≫ 

Ovo italijansko selo kao sa slikovnice veliča "ružnoću" i važi za prestonicu ružnih ljudi

Ova varoš postala je čuvena kao prestonica ružnih ljudi

  • 0
Italia Piobbico

Lepi krajolici sela Pijobiko / foto: Wikipedia/Wolfra

Ušuškana u dolini između Apeninskih planina i Jadranskog mora, u centralnoj Italiji, nalazi se očaravajuća srednjovekovna varošica po imenu Pijobiko.

Uprkos zdanjima sazidanim od krupnog kamena, bujnom šumom koja je okružuje i svom izlgedu kao sa slikovnice, ova varoš postala je čuvena kao prestonica ružnih ljudi.

Počevši od 1879., ovo selo od dve hiljade meštana dom je „Klubu ružnih”, u originalu Club dei Brutti. Reč je o udruženju čiji članovi veruju u geslo da „pojedinca predstavlja to kakav je, a ne kako izgleda”. Nekoliko naraštaja kasnije, ideja koja je prvobitno bila utopijska, procvetala je u pokret svetskih razmera. Danas se takozvano „Svetsko udruženje ružnih ljudi” sastoji iz trideset hiljada članova i dvadeset pet ogranaka širom planete, prenosi BBC.

„Klub ružnih” je prvobitno služio za spajanje samotnih varošanki sa dobrom prilikom. Kako se udruženje razvijalo, meštani su kao svoju misiju odredili podsećanje društva na to da je unutrašnja lepota važnija od fizičkog izgleda. Kruna ove plemenite poruke bilo je otkrivanje spomenika posvećenom ružnima na seoskom trgu 2007.

Italia Piobbico

selo Pijobiko / foto: Wikipedia/Wolfra

Mnogo je lakše pristupiti klubu danas. Sve što je potrebno jeste da stariji članovi procene stepen „ružnoće” potencijalnog člana - od „neodređeno” do „izuzetno ružnog”.

Ipak, članovi kluba ne moraju nužno biti istinski ružni. Fokus kluba je pre svega na veličanju unutarnje lepote i nehajnosti zbog tuđeg mišljenja.

Na prvu nedelju svakog septembra, ljudi iz celog sveta se sakupe radi učešća na Festivalu ružnih u Pijobiku, na kom članovi udruženja biraju predsednika kluba, prijavljuju nove članove, te se goste domaćim tartufima, palentom i testeninom.

Možda bismo svi, u bilo kom kutku sveta da se nalazimo, mogli dosta toga da naučimo o plemenitosti i dobronamernosti poruke koju nam žitelji Pijobika i članovi „Kluba ružnih” pokušavaju predočiti.

Video: Proglašen najružniji pas na svetu, a tek kad čujete kako se zove!

(Telegraf.rs/N.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA