prezentuju svoje umeće, koje očarava posetioce, pogotovo noću kada je ovaj prostor prelepo osvetljen, što svemu daje dodatnu dimenziju, kaže za "Telegraf" turistički vodič Dušan Atanasov koji je zbog vremena koje provodi u ovoj zemlji progovorio i turski jezik.

Antalija foto: pixabay.com

Kroz centar grada teče reka Duden, koja se u more uliva fascinantnim istoimenim vodopadom. Ovaj vodopad širine 20 i visine 40 metara oduzima dah posmatračima i predstavlja jednu od najvećih atrakcija grada. Vodopad okružuje park, a u parku veliki broj ugostiteljskih objekata nudi osveženje turistima koji uživaju posmatrajući vodopad.

Međutim, za Antaliju se vezuju i neke zanimljive priče.

- U ovom delu Turske postojao je običaj da očevi ćerkama u nasledstvo ostavljaju parcele uz more, a sinovima plantaže pomorandži. Mnogo decenija kasnije, sa razvojem turizma, naslednici te ženske dece su za ogromne novce prodali te posede uz more, dok naslednici sinova i dalje beru pomorandže. Ova priča je ovde poznata kao "Osveta sestara", dodaje Dušan.

Antalija Turska Foto: Wikipedia/Bernard Gagnon

Inače, zanimljivo je da je najbolje vreme za letovanje u Antalijskoj regiji maj i početak juna, odnosno septembar ili oktobar jer je leto jako toplo i vlažno.

Koliko će vas koštati letovanje u Antalijskoj regiji pročitajte OVDE.

VIDEO Ove plaže oduzimaju dah, bukvalno: Odnele su najviše života, a njihova lepota je nestvarna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • w

    24. jun 2019 | 19:17

    Turska je zakon jeste da je pretopla jula i avgusta tamo je sve ok

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA