• 2

Grci nikada neće prežaliti što ovo ostrvo pripada Turskoj: All inclusive na malo drugačiji način

Najlepše tursko ostrvo

  • 2

Najveće tursko ostrvo Gokčeada zadržalo je duh istorije, kulture, prirode i tradicionalnog načina života. Nekada je bilo poznato pod imenom Imbros, ali pod kojim god imenom da je, netaknute peščane plaže, mirne uvalice i seoca, sinonim su za ostrvo čiji pogled seže u nepregledni horizont.

Smešteno između Dardanelskog prolaza i Saroskog zaliva, nedaleko od provincije Ćanakale, ostrvo Gokčeada je sinonim za zelenilo, ali i netaknutu arhitekturu. Turci vole ga zovu „nebeski otok“, a jedinstven je i ostrvski život Turaka koji na njemu žive, a za kojim pate njihovi sunarodnici na kopnu.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Gökçeada-Çanakkale (@gokceadaicin) on

Ostrvo je naseljeno od kada postoji istorija. Prvobitno je predstavljalo koloniju Persijanaca, Atinjana, Spartanaca, Rimljana, Vizantijaca, Venecijanaca, Osmanlija, pa konačno i Turaka. Stanovništvo je ostalo pretežno grčko do šezdesetih godina, kada su mnogi emigrirali zbog razmene stanovništva i tek onda su počeli Turci da se naseljavaju.

Iako je stanovništvo pretežno tursko, na ostrvu je i dalje veliki broj Grka, koji su uspeli da se vrate u svoje domove, a imaju i podršku vlasti i nevladinih organizacija. Tako je prošle godine posle 49 godina uspešno otvorena privatna grčka škola na ovom ostrvu.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Gökçeada-Çanakkale (@gokceadaicin) on

Gokčeada je takođe i prvo „usporeno“ ostrvo na svetu.

Šta to znači?

Kao deo pokreta Slow, projekat pod nazivom Cittaslow uključuje poboljšanje kvaliteta života u gradovima usporavajući svoj ukupni tempo kroz zaštitu karakteristika i lokalne kulture, uključujući arhitekturu, prirodu, umetnost i proizvode. Kao rezultat projekta, arhitektura je ostala netaknuta, a prehrambeni proizvodi nastali na ostrvu su 100% organski.

Ostrvo dugko 30 kilometara zahvaljujući neprestanom povetarcu pridobilo je sve zaljubljenike u vodene sportove. Pinarbasi je najduža peščana plaža na ostrvu, Ajdinćik je najbolja lokacija za surf na vodi, Kefalos Burnu za kajt surfing, a na plaži Marmaros imate i vodopad. Slano jezero je takođe atrakcija koja se ne može zaobići, a crna sumporna glina u kojoj možete da se kupate poznata je po svojim isceliteljskim sposobnostima.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Çetin Kaplan (@cetinaktif) on

Kalekoj, nazvan po vizantijskom zamku koji se nekada nalazio na ostrvu, idealna je lokacija za smeštaj ako želite da se nalazite pored obale mora i uživate u hrani i piću u nekoj od obližnjih taverni dok se sunce sprema za zalazak.

Takođe, postoji široka lepeza smeštaja na ostrvu koja se proteže od kampovanja do hotela sa pet zvezdica. Najkreativniji hotel u Kalekoiju je svakako Anemos, koji pruža možda i najlepši pogled na ostrvu.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Gökçeada-Çanakkale (@gokceadaicin) on

Inače, ostrvo je leti uglavnom rezervisano za stanovnike Istanbula jer se nalazi na samo pet sati vožnje do Kabatepe, odakle se prelazi trajektom.

Savršeno odmaralište za sve one koji vole tradicionalne bele kućice, kaldrmisane ulice i grčko-turski mentalitet.

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Komentari

  • Mako

    Ostrvo je ostrvo i samo po sebi frustracija. Leti je lepo ali zimi teška pustinja i jedva čekaš da odeš na kopno.

  • 🔴🔵⚪

    90% ostrva su im pokupili. Bilo bi im mnogo...

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima