PUTIN: Zapad hoće da nas veže lancima, ali to neće proći (FOTO) (VIDEO)

Na desetoj, jubilarnoj, konferenciji, koja je počela u podne po moskovskom vremenu, 10 po našem, glavne teme su ekonomska situacija u zemlji, međunarodni odnosi i kriza u Ukrajini

  • 37

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da je pozicija Rusije po pitanju Ukrajine ispravna, a za zapadne partnere da su i posle pada Berlinskog zida nastavili da dižu nove bez obzira na pokušaje Rusije da sarađuje sa Evropom i svetom.

- Uvek će pokušati da medveda (simbol Rusije) stave pod lanac. Možda bi trebalo da medveda ostave na miru. Mi samo branimo svoj suverenitet i nezavisnost - rekao je Putin.

- Zapadni partneri su odlučili da su oni imperija, a svi ostali vazali. Nisu prestali da dižu zidove uprkos svi našim pokušajima da sarađujemo sa Evropom i svetom. Najbolji način je, međutim graditi jedinstveno bezbednosno prostranstvo i ekonomske slobode - rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

Kako je dodao, ma šta Rusija radila, ona nailazi na oponiranje zapadnih partnera. Kada je reč o situaciji u Ukrajini Putin kaže da ako Kijev želi mir, onda mora da uvažava interese građana Donbasa, kao i da je Rusija spremna da bude posrednik za početak dijaloga u Ukrajini.

- Kriza u Ukrajini mora da bude rešena političkim sredstvima. Ekonomska blokada Donbasa je put bez perspektive - istakao je on, dodavši da će Rusija nastaviti da pomaže Donbas.

Prema Putinovim rečima, u Ukrajini se bore dobrovoljci, a oni nisu plaćenici. On je takođe dodao da Moskva ne sumnja u nameru ukrajinskog predsednika da normalizuje situaciju u Ukrajini.

- Ali on nije sam u Ukrajini. Ima glasova za rešenje problema putem sile - rekao je Putin.

Predsednik je poručio da u Rusiji nisu mogući dvorski prevrati.

- U Rusiji su nemogući dvorski prevrati, jer nema dvorova. Stabilnost u zemlji zasnovana je na podršci naroda - rekao je Putin.

U Moskvi je danas počela redovna godišnja konferencija za novinare ruskog predsednika Vladimira Putina i to pitanjima koji se tiču ekonomske situacije u Rusiji.

- Sadašnja situacija posledica je spoljašnjih faktora, ali ni mi sami nismo mnogo uradili - rekao je Putin.

On je dodao da je ruski BDP za 10 meseci zabeležio rast od 0,6-0,7 odsto. Ruski predsednik je takođe rekao da ruska Centrala banka neće bezglavo rasipati rezerve, koje sada iznose 8,3 triliona rubalja.

Na desetoj, jubilarnoj, konferenciji, koja je počela u podne po moskovskom vremenu, 10 po našem, neće biti ograničenja ni po pitanju tema, ni u pogledu vremena, preneo Tas.

Ruska agencija ukazuje i na činjenicu da se konferencija održava u atmosferi znajčajnih finansijsko-ekonomskih problema i eskalacije situacije na međunarodnom planu, zbog čega su očekivanja od razgovora sa predsednikom Rusije izuzetno velika.

Putinov predstavnik za štampu Dmitrij Peskov za Tas kaže da će predsednik odgovorati na pitanja onoliko dugo koliko bude smatrao da je potrebno i da se ne juri za postizanjem nekakvog rekorda.

Najduža do sada konferencija bila je ona 2008. godine i trajala je četiri sata i 40 minuta. Prema njegovim rečima, pravo da postavi pitanje Putinu ima 1.259 akreditovanih novinara.

- Nije bilo nikakvih ograničenja kada je reč o akreditacijama, naprotiv, ima novinara koji specijalno dolaze iz inostranstva zbog ove konferencije i za njih je MIP izdavao vize - rekao je Peskov, dodavši da se nada da će biti i ukrajinskih novinara.

Prema njegovoj proceni, glavne teme biće ekonomska situacija u zemlji, pre svega šta se to događa sa rubljom, cenama i koje mere planira da primeni rusko rukovodstvo, kao i međunarodne teme.

Putinov razgovor sa novinarima će biti simultano prevođen na engleski, francuski i nemački jezik, a direktno će ga prenositi tri TV i tri radio-stanice.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan B.

    18. decembar 2014 | 10:11

    Bog te blagoslovio

  • Bin Laden

    18. decembar 2014 | 12:10

    Ziveo Putin i zivela pravoslavna Rusija.

  • DD

    18. decembar 2014 | 11:00

    ŽIVEO RUSKI NEUNIŠTIVI NAROD. BOG VAS BLAGOSLOVIO. JEDINO VI MOŽETE POBEDITI OVE SATANISTE.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA