≫ 

Jedno od omiljenih letovališta srpskih turista krije "đavolju luku" do koje se malo ko usudi da siđe

Spektakularna plaža Šejtan Limania predstavlja pravo čudo prirode, a na Kritu je poznatija i kao Stefanu ili Rizoskloko.

  • 1
Šejtan Limania foto: pixabay.com

Šejtan Limania se nalazi 20 kilometara od centra Hanje, tačnije iza aerodroma, a za mnoge predstavlja ništa više nego pravi izazov i avanturu.

Iako je plaža jako mala po veličini, najbolje je doći jako rano i izbeći gužvu. Doduše, ako se uopšte usudite da siđete do nje.

Naime, prolazeći kroz selo Hordaki pratite putokaz ka "Đavoljoj luci" i krenite polako da se spuštate ka plaži. Moraćete da prođete šest serpentina kako biste stigli do parkinga, a onda je vrlo verovatno da ćete se zapitati kuda dalje jer se plaža i dalje tek nazire negde u daljini.

Čak i kada Krićanima pomenete da planirate obilazak plaže Šejtan Limanja, po izrazu lica ćete im videti čuđenje, ali i izvesnu dozu straha.

Šejtan Limania foto: pixabay.com

Njihove izraze lica najbolje ćete razumeti kada dođete do litice i shvatite da puta do plaže nema. Ako budete imali sreće da naiđete na neku kozu, ona će vam biti najbolji putokaz.

Turisti obično kreću u pohod sa leve i desne strane litice putevima koje su prave pravcate kozje staze na kojima morate nogom da ispipate svaki kamen pre nego što napravite sledeći korak.

Ništa to ne bi bilo tako strašno, niti ima puno da se hoda (čitavih 200m) da strmina nije užasna, pa tako oni koji se plaše visine nemaju šta ovde da traže. Isto važi i za ljude koji pate od anksioznosti.

Zaštitne ograde nema, a silazak je zapravo mnogo teži nego uspon. Najteži deo jeste prilaz samoj plaži gde vas čeka pravo planinarenje i hvatanje za stene kako biste napravili sledeći korak.

Šejtan Limania foto: pixabay.com

Upravo iz tog razloga ne čudi što određeni deo turista ipak bira da ostane na parkingu u kolima i sačeka svoje hrabre saputnike koji žele da se spuste na ovu divlju plažu, okupaju se i uživaju u ovoj prirodnoj lepoti.

Zanimljivo je da je do pre par godina ova plaža bila najbolje čuvani "štek" na Kritu, koji je bio rezervisan samo za lokalno stanovništvo, a otkako se američka manekenka Emili Ratajkovski odvažila i spustila na ovu plažu ona je postala ogroman hit među turistima.

Plaža je potpuno divlja, pa ako se odvažite na ovu avanturu imajte na umu da OBAVEZNO obujete patike i ponesete suncobran, vodu i hranu jer na njoj osim sitnog šljunka i stena ne postoji apsolutno ništa. 

VIDEO: Najčarobnije skrivene plaže na Sitoniji

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasmina

    27. avgust 2019 | 16:02

    Plaža je puna koza koje napadaju svakog ko nosi torbu, detetu istrgle sendvič 😂 Ali je stvarno lepa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA