Nikako ovo ne radite: Sledeće navike smatraju se uvredom u drugim zemljama

Dobro je znati da kada putujete po svetu i posećujete neke od egzotičnih i daleko udaljenih zemlja, postoje obrasci ponašanja koji su prihvatljivi kao i oni koje bi trebalo da izbegavate

  • 0

Ponašanja koja su za jednu kulturu uobičajena, za neku drugu mogu biti vrlo uvredljiva, te bi trebalo da se upoznate sa određenim pravilima i zakonima država, i tako izbegnete neprijatnosti na putu.

Portal "Brajt sajd" je izdvojio koje tačno stvari ne bi trebalo da radite na određenim putovanjima, od dalekog Japana do Australije.

Kusur u Japanu

 

Iako vam je možda čudno da ne ostavite kusuru, istina je da se to u Japanu može protumačiti nepristojno. Na samom kraju računa ćete pronaći da je osoblje plaćeno za tu uslugu, tako da nije potrebno da ostavljate dodatni bakšiš.

Deljenje računa u Francuskoj

 

Trebalo bi da izbegavate da podelite račun u Francuskoj jer vas mogu protumačiti negalantim Razlog je zato što Francuzi uopšte ne vole da pričaju o novcu. U slučaju da ste u većem društvu, najbolje bi bilo da razdvojite račune između sebe.

Ručak u restoranu, konobarica, prijatelji, kafana

Foto: Shutterstock

Mahanje u Grčkoj

 

Za Grke, pokazivanje otvorenog dlana se više smatra uvredom nego pozdravom. Zapravo mahanjem kao da im stavljate na znanje da ih odbijate. Grčku prati značenje ovog simbola još od Bizanta kada su promatrači otvorenim dlanom maljali kriminalce fekalijama i ugljenom kako bi ih osramotili.

Dodirivanje suprotnog pola u Indiji

 

Prema zakonu ove zemlje zabranjeno je  da dodirujete osobu suprotnog pola. Izbegavajte da grlite i ljubite druge ljude, osim ako tu osobu ne poznajete dobro.

Fotografisanje bez pristanka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

 

Prema zakonima ove zemlje, fotografisanje bez pristanka se smatra krivičnim delom. Zbog toga možete da završite u zatvoru čak 6 meseci ili biste morali da isplatite oko 136,130 dolara. Posebno ako objavljujete fotografije na društvenim mrežama.

Turista, Turisti, Turizam, putovanje, putnik, odmor, slikanje, fotogrfaisanje, inostranstvo

Foto: Pixabay

Preskakanje reda u Australiji

 

Kada koristite javni prevoz, posećujete šoping centre ili pabove u Australiji, nikako ne smete da preskačete red. Uvek sačekajte i držite se pravila.

Hodanje stazom za bicikliste u Holandiji

 

Vožnja biciklom je veoma popularan vid prevoza u Holandiji. Tako da ukoliko biste hodali u delu puta predviđenim za vožnju bicikla, postoji rizik da vas neko udari i povredi.

Krug koji formiraju palac i kažiprst u Turskoj

 

Simbol koji se prstima jedne ruke u vidu kruga koji prave palac i kažiprst je zapravo ekvivalent srednjem prstu. Osim u Turskoj, ovaj simbol nikako ne pokazujte u Nemačkoj i Brazilu.

Palac i kažiprst formiraju krug

Foto: Pixabay

Klimanje glave u Bugarskoj i Albaniji

 

Kod njih klimanje gore-dole znači "ne", a klimanje levo-desno znači "da".

Hranjenje ptica u Singapuru

 

Zbog hranjenja ptica i žvakanja žvake u javnosti možete dobiti visoku kaznu u Singapuru.

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA