≫ 

Vulkanski turizam: Koliko je sigurno penjati se na Etnu i posećivati Vezuv?

Na novozelandskom Belom ostrvu juče se desila erupcija vulkana i to dok je u krateru bilo oko 50 osoba, inače turista.

  • 0
Novi Zeland, erupcija vulkana Foto: Tanjug/AP/GeoNet

Približivanje vulkanima pruža retku priliku da se iskusi snaga nemirne Zemlje: tinjanje, podrhtavanje i oslobađanje krhke zemljine kore prouzrokovane lomljenjem tektonskih ploča. Mnogi vulkani su upravo smešteni u spektakularnom okruženju stvorenom prethodnim erupcijama.

Međutim, uz ovu lepotu dolazi i niz rizika. Vazduh oko aktivnih vulkana pun je sumpor-dioksida i drugih otrovnih vulkanskih gasova, a lava može rezultirati užasnim požarima, klizištima, a u primorskim lokacijama i cunamijem.

Predstavljamo vam neke od zemalja koje su vulkanski (bile) najaktivnije i samim tim predstavljaju Meku za turizam.

Italija

Vezuv Italija Foto: Tanjug/ AP

Evropska najaktivnija zemlja ima veliki broj vulkana, uglavnom na jugu zemlje i na ostrvima.

Najpoznatiji je upravo Vezuv, na jugu Napulja koji je svojevremeno zbrisao ceo grad, a danas je moguće popeti se na njegov vrh odakle možete videti dim koji kulja ispod vas.

Ovo je najpraćeniji od svih vulkana u svetu upravo zato što u njegovom podnožju živi blizu tri miliona stanovnika.

Vulkan Etna na Siciliji tokom erupcije rano u subotu, 25. avgusta 2018 Etna / foto: Tanjug/AP

S druge strane, turistički popularna je i Etna na Siciliji koja je jedan od najpopularnijih turističkih lokaliteta. Mnogi kažu da se ne zna da li je lepši sam uspon uz planinu ili dolazak do kratera Etne. Zimi je vulkan popularan za skijaše i snoubordere.

Stromboli, Italija Stromboli / foto: pixabay.com

Prekoputa Sicilije nalazi se i vulkan Stromboli koji je i dalje aktivan, ali se uprkos tome hajkeri svakodnevno uspinju na njega, a što je najgore 300 ljudi čak i živi u njegovom podnožju.

Španija

Lanzarote vulkan Lanzarote / pixabay.com

Kanarska ostrva se uglavnom sastoje od neaktivnih vulkana, ali Lanzarote je jedini seizmički aktivan i, pogađate, turistički najposećeniji. Blizu milion Britanaca svake godine posećuje Lanzarote, a dok je većina njih na plaži u unutrašnjosti ostrva postoji mnogo toga za istraživanje, a prvenestveno vulkanski pejzaž. Poslednja velika erupcija bila je u 18. veku, a trenutno je vulkan u fazi mirovanja.

Grčka

Santorini magla foto: Sergio Panić

Hiperaktivnom destinacijom smatra se čitava Grčka, ali glavna vulkanska atrakcija je spektakularno ostrvo Santorini koje je odavno ugašeni i smireni vulkan.

Island

Island vulkan Island / pixabay.com

Severnoatlansko ostrvo gde se evroazijska ploča susreće sa severnoameričkom još uvek je mlada, geološki gledano. Međutim, najpoznatiji vulkan na Islandu je Eijafjallajokull koji je imao poslednju erupciju 2010. kada je bezbroj letova zbog pepela morao biti preusmeren sa ove putanje.

SAD

Yellowstone, Norris Geyser Basin, Jeluston Foto: Tanjug/AP

Nacionalni park Jeloustoun u osnovi je kaldera super vuklana, prečnika oko 50 kilometara, a u njemu se nalazi spektar seizmoloških karakteristika uključujući i Stari gejzir. Može se obići, ali samo organizovano. Upravo je ovo vulkan kojeg se plaši ceo svet, budući da svoju najveću erupciju nikada nije doživeo iako je aktivan.

Kostarika

Kostarika vulkan Kostarika / pixabay.com

Prelepi pejzaži ove centralnoameričke države skulpturirani su vuklanskom aktivnošću, čija se snaga oslikava u vulkanu Arenal gde rastopljena lava osvetljava vedro nebo noću. Kostarika ima čak 16 vulkana od kojih se samo nekoliko smatra aktivnim.

Video: Popeli se na aktivni vulkan, a onda su nastali snimci koji oduzimaju dah

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA