Inspektor, koji je otpušten jer je upozoravao na neispravnost mesa, vraćen na posao

Momčilo Cvetković očekuje da država proveri njegove navode da su analize pokazale da oko 30 odsto mesa i prerađevina velikih proizvođača nije za ljudsku ishranu

  • 2

Republički veterinarski inspektor Momčilo Cvetković, za koga je Zaštitnik građana Saša Janković utvrdio da je nezakonito smenjen sa mesta načelnika veterinarske inspekcije za Jablanički okrug, izjavio je danas da je zadovoljan što će se vratiti na staru funkciju, ali očekuje i da sadašnje Ministarstvo poljoprivrede ispita njegove navode o neispravnoj hrani.

On je rekao da su analize koje je tražio da se urade pre tri godine, pokazale da oko 30 odsto mesa i prerađevina velikih proizvođača nije za ljudsku ishranu. Cvetković je tražio od Uprave za veterinu da se ta hrana povuče iz prodaje.

- Radilo se o ogromnoj količini hrane i to velikih proizvođača. Ja sam tražio i naložio da se povuče, međutim, ona je mimo moje odluke otišla najverovatnije u prodaju i pojedena je - kazao je Cvetković.

On je veoma brzo, nakon što je otkrio meso bez deklaracije i sumnjive ispravnosti, smenjen sa mesta šefa Republičke veterinarske inspekcije za Jablanički okrug.

- Zvali su me u Upravu za veterinu i tamo je traženo od mene da odobrim da se to meso proda. Kada sam im rekao da radim samo po zakonu, sugerisano mi je da sam izabran da radim po zakonu, ali i da ponekad uradim i ovakve stvari - objasnio je Cvetković.

Pre nego što je smenjen Cvetković je, kaže, otkrio da se nezakonito od seljaka i do deset puta skuplje naplaćivalo izdavanje uverenja o zdravstvenom stanju životinja. Na taj način, kako on tvrdi, oko 700.000 domaćina je više od 10 godina pljačkano.

- Po uredbi Vlade Srbije trebalo je da se naplaćuje 50 dinara za izdavanje uverenja o zdravstvenom stanju životinja. Međutim, većina veterinarskih stanica naplaćivala je od 200 do 450 dinara - rekao je Cvetković.

Zaštitinik građana Saša Janković utvrdio da je Cvetković dva puta nezakonito razrešen sa mesta šefa odseka Republičke veterinarske inspekcije i zatražio da bude vraćen na prethodno ili postavljen na više rukovodeće radno mesto.

Cvetković je u međuvremenu od Agencije za borbu protiv korupcije dobio i status zaštićenog uzbunjivača.

Bivši ministar poljoprivrede Dušan Petrović danas je rekao da je bio upoznat sa slučajem smenjenog inspektora Cvetkovića, koji je ukazivao na neispravnost mesa, ali da je iz Uprave za veterinu tada dobio informacije da nisu utvrđene nikakve nepravilnosti i da je mesto bilo ispravno.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Giant

    26. februar 2013 | 20:27

    U više navrata prošle i pretprošle godine su podnošene argumentovane prjave tadašnjem ministru D.Petroviću, odn. direktoru uprave za veterinu Z.Mićoviću u vezi sa nezakonitim i nepravilnim radom pojedinih vet.inspektora, ALI nikada nismo dobili odgovor! Prava gospoda.

  • русија

    27. februar 2013 | 02:48

    ма шта има он да упозорава

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA