Građani najlepšeg ruskog grada ogorčeni zbog turista: "Pokušavaju da od našeg grada naprave cirkus"

Mnogi se plaše da je ovo tek početak, da će najgore doći tek kada se sprovede plan vlade da u Sankt Peterburg dovede što više stranih turista, ali i njihovog novca

  • 3

Sankt Peterburg, najveći i najmnogobrojniji grad posle Moskve, koji je ujedno predstavlja i ekonomski, industrijski, naučni i kulturni centar Rusije, svake godine poseti četiri miliona turista.

I dok zvaničnici ovog prelepog grada u kojem se nalaze neki od najznačajnijih istorijskih spomenika, podržavaju procvat turizma, meštani  bivšeg Lenjingrada nisu nimalo zadovoljni.

Za brzu transformaciju elegantnih i starih četvrti u bučne i barovima okružene kvartove, meštani krive vladu koja ne uspeva da kontroliše navalu turista.

A mnogi se plaše da je ovo tek početak, da će najgore doći tek kada se sprovede plan vlade da u Sankt Peterburg dovede što više stranih turista, ali i njihovog novca. Ako priliv turista nastavi da nekontrolisano raste, stručnjaci kažu da će grad uskoro završiti poput Praga i Barselone - preplavljen strancima u potrazi za alkoholom i uzbuđenjem.

Carsko selo - Sankt Peterburg

Foto: Wikimedia/Florstein

- Oni pokušavaju da naš grad pretvore u nekakav karneval - izjavila je jedan meštanka Sankt Peterburga koja živi u staroj istorijskoj četvrti, a koju su sada okupirale prostitutke - Ovaj grad je nekada bio prestonica ruske kulture.

Zahvaljujući "pilot" programu koji je pokrenut ranije ovog meseca, turisti iz 53 zemlje koji dolaze u Sankt Peterburg i okolne regije, mogu sada da konkurišu za besplatne vize preko prilično pojednostavljenog onlajn procesa. Program je specijalno osmišljen za bivši Lenjingrad, a turisti koji žele da posete druge ruske gradove i dalje će morati da se prijave u konzulat i plate takse. Prvog vikenda je u Sankt Peterburg stiglo preko 650 turista.

Pride, niskobudžetne evropske avio-kompanije poput "Ryanair-a", "EasyJet-a" i "Wizz Air-a" , ovog meseca su najavile da planiraju otvaranje novih ruta ka ovom gradu.

Peterhof, u Sankt Peterburgu, Sankt Peterburg, Rusija

Foto: Pixabay

Vlada predviđa da će od 2021. dodatna dva miliona stranih turista svake godine posećivati ovaj grad, što će uvećati gradski budžet za dodatnih 138 miliona dolara. Prema rečima zvaničnika, ovaj novac će biti namenjen obnovi centra grada i turističke infrastrukture.

- Povećanje broja turista pomoći će imidžu naše zemlje - izjavila je Nana Gvičija, potpredsednica odbora za turizam Sankt Peterburga.

I dok meštani strahuju od navale turista, pitajući se u šta će se njihov stari grad pretvoriti, jedan broj stručnjaka za turističku industriju kaže da je Sankt Peterburg još uvek daleko od ulaska u kritičnu zonu gradova koji pate od "prekomernog turizma" poput Pariza i Rima, gde odnos turista i lokalnog stanovništva može dostići 20 prema jedan na godišnjem nivou.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    16. oktobar 2019 | 00:03

    Kakvo ruzno ime Lenjingrad to su izmislili Bolševiki, Sankt Petersburg pravo lepo,tadašnja prestonica Carske Porodice Romanov i prijatelja Rasputina💗. Vladimir Putin uspeo da sacuva taj duh ruske pravoslavne duse cak i Moskovski kremlj lici po arhitekturi.

  • rikimil

    15. oktobar 2019 | 19:29

    Kada se covek nadje ovde, ne zna u prvom trenutku sta je ovo . Stvarnost ili sanja.

  • turista

    17. oktobar 2019 | 02:24

    Ljudi iz ST,Petersburga,su Mentalno,Obrazovno,Vaspitno, daleko od ostatka Rusije.Oni su Evropa znam o cemu pricam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA