• 4

Poljupci i kobasice: Zašto je Berlin odjednom toliko popularan kod sveže venčanih Srba?

Pariz i Rim, nekada najpopularnije destinacije za odlazak na medeni mesec srpskih mladenaca poslednjih godina zamenio je Berlin

  • 4

Berlin, najveći grad u Nemačkoj i iza Londona drugi po veličini u Evropi, postao je omiljena destinacija srpskih mladenaca. Šta je to u ovom gradu toliko impresivno da ga novopečeni parovi biraju za najromantičnije putovanje u njihovim životima - medeni mesec? Da li je reč o kulturno-istorijskim spomenicima iz doba komunizma, a koji privlače Srbe, skrovitim romantičnim mestima ili ceni karata?

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Awesome Berlin (@awesomeberlin) дана

Nakon pada Berlinskog zida u novembru 1990. godine koji je Berlin delio na Istočni i Zapadni, kapije ovog grada s bogatom istorijom postale su širom otvorene. Turisti ne propuštaju da posete Kontrolnu tačku Čarli u ulici Fridrihštrase, najpoznatiji prolaz između istočnog i zapadnog Berlina koji su nekada samo stranci mogli da prođu.

Intrigantan spoj nespojivog

Priliku da posete ovaj jedinstveni grad koji spaja nespojivo, istorijske i kulturne spomenike, mladalački duh i modernu umetnost, danas koriste mnogi. Prosečni godišnji promet turista u Berlinu iznosi impozantnih 12 miliona. 

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Rubén (@rubencrf) дана

Pored čuvene Brandenburške kapije izgrađene u periodu od 1788. do 1791. godine i po uzoru na kapiju sa Akopolja, impresivne kupole Rajhstaga napravljene od 32.292 kvadratnih metara stakla i 800 tona čelika koja posetiocima nudi veličanstven pristup vidikovcu, jedinstvenig Aleksanderplaca,  jednu od najvećih atrakcija Berlina predstavljaju mostovi.

Romantičane tačke

Berlin ima neverovatnih 1.700 mostova, daleko više od Venecije. Most Oberbaum na reci Špreji koji je izgrađen na dva sprata smatra se simbolom ovog grada. Veliki broj mostova u Berlinu doprinosi romantičnoj atmosferi ovog grada, a jedna od omiljenih aktivnosti zaljubljenih golupčića jeste šetnja pokraj reka Špreje i Hafel, uz nezaobilazno slikanje.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Awesome Berlin (@awesomeberlin) дана

Mesta koja privlače najviše pažnje turista nastala su u nekadašnjem Istočnom Berlinu. U prostorima napuštenih fabrika iz doba komunizma razvila se izuzetno snažna umetnička scena. Autentični grafiti, ulična umetnost koja rame uz rame parira onoj u Njujorku, nepogrešivo privlači pažnju posetilaca iz celog sveta.

Zaljubljeni ne propuštaju da svoja imena upišu na  zidu dugom 1.316 metara i u potpunosti prekrivenom grafitima i natpisima.

Jeftina hrana

Kad je reč o hrani, Berlin važi za jedan od jeftinijih gradova u Evropi. S obzirom na najčešće skromni budžet prosečnog Srbina, ovo je veoma bitna stavka pri odabiru mesta za putovanje. Specijalitet kome je čak posvećen muzej "Deutsches Currywurst Museum" i koji se ne zaobilazi u ovom gradu jeste kobasica s karijem. Jede se s posebnom vrstom viljuške, a u suštini reč je o kobasici sa kečapom, vorčester sosom i karijem.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Paola Alsaid Granella (@paoalssdgrane) дана

Ono što privlači novovenčane koji pripadaju mlađim generacijama svakako je bogati noćni život i klupska scena koja se smatra jednom od najrazvijenijih u Evropi. Svakog vikenda preko 50.000 ljudi zabavu potraži u velikom broju berlinskih klubova.

Povoljne avionske karte

Bitnu stavku prilikom odabira Berlina kao destinacije za najromantičnije putovanje srpskih mladenaca igra i pristupačna cena avionskih karata, a koje se preko "low-cost" avio-kompanija kreću od 20 evra pa naviše.

Šta kažu mladenci?

Možda nije romantičan kao Grada svetlosti, ili raskošan poput Večnog grada, ali Berlin je svakako destinacija koju ne treba propustiti, mišljenje je koje dele brojni parovi koji su ovaj grad odabrali za medeni mesec.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Awesome Berlin (@awesomeberlin) дана

Sudeći po iskustvima koja razmenjuju na forumima, preporuka je da se ovaj grad poseti tokom Festivala svetlosti koji se održava početkom oktobra. Tada sve najvažnije znamenitosti grada dobijaju posebno, šareno osvetljenje uz raznovrsne svetlosne umetničke projekcije.

Na kraju imajte na umu da za koju god destinaciju da se odlučite, sa pravom osobom svako putovanje biće nezaboravno!

VIDEO: Ruski mladenci će zauvek pamtiti Mundijal i navijače Argentine

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Taximilijan

    Za kraći boravak od 10 dana bacate pare. Pričaćete da ste bili u Berlinu kao što neko kaže da je bio u Beogradu a video samo Slaviju.

  • 534

    Minimum 10 dana vam treba da posetite većinu bitnih mesta i to ako imate nekog ko će vam pokazati i ona koje turističke ture ne obuhvataju. Pozdrav iz Berlina

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima