ZBOG LOŠIH PROPISA: Metalska industrija gubi 150 miliona evra godišnje!

Proizvođači čelika, šavnih cevi i armaturnih mreža muku muče jer se dozvoljava firmama iz Makedonije, koje uvoze čelik nižeg kvaliteta iz Kine i Indije, da te proizvode bez carine prodaju u Srbiji

  • 2

Radnici metalske industrije Srbije trpe štetu od minimum 150 miliona evra godišnje, zato što Ministarstvo građevinarstva odbija da primeni Pravilnik o kontroli šavnih cevi i armaturnih mreža, zbog čega se domaći proizvođači već godinama nalaze u nepovoljnijem položaju u odnosu na konkurenciju.

Proizvođači čelika, šavnih cevi i armaturnih mreža muku muče jer se dozvoljava firmama iz Makedonije, koje uvoze čelik nižeg kvaliteta iz Kine i Indije, da te proizvode bez carine prodaju u Srbiji.

- Prvo, to je kršenje CEFTA sporazuma jer se proizvodi mogu prodavati na teritorijama zemalja potpisnica samo ako su proizvedeni na teritoriji zemalja potpisnica. Međutim, firme iz Makedonije ovde prodaju robu koja nije napravljena u njihovoj zemlji i za to im se ne naplaćuje carina. Na šteti su domaći proizvođači čelika, šavnih cevi i armaturnih mreža. Godišnja šteta se procenjuje na 120 do 170 miliona dolara - navodi u ime radnika metalske industrije Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije (UPS), kojem su se za pomoć obratile firme poput "Železare Smederevo" i "Utve Kovin", kao i sva preduzeća okupljena u metalskom klasteru.

On kaže da su radnici pisali i ministru građevine Velimiru Ilića, koji se nije oglašavao po ovom pitanju.

- Imamo slučaj da nekoliko makedonskih firmi uvozi čelik nižeg kvaliteta iz Kine i Indije, koristi ga za proizvodnju šavnih cevi i armaturnih mreža i onda te proizvode lošijeg kvaliteta od proizvoda srpskih proizvođača plasira u Srbiju i druge zemlje CEFTA. I, naravno, te proizvode prodaju po nižim cenama, zbog čega se oni i kupuju. U pismu ministru Iliću detaljno je obrazložen ovaj problem. Nikakav odgovor Ministarstva građevinarstva nismo dobili, a proizvođači i država trpe štetu koja se u ovih nekoliko godina može meriti stotinama miliona dolara. Takođe, postoji opasnost da dođe do urušavanja velikog broja građevinskih objekata u Srbiji u koje su ugrađene ovako uvezene armaturne mreže druge klase, a predstavljaju se kao proizvodi prve klase zato što se u Srbiji ne vrši kontrola ovih proizvoda. Nema Pravilnika kojim se reguliše kvalitet). Em uništavamo našu metalsku i građevinsku industriju, em ugrožavamo živote građana - kaže za Telegraf.rs Rajić.

U Ministarstvu građevinarstva i urbanizma kažu za Telegraf da je Pravilnik objavljen u julu 2011. godine, a da je na zahtev proizvođača formirana Radna grupa za izmene i dopune pravilnika, čiji je član i predstavnik proizvođača čelika.

- Ministarstvo je obavestilo članove radne grupe o nedostacima u predlogu izmena i dopuna Pravilnika, ali članovi radne grupe nisu dostavili nove predloge, pa tako ni predstavnik proizvođača - tvrde u ovom ministarstvu.

Kako kažu, oni nisu nadležni za probleme oko bescarinskog uvoza, već je to nadležnost Ministarstva finansija.

- Domaći proizvođači insistiraju na kontroli uvoznih, ali ne i domaćih proizvođača, a ministarstvo nadležno za poslove građenja interesuje kvalitet građevinskih proizvoda bez obzira gde su proizvedeni. Naglašavamo da je ministar Velimir Ilić formirao i radnu grupu za izradu propisa o građevinskim proizvodima, kojim će biti preuzeta Uredba o građevinskim proizvodima EU - navodi se u odgovoru Ministarstva građevinarstva i urbanizma.

(N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vozd

    5. septembar 2013 | 09:12

    Naravno mora neko da se ugradi sve nam je tako ej ljudi krompir uvoze a verovatno ce i sljive razlog padao je grad.Svi su isti majku rodjenu bi prevarili nema nama spasa pucamo do kraja.

  • стрептомицин

    5. septembar 2013 | 09:38

    Свуда у свету држава штити своје произвођаче, осим у протекторату Србији где главну реч има увознички лоби који плаћа политичаре да се "праве луди", а та све је то крив народ који гледа и трпи и не помишља да се отараси лопова... Какав народ- таква власт а и стандард. Срби, џабе вас лажу Европом, неће нико да се бори за вас већ морате сами...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA