Uvodi se seksualno obrazovanje u srpske škole!

Ministarka bez porfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže da će sa kolegom Mladenom Šarčevićem uskoro razgovarati o uvođenju seksualnog vaspitanja u škole

  • 28

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio da bi učesnici srednjih škola u Srbiji uskoro bi mogli da imaju časove seksualnog vaspitanja!

Uvođenje tog predmeta biće moguće kada se promenii nastavni program, a do tada bi se izučavalo u sklopu nekog drugog predmeta. Šarčević kaže da je seksualno vaspitanje potrebno đacima u Srbiji "jer se ono bavi značajnim životnim temama", a ministrovu odluku su podržali i Nacionalni prosvetni savet, prosvetni sručnjaci, psiholozi i sami učenici, piše Informer.

- Smatram da bi seksualno vaspitanje trebalo uvesti u škole jer je to predmet koji se bavi ozbiljnim životnim temama. Pre toga, međutim, moramo pristupiti izmeni nastavnih planova i programa, što je neophodno da bismo uvrstili novi predmet. Dok se to ne desi, rešenje je da se ove teme izučavaju u okviru, recimo, fizičkog vaspitanja ili biologije. U školama bi takođe mogle da se oragnizuju radionice koje bi držali psiholozi - istakao je on.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar je dodao da bi pre uvođenja bilo kog novog predmeta u škole trebalo videti kolika je nedeljna opterećnost dece. Ministarka bez porfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže za ovaj list da će sa kolegom Mladenom Šarčevićem uskoro razgovarati o uvođenju seksualnog vaspitanja u škole.

Taj predmet bi se bavio seksualnim navikama, kontracepcijom, trudnoćom, planiranjem porodice.

Da li i vi razgovarate sa svojom decom o seksu? Evo koliko ljudi u svetu to radi

- To bi bio poseban program koji bi obuhvatio program koji bi obuhvatio brigu o reproduktivnom zdravlju i učenicima pružio informacije i o savremenoj kontracepciji. Taj predmet bi bio dragocen i služio bi kao najbolja mera prevencije neželjene trudnoće, koja kod nas predstavlja ogroman problem među mladima. Mogao bi da se realizuje fakultativno ili da se te teme pažljivo inkorporiraju u druge predmete - istakla je Đukić Dejanović.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Inače, deca u Vojvodini su se već obrazovala o seksu u okviru predmeta Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju, koji se fakultativno izučavao u više od 80 škola. Dragan Popov iz Školskog centra "Nikola Tesla" u Vršcu kaže za Informer da je na predavanja o seksu dolazilo više od četiri petine učenika.

- Ovaj predmet smo uveli kao eksperimentalni program, da vidimo kako će se deca ponašati. Nastavu smo organizovali u vidu radionica u kojima je bilo od 18 do 20 učenika. Vodili smo razne diskusije, uključivali ginekologe, urologe, psihologe, kako bi učenicima što više približili pojam seksualnog obrazovanja. Obraživali smo teme o polnim bolestima, planiranju porodice, međuljudskim odnosima, rizičnom ponašanju, što se deci veoma dopalo - objasnio je on.

Neke škole u Srbiji već su uvele uniforme: EVO KAKO TO FUNKCIONIŠE U PRAKSI (VIDEO) (FOTO)

Foto: Profimedia/Wavebreak Foto: Profimedia/Wavebreak

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže da bi u srpske škole trebalo uvesti zdravstveno vaspitanje, u okviru kojeg bi se deca edukovala i o seksu.

- To bi trebalo da bude obavezan predmet, a deca bi u njemu učila o ishrani, seksu i drugim bitnim stvarima - smatra on.

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) Aleksandar Lipovski kaže za Informer da će NPS razmotriti ideju o uvođenju seksualnog vaspitanja u škole ukoliko bi ona stigla iz Ministarstva prosvete.

- Kada bi postojao predlog da se seksualno vaspitanje uvrsti u nastavni plan i program, mi bismo o tome svakako raspravljali i verujem da bismo podržali tu ideju.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • neko

    27. septembar 2016 | 09:26

    E, tu će, profesori, imati šta da nauče od svojih učenika. Samo nek budu pažljivi na časovima :-)

  • Ana

    27. septembar 2016 | 09:37

    Krajnje je vreme. Mozda nam tinejdžerke ne budu išle na abortuse i 90% njih imalo neku sexualno prenosivu bolest.

  • Toni

    27. septembar 2016 | 10:13

    Idealno radno mesto za Staniju i Soraju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA