DANAS POLA SRBIJE SLAVI, DRUGA POLOVINA IDE NA SLAVU: Za Svetog Nikolu "ode" pola tone ribe!

U ribarnicama ne kriju da nekoliko dana pred slavu prodaju i na desetine tona ribe

  • 8

Pravoslavni vernici danas slave Svetog Nikolu, a kako je vreme velikog posta, na trpezi naših sugrađana najprisutnija je riba, za kojom danima vlada pomama na pijacama.

 

SLAVIMO SVETOG NIKOLU, JEDNOG OD NAJVEĆIH SVETACA: Obavezno izgovorite OVE reči za mir, zdravlje i sreću

 

- Ubedljivo najviše se traži šaran, kod nas je tako već godinama - kaže jedan prodavac ribe na beogradskoj pijaci Bajloni.

 

Međutim, kako smo primetili, dosta dobro prodaju se i pastrmka, oslić i smuđ, a pojedine ribarnice su zbog velike potražnje kupaca, na prodajne rafove iznele i posne salate, među kojima je poznata krompir salata bez premca po broju narudžbina.

 

Evo koliko košta jedna mrsna SRPSKA SLAVA (CENOVNIK)

 

Slava Sveti Nikola je po broju onih koji je slave najveća među Srbima, a takođe je hramovna i manastirska slava Srpske pravoslavne crkve. Posvećeno mu je više od 600 crkava pod jurisdikcijom SPC. Otud ne čudi i veliki broj građana koji ovu slavu obeležava u svojim domovima.

 

- Komšija, šta će vam toliko ribe, je l’ držite restoran? Ostavite nešto i za nas - kroz smeh je stariji gospodin uzviknuo mušteriji u ribarnici, nakon što je ona poručila pozamašnu količinu ribe.

 

Foto: tragomsrpskihsvetinja.com

Foto: tragomsrpskihsvetinja.com

 

U vreme slava naši građani ne mare mnogo za štedljivost, u želji da svečana trpeza bude što bogatija i raznovrsnija, te ove godine za već zgotovljenu ribu izdvajaju i po nekoliko hiljada dinara. Tako su fileti šarana i oslića u proseku 1.200 dinara, smuđa oko 2.100, a filet pastrmke prodaje se za 1.300 dinara po kilogramu. Nešto jeftiniji je filet soma koji je oko 900 dinara.

 

DANAS SLAVIMO SVETOG NIKOLU: Ovu stvar ne radite ni slučajno! Postoji dobar razlog za to, a evo i ostalih verovanja

 

Sveža riba uglavnom ne prelazi hiljadu dinara za jedan kilogram, pa su sveži oslić i skuša 500 dinara, pastrmka je nešto skuplja, oko 600 po kilogramu, dok je cena škarpine 800, a smuđa 1.000 dinara.

 

Cene salata variraju od 500 dinara po kilogramu, koliko prosečno iznosi salata od krompira ili šampinjona, do 900 dinara, koliko biste morali da platite za kilogram salate sa morskim plodovima ili hobotnicom.

 

U ribarnicama ne kriju da nekoliko dana pred slavu prodaju i na desetine tona ribe.

 

- Samo šarana smo u subotu prodali oko 500 kilograma, a ukupno sve ribe više od tonu - kažu u ribarnici na Bežanijskoj kosi.

 

Na zemunskoj pijaci u ribarnici najviše kupuju šarana, oslića, skušu i pastrmku, i to oko 400 kilograma dnevno. Ribari sa Kalenić pijace po danu prodaju oko 300 kilograma ribe, a šaran je ubedljivo najprodavaniji.

 

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA