Strani sajt izdvojio 10 gradova koje morate posetiti ako volite dobru hranu: Na listi i je jedan naš

Ovi gradovi su, pored kulturnih zanimljivosti, interesantni i zbog svoje bogate ponude lokalnih specijaliteta

  • 6
Priština Pixabay.com

Oni koji vole da putuju često žele da iskuse zemlju u koju idu na što više načina. Jedan od obaveznih stvari koje iskusni turista želi da proba tokom putovanja jeste kuhinja zemlje koju je posetio. Zbog toga je sajt „Eater“ napravio spisak od 10 destinacija koje morate posetiti ako volite dobru hranu, piše Insider.

Ukoliko na osnovu hrane koju želite da probate odlučujete gde ćete putovati, u 2020. godini treba da posetite sledećih 10 gradova.

1) Marakeš, Maroko

Marakeš, Maroko Foto: Wikipedia/Lviatour

Da biste se najbolje upoznali sa ovom hranom, najpoželjnije je da nemate plan kada krenete u obilazak. Moderni gradski život tamo se prepliće s tradicionalnim, pa možete videti razne kulinarske tehnike i na osnovu njih odabrati šta ćete jesti. Tamo na ulici možete probati mnogo toga, kao i tradicionalni tadžin (paprikaš sa raznim varijacijama) i kuskus. Sve u svemu, možete da birate hranu, da probate tradicionalna jela, ali i da izaberete ona koju su postala internacionalna.

2) Ričmond, Britanska Kolumbija

Ovaj primorski grad u kanadskoj pokrajini ima Noćni market koji se smatra najvećim azijskim marketom ovog tipa na tom kontinentu. Tamošnji kuvari spremaju hranu svojih predaka iznalazeći nove tehnike kako bi stvorili nešto novo, pa mnoga jedinstvena jela možete probati samo ovde.

3) Kondžu, Južna Koreja

Ovaj grad je veoma popularan u Južnoj Koreji, ali ga inostrani turisti još nisu otkrili, jer veoma mali broj njih dolazi ovde. Jedinstven je po svojoj specifičnoj hrani bogatih mirisa i ukusa. Posetioci ovog grada mogu da biraju - mogu da jedu kao plemić i probaju recepte stare hiljadama godina ili da žive kao monah i probaju hranu baziranu na povrću koja se služi u hramovima.

4) Milvoki, Viskonsin

Ovaj američki grad ima autentičnu ponudu hrane. Najpoznatija je njegova kozja surutka, njihova jedinstvena kobasica i lokalno pivo koje se tamo pravi.

5) Ako, Izrael

Jevreji, Arapi, muslimani, hrišćani pomešali su se u ovom gradu, pa ovde možemo naći i neobične specijalitete sa začinima i ukusima kojih nema nigde drugde. Ovaj grad je jedno veliko šetalište sa restoranima na svakom ćošku koji nude autentične specijalitete kojima nećete odoleti.

6) Marselj, Francuska

Marselj, Francuska Foto: Wikipedia/Jddmano

Marselj je potpuno promenio svoju ponudu hrane kako bi udovoljio zahtevima novih turista. Kada je 2013. godine proglašen prestonicom kulture, turisti su nagrnuli u njega. Tada je ovaj grad dobio priliku da vrati svoju staru ponudu specijaliteta sa afričkim korenima i uspeo je da oduševi hranom svoje posetioce. Mlađi kuvari su tradicionalnom dodavali svoje ideje, pa se sad tamo, na primer, može probati čuveni tuniski kuskus sa dinstanom hobotnicom.

7) Priština

U ovom gradu, kako piše „Eater“, prilikom pripremanja jela koriste se lokalne namirnice na inventivan način. Domaće namirnice dodaju se skoro svim jelima, mesu, pecivima i punjenoj paprici, pa vredi probati specijalitete tamošnjih kuvara.

8) Hobart, Australija

Tamošnji kuvari su previše kreativni da bi se zadržali samo na pripremanju klasičnih jela od morskih plodova. Lokalne ostrige, vasabi i tartufi daju tamošnjim specijalitetima poseban karakter.

9) Oukland, Kalifornija

Lokalni sastojci u kombinaciji sa tehnikama pripremanja starim nekoliko generaciju čine ovo mesto specifičnim podnebljem za jedinstvena jela. Do jedete tamošnja jela upoznajete se i sa načinom stanovnika ovog grada. Probate li japansku prženu piletinu između dva parčeta tosta, prelivenu sočnim sosom, sve će vam biti jasno.

10) Kork, Irska

Turisti ovde mogu da probaju stare recepte koji se prenose s generacije na generaciju, a naročito je živopisna hrana sa sela pored ovog grada.

V. T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA