≫ 

Stan na dan: Amerikanci ostavljaju čarape na prozoru, Rusi su bahati, a evo kakvi su Srbi u gostima

Pitali smo vlasnike "airbnb" smeštaja koji gosti su najčistiji, a ko ostavlja najveći nered iza sebe

  • 0
Smeštaji u stanovima, iznajmljivanje apartmana Foto: Shutterstock, Profimedia

Beograd i Srbija su postali  jedna od poželjnijih turističkih destinacija u Evropi koje godišnje poseti ogroman broj turista iz celog sveta.

Umesto da odsednu u hotelu, najveći broj njih koristi usluge "airbnb" smeštaja kojih je sve više u Srbiji. Kako nisu svi domaćini isti, niti su njihovi stanovi za kratkoročno izdavanje jednako luksuzno uređeni, tako se i profil gostiju razlikuje. Dok se jedni mogu pohvaliti dobrim kućnim vaspitanjem i higijenskim navikama, ima i onih koji su razuzdani i bahati poput srednjoškolaca na ekskurziji.

Enterijer, Dizajn, Stan Foto: Pixabay.com

I mada se ne može o celoj naciji suditi na osnovu nekolicine, iskustva vlasnika ovih smaštaja za izdavanje svedoče da postoje neke zajedničke crte koje nose turisti iz određenih zemalja.

Tako su vlasnici "airbnb" smeštaja otkrili za "Telegraf" koji su gosti najčistiji, a čijoj poseti se ne bi radovali.

- Kinezi iza sebe ostavljaju najveći nered - tvrdi Tijana L. vlasnica "airbnb" smeštaja u Beogradu - Odmah iza njih su Indusi koji često kuvaju u stanu, a budući da im je hrana jako začinjena, smrad se oseća i nakon njihovog odlaska. Inače, ni lična higijena im nije na zavidnom nivou.

Prljavština Printskrin: tlc.com

Po njenom mišljenju najuredniji gosti su Srbi iz dijaspore, odnosno stanovnici bivše Jugoslavije.

- Najsrećniji sam kada mi se najave "naši" ljudi, odnosno Srbi, Makedonci, Bosanci, Slovenci, stanovnici stare Jugoslavije - slaže se sa Tijanom Aleksandar S, vlasnik nekolicine "airbnb" smeštaja u srpskoj prestonici - Naša kultura stanovanja je na zavidnom nivou, a isto važi i za stanovnike Istočne Evrope. Ima logike zašto je to tako. I mi i oni u najvećem broju živimo u stanovima i dobro smo upoznati sa bontonom življenja u zgradama.

Iz Aleksandrovog iskustva, najveću prljavštinu iza sebe su ostavljali gosti iz Južne Amerike, kao i iz Velike Britanije.

- Britanci mahom stanuju u kućama i navikli su valjda da neko čisti iza njih. Isto važi i za Amerikance, mada postoji velika razlika u odnosu na to iz kog dela potiču. Kod stanovnika zapadne obale, Kalifornije posebno, kultura življenja je na visokom novou. Oni vode računa o zdravlju, ishrani, redovno vežbaju i zbog svega toga im je važno da borave u "zdravoj" i čistoj sredini. Sasvim drugačija je situacija kod turista koji žive u državama srednje Amerike. Jako su neuredni, iza sebe ostavljaju čarape na prozoru, sapune u tanjiru, papuče na krevetu...

Isto mišljenje deli i Tijana, koja dodaje i da su Amerikanci veoma razmaženi i zahtevni.

Među bahate goste spadaju i Rusi, koji po mišljenju Ivana B, vlasnika"airbnb" smeštaja u Beogradu misle "da im je za njihov novac sve dozvoljeno".

Kupatilo, ciscenje, lavabo, zena, spremanje Foto: Profimedia

Na listi poželjnih gostiju nalaze se turisti sa severa Evrope - Norvežani, Šveđani, Finci, Holanđani, ali i Japanci.

- Oni su neverovatno disciplinovani i organizovani, svakako su među najurednijim strancima koje sam imao sreće da ugostim - kaže Ivan.

Kad je reč o kriterijumima na osnovu kojih stranci biraju smeštaj, izdvajaju se brz internet, čistoća, blizina centru grada, ali i estetski izgled stana.

- Najbolju ocenu i najlepši kompliment sam dobio od jednog Holanđanina koji je rekao da se u iznajmljenom stanu osećao kao da je došao kod prijatelja u goste. Evropljani i Kanađani obraćaju pažnju na detalje, sve ono što čini da se u smeštaju za izdavanje oseća toplina, približna onoj kakvu imaju u svom domu - po njima je veliki plus - zaključio je Aleksandar.

(M.G/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA