≫ 

Ovako je Drač izgledao pre zemljotresa: "Albanska Budva" koja je privlačila sve više srpskih turista

Drač je postao jedno od popularnih destinacija za letovanje i u Srbiji

  • 6
drač Drač / Foto: Pixabay

Drač je najveća i najpoznatija luka na albanskoj obali Jadranskog mora, a nalazi se samo 33 kilometra zapadno od Tirane što ga čini idealnim mestom za predah tamošnjeg stanovništva.

Međutim, strateški značaj uveliko je opredelio sudbinu zemlje, pa pošto se nalazi na samom ulazu u Jandransko more Drač je bio značajan tokom istorije, te ne čudi činjenica da je jedan od najstarijih gradova u Evropi koji su Grci osnovali 627 godine pre nove ere.

drač foto: pixabay.com

Ljudi iz Srbije su pak, počeli da ga otkrivaju tek pre nekoliko godina kada je postao poznat u onom turističkom smislu, a često ga nazivaju "albanskom Budvom". Procvat doživljava 2011. i 2012. kada se otvorilo nekoliko terminala u luci zbog čega je kapacitet povećan na 1,5 miliona putnika godišnje, pa ćete videti i mnogo Italijana.

Nažalost, za vreme komunističke vladavine turizam se nije razvijao, ali danas ga poseti čak 600 hiljada turista (uglavnom iz Tirane), te je obnovljena i velika plaža za masovni turizam u južnom delu grada. Severni deo grada bio je predviđen za razvoj elitnog turzma.

Tek 2012. obnovljen je i kanalizacioni sistem, pa tako otpadne vode više ne idu u more.

drač foto: printscreen/youtube/Cities in 4K

Inače, Drač je poznat i po svojoj fenomenalnoj kako lokalnoj, tako i italijanskoj kuhinji i jako niskim cenama za standard stranih turista, pa čak i naših.

Deset noćenja sa punim pansionom srpske turiste je koštalo i do 250 evra u hotelu na prvoj liniji mora sa četiri zvezdice.

Pivo u restoranima košta od 1,5 do 2 evra, kafa je 1 evro, pica 3-4, deset ćevapa samo 1,5 evro, pa su tako hrana i piće prethodnih godina bili i za 30 do 40 odsto jeftiniji nego u Grčkoj zbog čega je sve više naših turista biralo ovu destinaciju.

Kako će se Drač do sledeće sezone oporaviti od dva razorna zemljotresa koja su ga pogodila, ostaje da vidimo u narednim mesecima...

Video: Snažan zemljotres napravio haos u Draču i celoj Albaniji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ЋупричанинSWE

    27. novembar 2019 | 12:48

    Стари Српски град давно окупиран.

  • ime

    27. novembar 2019 | 11:58

    Ja ne znam nikoga ko je tamo isao, ali ajde, da kazemo da je bas popularan bio

  • Marko cg primorje

    27. novembar 2019 | 11:09

    Prelijep bio proslo ljeto puno srbijanaca bas sam se iznenadio

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA