Evo kako i zašto nastaje rak dojke!

Rak dojke ne mora nužno da bude zlokobna prognoza. Ako se žena redovno proverava i na vreme otkrije kvržicu ili promenu, bolest se uspešno leči. Međutim, šta su uzroci ove opake bolesti?

  • 4

Rak dojke najčešći je maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji. Svake godine se registruje oko 4000 novootkrivenih slučajeva bolesti, što predstavlja više od četvrtine svih malignih bolesti kod žena. Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv raka dojke, pa vam zato donosimo sve što bi trebalo da znate o ovoj opakoj bolesti.

 

Od raka dojke godišnje umre 1600 žena, što čini 18 odsto smrtnosti od kancera. Ipak, ova bolest je izlečiva, ako se reaguje na vreme! No, znate li kako do pojave maligniteta uopšte dolazi?

 

Neposredan uzrok koji dovodi do toga da se normalna ćelija pretvori u zloćudnu nisu još potpuno poznat. Ono što se zna jeste da su pojedini geni zaduženi za razvoj, rast i životni ciklus ćelija odgovorni za ovakve promene.

 

Mutacije na genima koji regulišu ove procese dovode do gubitka kontrole nad ćelijskom deobom, pa tako dolazi do nekontrolisanog umnožavanja biološki izmenjenih ćelija. Svaka promena na genima ne uzrokuje odmah nastanak raka. To je višestepeni proces i smatra se da je za nastanak tumora potrebno barem šest-sedam takvih nezavisnih događaja.

 

Foto-ilustracija: AP/Tanjug

Foto-ilustracija: AP/Tanjug

 

FAKTORI RIZIKA

 

Sredinski faktori: neke hemijske supstance, jonizujuće zračenje

 

Biološki faktori: na primer, virusi

 

Psihološki faktori: na primer, stres

 

Foto-ilustracija: Foter/nigro pino

Foto-ilustracija: Foter/nigro pino

 

Genetski faktori: u nekim porodicama postoji veća učestalost mutacija BRCA1 i BRCA2 gena. Očekivani rizik za razvoj raka dojke tokom života kod žena (i muškaraca) sa BRCA1 i BRCA2 mutacijom je značajno veći nego u ostaloj populaciji i iznosi od 40 do 85 odsto.

 

Nosioci ovog promenjenog gena sa istorijom raka dojke imaju povećani rizik od nastanka bolesti na drugoj dojci. Muški nosioci te mutacije su takođe u povećanom riziku od nastanka raka dojke.

 

Promene BRCA1 ili BRCA2 gena, takođe, povećavaju rizik od nastanka raka jajnika, kao i od nastanka drugih primarnih malignih tumora. Danas je dostupno genetsko testiranje sa ciljem otkrivanja mutacija kod članova visokorizičnih porodica.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Prekomerna izloženost nekima od navedenih faktora ujedno znači i veći rizik za nastanak maligne bolesti, pa tako i raka dojke.

 

Takođe, za neka stanja je dobro poznato da su povezana sa povećanim rizikom od raka dojke, a to su:

 

Povećana telesna težina

 

Izloženost zračenju u ranom detinjstvu

 

Postojanje raka dojke u porodici

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Nerađanje

 

Izostanak dojenja

 

Starija životna dob prvorotkinja (nakon 30. godine)

 

Raniji tumor dojke u životu pacijentkinje

 

Promene u dojkama

 

Foto-ilustracija: Foter/AslanMedia

Foto-ilustracija: Foter/AslanMedia

 

Rana menstruacija (pojava menstruacije pre 12. godine života)

 

Kasna menopauza (prestanak menstruacije nakon 50. godine života)

 

Oralni kontraceptivi (lekovi protiv začeća)

 

Hormonska terapija nakon menopauze

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Starija životna dob

 

Alkoholizam

 

Telesna neaktivnost

 

Pušenje

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RALE

    20. mart 2015 | 20:47

    sve se zna o nastanku a o lecenju nista sem hemoterapije koja je isto opasna kao i rak. farmacija nek se pozabavi lecenjem nekom drugom metodom npr. ule kanabisa, vitamin B 17 itd. nego im se to ne isplati daj truj narod sto vise a da oni profitiraju jos vise

  • janko

    20. mart 2015 | 20:51

    Treba izbaciti iz prehrane meso mleko kafu ,cigarete,jesti sto vise sirovu hranu i sokove koji imaju u sebi sto manje secera,to bi po mojim skromnim saznanjima trebalo da bude preventiva i osetio sam obavezu da ovo podelim.

  • dr Jovan

    22. mart 2015 | 11:31

    1. uzrok ZRACENJE (i Mamografija) 2. uzrok VIRUSI (HPV, herpes i drugi, zbog promiskuiteta i sisanja i trljanja bradavica u tz. modernom seksu i unos virusa kroz mlecni kanal u samu zlezdu!, dojka tj.bradavica je samo za cista bebina usta!!!) 3. Zbog HPV infekcije neke zene dobiju i rak dojke i rak grlica!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA