≫ 

Da li biste umesto Crne Gore i Grčke letovali na nepoznatim morima Rusije, Rumunije i Poljske?

Da li ste znali da Rusiju zapljuskuju vode 13 mora, ili da u Rumuniji možete letovati za samo 6 evra po noći?

  • 42
Rusija more Foto: Shutterstock

Život je jedan i treba ga iskoristiti, pa zašto ponekad ne izaći iz svoje komfor-zone i obići ova nesvakidašnja mesta koja nude skoro sve isto kao i ona na koja smo navikli? Čak su pojedina i znatno jeftinija.

RUSIJA

Da li ste znali da Rusiju zapljuskuju vode 13 mora? To su Baltičko, Belo, Barencovo, Karsko, More braće Laptjevih, Istočno sibirsko, Cukotsko, Beringovo, Ohotsko, Japansko, Crno, Kaspijsko i Azovsko more.

Odmarališta Krasnodar regiona i Baltičkog mora popularne su mesta za porodični odmor. Poznate destinacije su Zelenogradsk i Svetlogorsk. Znamenitosti ovih odmarališta su šetališta sa dugim plažama, predratne zgrade, parkovi, borova šuma. Krasnodar je najtopliji region Rusije. Na severozapadu i jugozapadu teritorija se graniči sa Azovskim i Crnim morem. Popularna odmarališta na moru su Anapa, Tuapse i Soči.

POLJSKA

Poljska možda nije prva letnja destinacija na koju pomislite kad zamišljate gde biste išli na more, ali je severna obala ove države puna peskovitih plaža i šarmantnih obalskih gradova.

Poljska obala Baltičkog mora je velikim delom ravna i peščana, i nju su oblikovale morske struje i stalni zapadni vetrovi. Tu postoje mnoge litice, peščane dine i prevlake, a kopno je puno bara i jezera. Najpoznatije je Lebsko jezero u Slovinskom nacionalnom parku, dok je Volin najveće poljsko ostrvo. Najveći lučki gradovi su Gdinja, Gdanjsk, Ščećin i Svinojušće.

Popularna odmarališta na severu Poljske su Vladislavovo, Jurata, Leba, Ustka, Kolobžeg, Reval i Debki, dok je Sopot najveće i najekstravagantnije primorsko odmaralište ove države, s populacijom od 40.000 ljudi. Blizu je Gdanjska i poznato je po drvenoj luci sa koje se pruža pogled na peskovite plaže i na Baltičko more. Mesto je puno modernih barova, restorana, klubova i hotela, kao i radnjama sa suvenirima i vaflima. Posebne turističke atrakcije su "Nakrivljena kuća" i "Open'er" muzički festival.

Poljska more Foto: Shutterstock

Period zvani "zlatna jesen" najlepše je doba za posetu Sopota zato što nema gužve, pa možete šetati promenadom dok posmatrate Krvavi mesec.

RUMUNIJA

Ova država izlazi na Crno more, a letovališta koja su tamo najpopularnija su Mamaja, Konstanca, Eforije Nord i Kostinešti. Dok je Konstanca najveće, Mamaja je najelitnije letovalište Rumunije. Konstanca nudi zadivljujuća arheološka nalazišta, kao i brojne džamije - nasledstvo Otomanske imperije, pravoslavne manastire i pomorski muzej. Udaljenost od Konstance do Mamaje iznosi 7-8 kilometara.

Mamaja je mesto prvenstveno namenjeno mladima. Ima kilometrima dugu, lepu plažu s mekanim, sitnim, žutim peskom. Pored restorana i klubova, Mamaja ima i akva park, delfinarijum i žičaru za one koji bi da vide kako ovo neobično mesto izgleda iz vazduha, i ujedno se prebace od tačke A do tačke B.

Pogled na Crno more sa vrha minareta Velike dzamije u Konstanci, u Rumuniji. Prvobitni njen naziv je bio dzamija Karola I Pogled na Crno more sa vrha minareta Velike džamije u Konstanci, u Rumuniji. Prvobitni njen naziv je bio džamija Karola I. Foto: Wikimedia Commons/Alexandra Morton Tyers

Smeštaj se kreće od 6 evra po noći u zavisnosti od toga koliko hotel ima zvezdica. Takođe, smeštaj u privatnim kućama i stanovima kreće se od 5 do 10 evra po noćenju. Turističke agencije Srbije ne organizuju ture do tamo, pa je možda najbolje da odete automobilom ili da putujete vozom do Bukurešta, pa odatle da presednete na neki prevoz do primorja. Iz Beograda, preko autobuskih prevoznika možete da otputujete do Temišvara, a odatle, takođe, "uhvatite" neki prevoz do primorja. Prevoznici u Beogradu organizuju put prema rasporedu koji vama odgovara: prevoz do Temišvara košta 20 evra u jednom, a 40 evra u povratnom smeru.

VIDEO: Ako volite tirkizno more, peščane plaže, mir... Onda je ovo mesto u Grčkoj idealno za vas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lemaja

    17. avgust 2019 | 17:59

    Bilo gde bih išao osim Crne Gore i Hrvatske, ni džabe da mi daju. Razlog je poštovanje Srbije i Srpskog naroda od navedenih država.

  • Leosito

    18. avgust 2019 | 09:09

    Slatki su mi ovi koji se vrate iz CG sa letovanja pa kažu: super je bilo. Sve vreme smo imali vodu.

  • Pedja

    17. avgust 2019 | 16:47

    Naravno, svugde samo ne u MiloGoru... Za sada je tako... Izvinite braco ali Milogorci Vas unistise i nas medjusobno posvadjase...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA