≫ 

Intrigantno ostrvo koje morate posetiti ako letujete na Lefkadi ili Kefaloniji

I više nego interesantna sudbina pratila je ostvro Skorpios nadomak Lefkade i Kefalonije

  • 1
ostrvo Skorpios, Lefkada Foto: Bojana Krstić

Dok mi svake godine razmišljamo gde ćemo letovati i koliko novca će nam biti potrebno za odmor, postoje oni koji imaju ostrva u svom vlasništvu.

U Jonskom moru nedaleko od gradića Nidri na ostrvu Lefkadi nalazi se malo privatno ostrvo Skorpios.

ostrvo Skorpios, Lefkada Foto: Bojana Krstić

Bogato šumom poseduje nekoliko veličanstvenih plaža, a na ostvrvu se nalaze tri vile, plato za sletanje helikoptera i pristanište za jahte. Ispred jedne od vila napravljena je plaža od belog peska.

Ovo ostrvo najpoznatije je po svom vlasniku, Aristotelu Onazisu, grčkom brodovlasniku koji je 60-ih godina kupio ovo ostrvo za 3,5 miliona drahmi što bi danas bilo svega nekoh 11 hiljada evra.

Baš na ovom ostrvu u privatnoj kapeli koja je napravljena za tu priliku, Onazis se oženio 1968. godine udovicom predsednika Amerike, Žaklinom- Džeki Kenedi.

ostrvo Skorpios, Lefkada Foto: Bojana Krstić

Bliže obali nalazi se manja vila koju nazivaju "Ružičasta kuća" u kojoj je proslavljen drugi brak Onazisa sa Džeki Kenedi i u njoj je porodica Onazis dugo letovala.

Postoje još dve rezidencije, lepa grčka pravoslavna kapela, jedan mali jahting klub, pristanište gde je Onazis usidrio svoju, u to doba, najluksuzniju jahtu na svetu, Kristinu, nazvanu po njegovoj drugoj ćerki, u čiju čast je i kupio ovo ostrvo.

Na krstarenju ovom jahtom je započeta i Onazisova ljubavna afera sa operskom divom Marijom Kalas.

Marija i Onazis su javnosti bili odmiljeni ljubavni par tih vremena. Njihovo poznanstvo je bio skandal. Ona operska diva, boginja, vlasnica glasa stoleća, a on najbogatiji čovek planete. Jedno krstarenje 1959. godine, njegovom jahtom, na kojoj su oboje bili sa supružnicima će im iz temelja promeniti živote.

Po povratku sa krstarenja on se razveo od supruge Tine, a ona od muzičkog impresarija Menengina. Nikada se nisu venčali iako je to čitav svet očekivao. Strast se tokom godina gubila i polako pretvorila u dugogodišnji običan roman. Pa tako, na opšte iznenađenje javnosti, nakon nekoliko godina Onazis se ženi svojom starom prijateljicom, udovicom američkog predsednika Kenedija – Džeki.

ostrvo Skorpios, Lefkada Foto: Bojana Krstić

Ostrvo Skorpios je zapalo u centar svetske javnosti kada je na njemu održana ceremonija venčanja između Džeki i Onazisa.

Na ostrvu se takođe nalazi i porodični mauzolej gde su sahranjeni Aristotel Onazis i njegovo dvoje dece, ćerka Kristina i sin Aleksandros koje je imao sa prvom suprugom Tinom s kojom je imao troje dece.

S obzirom da je ostrvo u privatnom vlasništvu ništa od vila i eksterijera se ne može videti. Najbliže što turisti mogu da priđu je sa broda koji krstari oko ostrva gde možete čuti čitavu istoriju ovog neverovatnog mesta.

ostrvo Skorpios, Lefkada Foto: Bojana Krstić

Onazis je pošumio Skorpios i naredio da se pesak donese čak sa plaža Afrike. Zahvaljujući njemu Skorpios je danas prava oaza mira, ali ne za široke narodne mase.

Nakon Onazisove smrti njegova druga čerka Kristina nasledila je ostrvo, ali ona je u 37. godini umrla od srčanog udara, pa je Skorpios nasledila Onazisova unuka Atina.

ostrvo Skorpios, Lefkada Foto: Bojana Krstić

Iako su kružile glasine da je Onazis u svom testamentu naveo da niko od naslednika ne može da stavi ostrvo na prodaju, unuka Atina nije uspela da sama pokrije troškove održavanja privatnog ostrva pa je 2013. godine izdala u zakup Skorpios, Ekatarini Ribolovlevoj, ćerki ruskog milijardera na 100 godina.

Ekaterina je kupila ostrvo Skorpios u poslovne svrhe kao i u svrhu zadovoljstva. Ona planira da tu stvori utočište za bogate i moćne.

Atina sada ne može ni da poseti grobnicu gde su sahranjeni njen najbliži.

Svi turisti koji letuju na Lefkadi mogu da odu na krstarenje oko ostrva. Brodovi kreću iz gradića Nidri, a izlet košta između 20 i 25 evra.

Iz luke u Nidriju odakle polazi brod za krstarnje stoji spomenik Aristotela Onazisa čiji je pogled usmeren ka ostrvu Skorpios.

 
 
 
View this post on Instagram
#skorpios #onasis #privateisland #treesA post shared by Tatialena Katehis (@tatialenakat) on

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blok 45

    5. jul 2019 | 12:01

    Može da se prvatno kupi ostrvo, ali 5 metara tvrde obale oko ostrva ne može, tako da svako moža da izađe na obalu do 5 metara. Lično sam bio na obali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA