≫ 

KO JE STVARNO SVETI NIKOLA: Evo kako je svetac postao hrišćanski Deda Mraz i zašto se to saznanje izgubilo kroz vreme

Sveti Nikolaj Čudotvorac veoma je poštovan svetac u srpskom narodu i najrasprostranjenija je slava na našim prostorima

  • 25

Sveti Nikola obeležava se u celom hrišćanskom svetu. Od strica je slušao o veri, sa njim se i zamonašio u manastiru Novi Sion. Nakon što su mu roditelji preminuli, razdelio je sav novac i imetak sirotinji, i postao sveštenim u rodnom gradu Patari.

NE, OVO NIJE OSTROG, ALI JESTE ČUDO! Ovaj pravoslavni manastir nalazi se na putu do mora

Svetog Nikolaja Čudotvorca narod je još za života proglasio svetiteljem. Bio je milosrdan i skroman, veliki borac za pravdu i istinoljubiv.

Svetom Nikoli je u Srbiji posvećeno oko 1.120 crkava, a sa crkvama posvećenim Letnjem Svetom Nikoli (Prenos moštiju sv Nikolaja, 22. maja) to je oko 1.311 crkava. Tako je po broju hramova na drugom mestu kod pravoslavnih Srba.

Koja je tajna veza između cara Dušana i Zvezdine titule prvaka Evrope?! (FOTO)

Broj hramova je u tesnoj vezi sa brojem porodičnih slava. Nekada su se porodice u toku migracionih strujanja, opredeljivale da slave svetitelja kojem je bio posvećen hram u zavičaju, tako su održavali kontakt sa maticom. Sveti Nikola je imao najviše hramova, pa se zato i ubraja u najbrojnije porodične slave kod nas.

Ikona Svetog Nikole koju je bazilici u Bariju darivao srpski kralj Stefan Uroš III Dečanski. Foto: istorijska-biblioteka/Бојан Миљковић

Ikona Svetog Nikole koju je bazilici u Bariju darivao srpski kralj Stefan Uroš III Dečanski. Foto: istorijska-biblioteka/Бојан Миљковић

Krsna slava se oduvek proslavljala u krugu prijatelja i porodice, uz molitvu i zdravice, uz lomljenje slavskog kolača. U pojedinim krajevima se za ovog sveca sprema čak čletiri kolača: uoči slave, na dan praznika, paterice, okrilje.

Jedan kolač se nosio u crkvu na dan praznika i tamo sekao sa sveštenikom. U nekim krajevima Srbije to je činio domaćin sa bliskim komšijom, u drugim sa naslednicima. Slavska sveća bi trebalo da se zapali do podneva, a na kolač se stavljala mala sveća.

PODELITE HRANU SA SLAVSKE TRPEZE SA ONIMA KOJI NEMAJU: Uključite se u AKCIJU o kojoj priča SRBIJA!

Slavska trpeza je uvek bila bogata, ali su se pripremala posna jela shodno statusu domaćinstva.

Domaćin nabavlja ribu, a domaćica sprema ostalu hranu. Retko je bilo da neko spremi "mrsnu" trpezu za Svetog Nikolu, i to se zadržalo do danas. Gosti su donosili skromne darove, u skladu sa svojim mogućnostima.

Prvi zapisi o episkopu i dobročinitelju poreklom iz Male Azije, Svetom Nikoli, potiču iz četvrtog veka nove ere. Od ovog sveštenog lica, poznatog po humanosti, nastale su mnoge legende i priče o današnjem Deda Mrazu.

CELO SELO SLAVI SVETOG NIKOLU: Šta mislite, ko kod koga ovde ide U GOSTE? (FOTO)

Posebno je bio naklonjen deci, a zabeleženo je da je pomogao trima devojčicama kako bi ih zaštitio od prostitucije. Legenda kaže da je tri večeri zaredom prolazio pored njihove kuće i kroz prozor ubacivao vrećice sa novcem, ne bi li im poklonio dovoljno novca kako bi preživele bez prostituisanja.

Krzneni ogrtač dobio je u drugoj polovini 19. veka kada je njegov lik počeo da se pojavljuje u pesmama, a sada već tradicionalna crvena boja zamenila je prvobitnu žutu 1868. godine kada su Deda Mrazu dodate kočije i irvasi.

Početkom dvadesetog veka Deda Mraz je postao stalni posetilac knjiga, časopisa i brojnih reklama, polako poprimajući izgled koji danas poznajemo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • T55

    17. decembar 2016 | 11:19

    SRECNA SLAVA SVIMA KOJI SLAVE SVETOG NIKOLU I NARAVNO ONI STO IDU U GOSTE ZIVELI

  • dragan

    17. decembar 2016 | 12:41

    čuda koja se dogode , to su dela božja koja urade ljudi u imenu božijem

  • Srbija

    17. decembar 2016 | 20:33

    Neka je srecna slava svima nama koji slavimo svetog nikolu i svima koji nam dolaze u goste

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA