Vernici danas slave SVECA, koji je bio POSLEDNJI SRPSKI CAR!

Uroš je vladao od 1355. do 1371. godine, a epitet "nejaki" u narodu je dobio zato što se za njegove vladavine raspalo tadašnje veliko srpsko carstvo

  • 16

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Svetog Stefana Uroša Petog Nemanjića, poslednjeg cara Srbije i poslednjeg vladara iz loze Nemanjića, pošto nije imao svojih direktnih potomaka.

SRBI DANAS PALE SVEĆE, TUGUJU I PATE! Nestala je sa lica zemlje njihova DINASTIJA koju su OBOŽAVALI! (FOTO)

Stefan Uroš Peti je sin cara Dušana Silnog, jednog od najvećih srpskih vladala s kojim se naša država prostirala sve do Epira i Tesalije u današnjoj Grčkoj.

ZAŠTO JE SVAKI NEMANJIĆ BIO STEFAN? Kladimo se da nemate pojma! (FOTO)

Uroš je vladao od 1355. do 1371. godine, a epitet "nejaki" u narodu je dobio zato što se za njegovo vreme raspalo tadašnje veliko srpsko carstvo. Uroš za vreme svoje vladavine nije uspeo da Srbiju zaštiti ni od spoljnih neprijatelja, ni od unutrašnjih nemira.

USTAŠE SU HTELE DA ZATRU TRAG SRBIMA I UNIŠTE MOŠTI KNEZA LAZARA I CARA UROŠA: Evo ko ih je u tome sprečio!

Najveći protivnik bio mu je Simeon Nemanjić, polubrat Dušana Silnog koji je se čak proglasio nezavisnost u polovini carstva kojim je vladao, uprkos tome što su Uroša na državnom Saboru 1557. godine podržali čelnici Srpske pravoslavne crkve i vlastela.

Još za vreme svoje vladavine, Uroš je dobio savladara Vukašina Mrnjavčevića. Pošto Uroš nije imao potomke, presto je kasnije trebalo da nasledi Vukašinov sin Marko Mrnjavčević.

Uroš Nejaki umro je pod nerazjašnjenim okolnostima 2. ili 4. decembra. Srpska pravoslavna crkva prihvatila je verziju po kojoj ga je u lovu, kada se sagnuo da popije vodu iz reke, ubio lično Vukašin, koji je pošto-poto želeo da preuzme presto.

Foto: images.oca.org Foto: images.oca.org

SPC je Uroša Nejakog proglasila za sveca i mučenika tek dva veka posle njegove smrti. Rasprave oko toga da li je Uroš zaslužio da dobije titulu sveca ili ne traju i danas, a glavni argument kritičara je da se posle njegove vladavine Srbija raspala na mnogo malih despotovina.

Kao što za života nije stekao dovoljno poštovanja, Uroš ni posle smrti nije imao ugled koji je dostojan jednog cara. Njegove mošti najpre su ležale u manastiru Svetog Uroša u Nerodimlju. Potom je srpski monah Hristifor 11. maja 1705 Uroševe mošti preneo u manstir Jazak. Posle su iz Jazaka Uroševe mošti prenošene u Vrdnik, pa u Krušedol, pa su opet vraćene u Jazak.

Za vreme Drugog svetskog rata, iz straha da će ustaše uništiti posmrtne ostatke poslednjeg srpskog cara, mošti Uroša Nejakog krišom su prenesene u Sabornu crkvu u Beogradu, gde i danas počivaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бајкер

    15. decembar 2015 | 08:23

    Последњи Србски цар из лозе немањића је био Јован Немањић,распитајте се мало па нам напишите чланак о овом мало познатом владару.Може да ми одговори неко ко зна о тој теми много више од мене.Хвала.

  • victoria

    15. decembar 2015 | 08:32

    Skoro svi srpski vladari proglaseni svecima! Sta ima sveto u njima? Vecina se isticala ubijanjem, silovanjem, otimacinom. Jedino ako je samo vazno sto su vodili ratove da stvore veliku Srbiju. Sta Boga briga kolika je Srbija! U Svetom Pismu pise da nas Bog gleda kao skakavce i prasinu kad mislimo da smo nesto veliko postigli. Isus kaze da ko se uzvisuje bice ponizen. Svi koji vole vlast djavolu sluze a ne Bogu.

  • Južnjak

    15. decembar 2015 | 13:29

    Pva srpska džava je postojala od 7.veka do 1530.godine, a hrvatska samo od početka 9.veka do 1097.godine. Hahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA