≫ 

Avio-kompanija koja vas špijunira tokom leta i snima svaki vaš pokret

Sledeći put kad sednete, opustite se i uživate u filmu u toku leta, nemojte biti zavarani da vas niko ne gleda iz ekrana ispred vas

  • 0

Putnici avio-kompanije Cathay Pacific upozoreni su da se njihovi pokreti i preferencije snimaju kroz ekrane za zabavu ispred njihovih sedišta, kao i na aerodromu.

Informacije i prikazi će biti sačuvani do daljeg, tj. "koliko god bude potrebno".

Forbes javlja kako je ova nova praksa predstavljena prošle sedmice. Iz avio-kompanije govore kako će CCTV u avionu snimati informacije kao što su prethodni aranžmani putovanja, povratne informacije o vašim iskustvima, podaci o vašem prtljagu, sistemu zabave, svaki vaš pokret. 

Avion, putnici Foto: Pixabay

Ovo znači da će Cathay Pacific moći da napravi veliku bazu podataka o putnicima, uključujući fizički izgled, šta rade na aerodromu i koje programe gledaju u toku leta.

Uz ovo napominju da će informacije biti sigurne, ali da nijedan prenos podataka preko interneta neće biti siguran ako dođe do hakerskog napada. Prošle godine su imali jedan ovakav upad kad su ukradene informacije o 9.4 miliona Cathay Pacific putnika, kao što su brojevi pasoša i ličnih karti.

Ranije ove godine, putnici American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines i Singapore Airlines takođe su primetili kamere u avionskim ekranima za zabavu. Ove kompanije su tvrdile kako kamere nisu bile aktivne, već samo instalirane kao deo celokupnog tableta. Zabrinuti putnici su stavljali stikere preko njih.

Avion, putnici Foto: Pixabay

Neke avio-kompanije planiraju da koriste kamere da bi dopustile video-pozive između sedišta, dok ih Emirati koriste kako bi putnici prve klase mogli da pozovu ekipu posade.

- Čuvaćemo informacije koliko nam budu potrebne kako bismo poboljšali biznis zahteve. Potom ćemo ih na siguran način uništiti - rekli su iz Cathay Pacific.

CCTV kamere neće biti instalirane u toaletima.

Međutim, putnici koji fotografišu ili snimaju u avionu mogu biti izbačeni sa istog. Pojedine avio-kompanije, posebno u SAD, imaju princip da putnicima ne dozvoljavaju da fotografišu posadu i drugih ako to predstavlja "rizik sigurnosti".

VIDEO: Par imao seks u avionu, putnici ih snimali

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA