≫ 

Tekst koji je obišao ruske medije i izazvao rasprave: Zašto su Rusi "prestali da vole" Crnu Goru?

Ruski portal "Rambler" bio je veoma kritičan prema Crnoj Gori.

  • 14
Sveti Stefan, Rusija Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Crna Gora je bila neverovatno popularna za ruske turiste početkom 2000-ih godina: niske cene, nema viza i topla klima učinili su ovu zemlju Mekom ruskih turista, ali i investitora.

Aktivno su kupovali stanove i kuće, ali prema pisanju ruskog portala "Rambler", protok ruskih investitora u Crnu Goru vremenom je usporen.

U tekstu navode nekoliko razloga za to a prvi je, verovali ili ne, klima.

- Crna Gora ima lepu prirodu, ali leti temperatura vazduha može dostići 40 stepeni, a zimi još uvek nije dovoljno toplo da bi se moglo živeti bez grejanja - od 0 do 15 stepeni. Iscrpljeni hladnim zimama, Rusi radije kupuju stanove na jugu Španije gde zimi možete ići i u donjem vešu po kući. - navodi se u tekstu.

Drugi razlog je nezaposlenost.

- U Crnoj Gori je teško poslovati i gotovo nemoguće naći posao. Stopa nezaposlenosti dostiže 20 odsto, a Rusi koji su se doselili ovde pokušavaju da zarade novac blogovanjem, nekretninama i ilegalnim "oporezivanjem", ali i kao turistički vodiči. Prosečna plata u Crnoj Gori, čak i ako nađete posao je oko 300 evra. Ustvari, samo oni koji imaju nezavisne izvore prihoda mogu sebi da priušte da žive ovde.

Treći razlog je infrastruktura, pa se navodi da "Crna Gora liči na SSSR tokom raspada na samom početku 90-ih".

- Turisti se žale na smeće, loš saobraćaj, nedostatak zabave, a građani koji su se doselili u Crnu Goru zdravstvo opisuju kao "skupo i bolno". - navodi se u tekstu.

budva školj havaji ostrvo sveti nikola foto: Tara Tomović

Sa ovim tekstom se nisu složili neki komentatori, a izvesni Ivan Stepovoj napisao je da nije tačan podatak za prosečnu platu.

- Prosečna plata u Crnoj Gori je 450 evra i možete normalno zarađivati iako nemate nezavisne izvore prihoda. Osoba koja zna nešto da napravi u životu, cenjena je svuda. - napisao je.

- Nije tačno, ja obožavam Crnu Goru, a ako želite niske cene onda izbegavajte Budvu, Tivat i Herceg Novi. Idite u Ulcinj, ljudi tamo nisu razmaženi, plaža je peščana, a hoteli su divni. Zabave svuda ima. A što se tiče pada broja ruskih tursta, ni to nije tačno. Letos sam otišla u Petrovac, glava mi je pukla od našeg jezika. - kaže Natalija Aleinkova.

Međutim, ima i onih Rusa koji smatraju da su se Crnogorci "uobrazili".

- Stav prema turistima je sve gori. Pokušavaju da uvedu takse na sve i svašta, a već je inače sve skupo. Cene uopšte nisu u skladu sa kvalitetom. - napisala je dotična Fima.

Alena iz Moskve kaže da je Hrvatska sada primamljivija za ruske turiste jer "ne želi da jede pastu od 35 evra na plaži", dok izvesni Sergej kaže da već 12 godina odlazi u Crnu Goru i ne želi da menja svoj izbor.

- Crna Gora se menja u skladu sa državama u Evropi, pa ne možete zauvek uživati u onakvoj lepoti za male pare? - napisao je.

Video: Od logora do luksuznog hotela: Poslednji snimci Mamule kao muzeja antifašističke istorije Bokelja

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CG

    27. novembar 2019 | 13:48

    Ne znam zasto oni ali ja znam da je moje voljenje na ,, cekanju". To jest, zvanicna CG sa Milom, anadolcima, kalimerima i najgorim Srbima- kroasanima ne zasluzuju je. Istinska, izvorna, slavna- Srpska CG koja voli Rusiju je moja ljubav.

  • Nikodin

    27. novembar 2019 | 14:19

    Možda zbog otvorenog neprijateljstva prema Rusiji i članstvu u nato?

  • Djetic cg

    27. novembar 2019 | 13:38

    Odje dolaze siromasni rusi naravno ima ih i ultra bogatih milionske nekretnine kupili al ako gledamo u globalu velik je procenat tih siromasnih rusa koji su jako skrti bez dostojanstva cenjkaju se za sisanje vjerovali ili ne ne uzimaju lezaljke ceraju ih sa plaza nece lezaljku da plate zivi...nemaju ponosa sve im skupo sirotinja vecinom ima ih al mali broj bogatih..sve bi ih deportovao u srbiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA