Letovanje na Hvaru i Brionima samo za one sa dubljim džepom: Da li se ovde svaka para isplati?

Jedno od najlepših mora na svetu nedvosmisleno je Jadransko more

  • 3
Brioni Foto: Wikimedia/Dguendel

Prelepe plaže i zdravo Jadransko more, razlog su zašto se na desetine hiljada turista svake godine odluče da letuju na hrvatskom primorju, a posebno intresovanje vlada za ostrvima kao što su Brioni i Hvar.

Hvar je jedno od najsunčanijih ostrva na Mediteranu, a poslednjih godina je postao i svetska ostrvska top destinacija. Smešten u centralnoj Dalmaciji, između ostrva Brača i ostrva Korčule, Hvar je spoj lavande, koja se tradicionalno uzgaja, plavetnila Jadranskog mora, koje ga okružuje i obilja sunca, koje ga obasipa, što ga čini atraktivnom turističkom destinacijom u centralnoj Dalmaciji tokom cele godine.

hvar, hrvatska Foto: Pixabay.com

Grad Hvar i drugi gradovi i naselja na ostrvu imaju brojne spomenike arhitekture i likovne umetnosti koji svedoče o bogatim umetničkim tradicijama ostrva, privrednom prosperitetu njegovih stanovnika i vezama koje je održavao s umetničkim i kulturnim žarištima prošlih vekova.

hvar, hrvatska Foto: Pixabay.com

Klima je sredozemna. Zapadni deo ostrva je izrazito sušniji, čak je među krajevima sa najmanje padavina u Hrvatskoj.

hvar, hrvatska Foto: Pixabay.com

Apsolutno većinsko stanovništvo ovog ostrva su Hrvati. Najveća naselja na ostrvu su Hvar, Stari Grad, Jelsa i Sućuraj, koji su ujedino i četiri ostrvske opštine koje pokrivaju područje ovog ostrva.

hvar, hrvatska Foto: Pixabay.com

Cene letovanaj na Hvaru kreću se od 136 evra do 379 evra. Što se tiče cena hrana, pića i ležaljki ko god je bio na Hvaru zna da su standardi visoki i da je sve preskupo.

Tako je za običnu kafu potrebno izdvojiti 2,5 evra dok je za običan sendvič nekada potrebno i čitavih 15 evra. Ako ne želite da jedete picu po ceo dan, biće vam potrebno čak i preko 220 kuna na dan, što je oko 30 evra. I to da se ne razbacujete i ne živite na visokoj nozi.

hvar, hrvatska Foto: Pixabay.com

Čisto more, prelepa priroda, životinje koje slobodno šetaju, dva funkcionalna hotela, tako bi se mogli opisati Brioni, grupa ostrva uz Istru, omiljeno letovalište šefa bivše SFRJ Josipa Broza Tita, koje je 1983. proglašeno za Nacionalni park i dostupno javnosti.

Brioni su nacionalni park na hrvatskom delu Jadrana. Sastoje se od dva ostrva i jedanaest ostrvaca, a najveća ostrva su Veliki Brijun i Mali Brijun. Ovaj Nacionalni park nalazi se jugozapadno od Istre, nasuprot mesta Fažana, ukupne površine 37 km2. Pored Velikog i Malog Brijuna, tu su i ostrva: Sveti Marko, Gaz, Obljak, Galija,Supin, Grunj, Pusti.

Brioni Foto: Wikimedia/Ranko

Brioni se mogu pohvaliti bogatom istorijom, a o tome svedoči naselje na rtu Gromači, koje datira još iz doba eneolitika. Tu je otkrivena radionica kamenog oruđa i oružja, zemljanog posuđa, predmeta od kostiju i bakra. Prvo pleme koje je naselilo Brione bili su Histri, a zatim dolaze Kelti, Rimljani i Hrvati. I danas se na Brionima nalaze ostaci kulturno-istorijskih znamenitosti, a sve njih možete obići i posetiti.

Brioni Foto: Wikimedia/Ranko

Sve do Prvog svetskog rata, Brioni su bili vrlo posećeni od strane bogatih građanskih i aristokratskih turista, ali Drugi svetski rat doveo je do toga da su sva ostrva u potpunosti opustela. Ali, na sreću, nakon ratova, sve je obnovljeno i modernizovano.

Brioni Foto: Wikimedia/Ranko

Brioni su zahvaljujući svojoj obali, istoriji, bogatoj flori i fauni, proglašeni nacionalnim parkom 1983. godine, a zbog svoje lepote uz njih stoji naziv „raj na zemlji“.

Brioni Foto: Wikimedia/Romanceor

Cena smeštaja kreće se od 67 evra za noć u nekom apartmanu udaljenom od plaže, pa sve do vrtoglavih 1.150 evra za noć u luksuznoj vili.

Brioni Foto: Wikimedia/Panoramio/Guba Zoky Rabko

Za ručak u restoranu trebate da izdvojite oko 10 evra po osobi, dok za kompletan obrok za dvoje cena može da bude i oko 40 evra. Flaširana voda kreće se od 1 do 2 evra, a nešto više od 2 evra potrebno vam je za domaću kafu. Vožnja taksijem u startu može da vas košta od 1 do 3 evra, a po kilometru i do 1 evro.

Sa prosečnom platom od oko 800 evra, čak je i domaćem stanovništvu letovanje na ovom ostrvu jedna od skupljih opcija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA