≫ 

Ako vidite ovakav natpis na nekoj plaži u Grčkoj, ni slučajno ne nasedajte na prevaru

Ako vidite natpis "private beach" znajte da je to nezakonito.

  • 14
Mega Portokali Private beach

foto: nikana.gr

Članak koji se pojavio u grčkim medijima i koji Grci masovno dele na društvenim mrežama, objašnjava turistima da ne nasedaju na prevare.

- Ležaljke zauzimaju svaki centimetar peska, sve do mora. Kantine sa zvučnicima deluju kao "kafići u pesku". Restorani na plaži imaju stolove za romantičnu večeru pored mora. Beach barovi su postavili platforme i ograđena područja za svoje usluge na visokom nivou. Hoteli reklamiraju rajske privatne plaže. Koja je zajednička osobina svih ovih slučajeva? To je nezakonito! - navodi se u članku.

Naime, nijedna plaža u Grčkoj po zakonu ne sme biti označena kao privatna plaža što je ove godine slučaj sa plažom Mega Portokali ispred koje na kartonu piše "PRIVATE BEACH".

Egejsko more i plaže su, prema Ustavu Grčke, javne i zajedničke. Svake godine, Ministarstvo ekonomije usvaja odluku kojom se daje pravo na koriščenje opštinama, koje mogu da ga daju pojedincima ili opštinskim preduzećima.

Grcka Halkidiki Kalitea

Foto: Privatna arhiva

Da li u Grčkoj postoje privatne plaže?

Ne. Čak i ako je biznis (npr. hotel) ispred plaze, mora se osloboditi prolaz za posetioce (ako je jedini prolaz kroz hotelski kompleks).

Pod kojim uslovima su dozvoljeni suncobrani i ležaljke?

Maksimalna površina plaže na kojoj mogu biti postavljeni suncobrani i ležaljke od strane bara ili hotela ne može biti veća od 50% plaže. Maksimalna pokrivenost zakupljenog dela plaže ne može biti veća od polovine dodeljene površine. Između setova ležaljki i suncobrana i vertikalno i horizontalno mora da postoje stazice širine minimum jednog metra kako bi korisnici setova mogli nesmetano da se kreću. Set od dve ležaljke, jednog suncobrana i jednog stočića treba da ima na raspolaganju 5 kvadratnih metara, piše "Nikana.gr".

Stoga nikako ne padajte na prevare ukoliko ulazak na plažu pokušaju da uslove obaveznim plaćanjem ležaljki.

- Nezadovoljstvo je opšte, kako Grka lokalaca i turista, tako i stranaca. Da li to što smo u situaciji da možemo da platimo znači da treba da pristanemo na sve uslove koje nam vlasnik bara nameće, čak i ako su nerazumni? Čini nam se da oni koji pristaju na sve zarad udobnije ležaljke ne shvataju da će podržavanje takve politike barova jednog dana istisnuti i njih same, jer apetiti zakupaca iz godine u godinu rastu. Jedino rešenje, s obzirom na to da se zakon definitivno ne primenjuje, jeste bojkot usluga barova koji vidno krše zakon - zaključuje se u članku iz grčkih medija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    16. jul 2019 | 12:52

    Aj djeticu ne smaraj više po našim portalima

  • Dexi

    16. jul 2019 | 16:26

    U cg. ni kad bi dobio gratis letovanje

  • Djetic cg

    16. jul 2019 | 09:44

    Ovoga nema u cg..uz lezaljku pice i voce lijepa dama dobije i djetica gratis da je ladi lepezom😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA