≫ 

"Telegraf" u jednom od najlepših gradova Azije: Zašto je u Singapuru pravi luksuz voziti automobil?

Bili smo u Singapuru - "lavljem gradu" i najbogatijem finansijskom centru Azije...

  • 26
Singapur, Singapore Foto: Telegraf.rs / Ivana Trišić

Singapur je jedinstven, moderan, prestižan grad i neobuzdan u svom razvoju, pun lepota i zanimljivosti. Sa svojih 700 kilometara kvadratnih površine i oko 5 miliona stanovnika predstavlja jedan od najmanjih gradova - država u Aziji, a istovremeno je jedan i od najmlađih.

Singapur je 110 godina bio britanska kolonija. Tek 1959. godine postao je država sa sopstvenom vladom, a 1965. je postao nezavisna republika. Za kratko vreme Singapur je postao pravi ekonomski i finansijski gigant.

Predstavlja globalni finansijski centar sa tropskom klimom i multikulturalnim stanovništvom. Ovde živi 74% kineza, 13 % Malajaca, 9% indusa i 3% Evroazijata. Za Singapur kažu da je najčistiji grad na svetu, čak i sterilno čist. Vlažnost vazduha je oko 90%, a nebo povremeno prekriva dim i zagađeni vazduh koji stiže iz Indonezije u vreme šumskih požara.

"Lavlji grad"

Singapur, Singapore Foto: Telegraf.rs / Ivana Trišić

Najpoznatija znamenitost i najveća turistička atrakcija Singapura je Merlion - mitsko stvorenje sa glavom lava i telom ribe koje se široko koristi kao maskota i nacionalna personifikacija Singapura.

Park Merlion  se nalazi u blizini hotela "One Fullerton" i u blizini centralne poslovne četvrti.

Marina Bay Sands

Još jedna znamenitost koja će vas ostaviti bez daha je čuvena zgrada "Marina Bay Sands". To je najskuplja moderna građevina na svetu u iznosu od 8 milijardi američkih dolara. Sastoji se iz tri monumentalne zgrade u kojima se nalazi hotel, a koje su na vrhu povezane mostom koji podseća na brod.

Singapur, Singapore Foto: Telegraf.rs / Ivana Trišić

Na "brodu" se nalazi restoran i najveći krovni bazen na svetu sa predivnim pogledom na ceo grad.

Singapur, Singapore Foto: Telegraf.rs / Ivana Trišić

Cena noćenja u dvokrevetnoj sobi je 650 dolara. Ako uzmete u obzir koji je luksuz u pitanju i gde se nalazite, to i nije toliko skupo u poređenju sa cenama u drugim hotelima te kategorije.

Centar je pun nebodera i grad noću dobija sasvim novi izgled.

Singapur, Singapore Foto: Telegraf.rs / Ivana Trišić

Što se tiče hrane, u gradu ćete retko naći da nešto košta manje od 10 dolara. Supa sa nudlama i škampima košta 12 dolara, gazirani sok u limenci oko 2,5 dolara. Flaširana voda košta 1,20 dolara.

Ulaz u poznate restorane i kafiće nije baš jednostavan. Ulaz u "rooftop" barove se plaća, a cena dve flaše premium pića košta oko 350 dolara. Večera sa domaćim specijalitetom od jastoga i povrća, hleba i flaše kisele vode za četiri osobe košta 60 dolara.

Singapur, Singapore Foto: Telegraf.rs / Ivana Trišić

Za turističku posetu Singapuru državljanima Srbije nije potrebna viza za boravak do 30 dana. Prilikom ulaska i izlaska iz Singapura turisti podležu skeniranju palca.

Singapur je najbezbedniji grad na svetu

Kazne su veoma zastupljene u raznim sferama. Zabranjeno je pušenje, zabranjeno korišćenje zvakaće gume na javnim mestima, kazne su ogromne za nepovlačenje vode u toaletu. Bilo kakva vrsta skidanja u javnosti, uriniranja, svađanja, vređanja (naročito žena) se strogo sankcioniše. Ako nekoga uštinete za zadnjicu protiv njegove volje bićete uhapšeni.

U Singapuru je luksuz imati auto

Cena automobila je tri puta veća u odnosu na cene u SAD-u.  Vozačka dozvola traje 10 godina i za nju treba da izdvojite 40.000 dolara, a ako ne čistite auto redovno, mogu da vam ga oduzmu. Zbog toga se građani Singapura uglavnom voze gradskim saobraćajem, koji je savršeno uređen kao i sve ostalo u ovom veličanstvenom gradu.

Singapur, Singapore Foto: Telegraf.rs / Ivana Trišić

Klimatizovani dabl-dekeri na struju prevoze građane na željenu destinaciju. Takođe, u samom gradu postoji 20.000 taksista čije su cene slične onima u Beogradu. Sve je udaljeno na 5 minuta, pa se jako brzo stiže gde god poželite.

Iznajmljivanje stana na mesečnom nivou koštaće vas između 2.000 i 20.000 dolara.

Singapur, Singapore Foto: Telegraf.rs / Ivana Trišić

Singapur je miks istočne i zapadne moderne arhitekture, spoj kineske četvrti sa niskim zgradama i modernih visokih nebodera.

Singapur, Singapore Foto: Telegraf.rs / Ivana Trišić

S jedne strane "Hi-Tech" grad, s druge strane grad prepun parkova, zelenila i hramova. Na primer, hram Božanske sreće koji se nalazi u srcu Kineske četvrti je najstariji hram u gradu. Izgrađen je još 1841. godine i posvećen je kineskoj boginji mora Maču Poh.

Singapur, Singapore Foto: Telegraf.rs / Ivana Trišić

Ono što je najizazovnije u Singapuru su mnogobrojni trgovački centri, raspoređeni po celom gradu. Bugis je oblast u kojoj možete otići u jeftinu kupovinu. A tu je i Boogie street - ulica u kojoj postoji niz radnji, butika, restorana i kafića savršenih za povoljan šoping i šetnju.

Singapur, Singapore Foto: Telegraf.rs / Ivana Trišić

Ove godine trka Formule 1 se održala dan nakon što je ekipa "Telegrafa" napustila Singapur, pa ostaje žal što nismo ispratili trijumf Sebastijana Fetela.

Bilo kako bilo, Singapur nas je ostavio bez daha, pune utisaka jer je definitivno jedan od najlepših gradova u Aziji.

Singapur, Singapore Foto: Telegraf.rs / Ivana Trišić

Preporučujemo da ga posetite i nadamo se da smo vam dočarali bar deo atmosfere ove ekskluzivne destinacije.

(Telegraf.rs / Ivana Trišić - i.trisic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dušaduša

    2. oktobar 2019 | 10:34

    Upravo je moj unuk otputovao tamo, to mu je prva destinacija u obilasku petomesečne turneje pa očekujem od njega ovako prelepe snimke pogotovo što svaki snimak opisuje do detalja, srećan mu put i srećan povratak sunce babino.

  • Андреј

    2. oktobar 2019 | 10:05

    Sjajna reportaza! Voleo bih da Telegraf ima vise ovakvog sadrzaja. Ljudi bi sa odusevljenjem citali, a Telegraf bi kao list/portal bio jos citaniji!

  • Jovana

    2. oktobar 2019 | 09:37

    Istina, zaista su stvari preskupe. Grad je prelep i preporucujem da se obidje. Koristan tekst u moru gluposti :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA