Beograđani vole da letuju na Siciliji i Majorki, a evo gde se kupaju Novosađani i Nišlije

Jednima je privlačna vrela Turska, drugi su naklonjeniji divljim plažama grčkih ostrva, dok treći biraju isključivo na osnovu finansijske situacije

  • 21
Omiljena letovališta Srba Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

I dok su se nekada najradije "brčkali" u Crnoj Gori, kad je reč o letnjim odmorima, decenijama unazad omiljena destinacija većine Srba jeste Grčka.

Halkidiki ubedljivo vodi na listi najpopularnijih letovališta među domaćim stanovništvom, a u stopu ga prate Tasos, Krf, Zakintos i posebno omiljen među mladima - Mikonos. Predivne peščane plaže, tirkizno čisto more i pristupačne cene aramnžmana glavni su razlozi zbog kojih stanovnici Srbije biraju Grčku.

Pefkohori, Grčka, plaža Foto: Profimedia/Nicolas Economou

U mesta koje takođe rado posećuju ubrajaju se i Turska, posebno Bodrum i Antalija, kao i uvek popularne Majorka, Ibica i Sicilija. Oni sa malo "dubljim džepom" biraju nešto dalje i egzotičnije destinacije poput Maldiva i Sejšela.

Hrvatska je poslednjih godina ponovo na radaru srpskih turista, a pored Rovinja, naši državljani često se odlučuju za ostrva Hvar i Brač.

hvar Foto: Pixabay/ JoelleLC

Zainteresovanost za određene destinacije varira od sezone do sezone, a zavisi od brojnih faktora među kojima su i bezbedonosni. Desetak godina ranije Egipat i Tunis bili su na samom vrhu top letnjih destinacija, ali zbog nestabilne političke situacije i čestih terorističkih napada interesovanje naših turista za ove egzotične zemlje gotovo u potpunosti je nestalo.

Osim toga, ne razmišljaju svi Srbi isto, niti im je ista finansijska situacija. Stanovnici Vojvodine, centralne i južne Srbije ne biraju po pravilu ista letovališta. Na primer, jednima je privlačnija vrela Turska, drugi su naklonjeniji divljim plažama hrvatskih ostrva, a treći biraju mesta isključivo u odnosu na finansijsku situaciju.

Maldivi Foto: Pixabay.com

Tako, većina Beograđana će u sam vrh liste omiljenih letovališta staviti Siciliju i Majorku. Nešto manji broj može sebi da priušti Maldive, Tajland i Bali. Ako se odlučuju za Grčku, radije biraju mesta sa "divljim" i nepristupačnim plažama poput Megali Petre na Lefkadi. Veliki broj mladih odlučuje se za mesta poput bogatim noćnim životom poput Mikonosa.

Novosađanima je udobnost na prvom mestu, pa tako biraju proverene destinacije. U odnosu na druge žitelje Srbije spremni su i da skplje plate hotel kako bi uživali u potpunom miru i komforu. Zato im odgovara mirna, "porodična" Sicilija. U Grčkoj, najveći broj Novosađana bira Pefkohori, od mesta na Krfu -Dasiju i Kasiope, a ostrvo Evija postaje sve populanije poslednjih godina.

Antalija foto: pixabay.com

Nišlije najviše letuju u Turskoj i posebno im je zanimljiva Antalija. Razlog su, kako kažu u niškim turističkim agencijama, povoljne ponude za ovu destinaciju, ali i lepe plaže i temperatura mora. Posle Turske njihov odabir je,naravno, Grčka i to Halkidiki. Neos Marmaras i Hanioti spadaju u najposećenije od strane stanovnika Niša.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stan

    28. avgust 2019 | 15:28

    Najbolji provod i najeftiniji je na Filipinima i Vijetnamu To treba da vidite i dozivite Tailand je malo skuplji

  • Djetic cg

    28. avgust 2019 | 16:26

    Cetinjanin po majcinoj liniji..Cetinje je dolina Bogova ako nisi znala😉

  • Jes

    28. avgust 2019 | 15:34

    Filipini,Vijetnam divan narod sve jeftino,odlican provod Kakva Majorka,kakvi bakraci Nemojte da idete preko turistickih agencija idite direktno preko online

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA