≫ 

Jednu od najvećih prirodnih lepota Srbije prati mračna legenda obavijena velom vlaške magije

U istočnoj Srbiji krije se prava egzotika i to samo na 35 kilometara od Žagubice.

  • 8

U podnožju planine Beljanice između sela Milanovac i Krupaja nalazi se jedno od najvećih prirodnih bogatstava Srbije i zaštitni znak Homoljskog kraja, Krupajsko vrelo.

Izvorište koje na površini stvara kraško jezero utopljeno je u šumovitom ambijentu i čistom planinskom vazduhu. Lekovite vode termalnog izvora se mešaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela što ovo mesto čini jedinstvenim.

Krupajska reka, Krupajsko vrelo

Printskrin: Youtube/Jordan Andrić

Zanimljivo je da su samo jednom ronioci uspeli da se spuste na njegovo dno duboko 123 metra gde su naišli na čitav lavirint podzemnih kanala. Ispod su i polupotopljene pećine Želudac, Tobogan, Mala soba, 6 metara, Velika soba, Glava ovna koje su izazov i za najiskusnije ronioce.

Krupajsko vrelo

Foto: Wikimedia/Гојко Гаврило

Tek na kraju kada prođete Kanal ulazite u bezdan, a na samom se nalazi još jedna podvodna pećina i prokopani tuneli koji vode ka površini zemlje.

Legenda o vrelu

 

Homolje i Krupajsko vrelo kriju legendu obavijenu velom vlaške magije. Legenda kaže da je u Homoljskim planinama postoji skriveno blago. Čak se i veruje da ga je sama planina progutala i da se sad nalazi na dnu zlatne pećine. Pećinu navodno čuva Tartor, vodeni duh, nazvan još i Staracem ili Albatrnom, zbog kog meštani ne smeju da ulaze u vodu tokom svojih neumornih potraga za zakopanim blagom.

Krupajska reka, Krupajsko vrelo

Printskrin: Youtube/Jordan Andrić

Iako još niko nije našao blago o kome govori legenda, jedno blago Krupajskog vrela je svima nama dostupno, a to je voda koja izvire iz planine i koja daje život čitavoj ovoj oazi.

Video: Priđu i kažu Dođi da ti vračam, a onda ti oduzmu bogatstvo, ugled, život

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sudija Dred

    21. oktobar 2019 | 11:36

    Sve je to predivno a onda dozvole da se grade MHE...

  • CG

    21. oktobar 2019 | 12:20

    Treba dovesti turiste da plate pa da vide ljepotu a onda im napraviti dobar srpski ručak i dobro im sve to naplatiti.prvo napraviti stazu za pješake i bicikliste i normalan put i izreklamirati dobro i obezbijediti smještaj u vidu apartmana

  • g

    21. oktobar 2019 | 12:52

    Vlasi su nevidljivi, njih nigde nema, njima ni komentar ne objavljujete..diskriminacija o kojoj niko ne govori!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA