KOMAD SRPSKOG NEBA: Domaći dizajneri oduševili Pariz (FOTO) (VIDEO)

Mladi srpski dizajneri Uglješa Vrcelj i Žarko Bubalo postigli su zapažen uspeh na Nedelji dizajna u Parizu, izdvajajući se autentičnošću i kvalitetom

  • 2

Pariska nedelja dizajna održana je od 9. do 15. septembra, kao jedan od najvažnijih međunarodnih događaja u industriji enterijera, dekoracije, arhitekture i dizajna.

 

Ova manifestacija tradicionalno je okupila veliki broj umetnika iz celog sveta, ali ove godine prvi put i predstavnike naše zemlje - Uglješu Vrcelja i Žarka Bubala.

 

- Za sve nas ovo je bio izazov. Izlaganja na velikoj sceni, sa sopstvenim brendom. Upravo ovaj sajam nam je pomogao da uvidimo koliko konkurentni možemo da budemo na tako velikom tržištu. Ono što nas je svakako i odvelo tamo jeste autentičnost naših proizvoda i upravo to je bio jedan od razloga prvih kontakata i saradnje s Parizom. Ovo je prvi put da učestvujemo na ovakvoj manifestaciji, ali nam je sad jasniji pravac kojim treba da idemo, kako bismo postali jedni od najboljih na velikoj sceni - kaže Uglješa Vrcelj.

 

 

Ovaj dizajner i multimedijalni umetnik predstavio se „Vetrogenerator lampom“, nastalom iz želje da se ispolje mogućnosti spoja 3D tehnologije i umetnosti.

 

 

Posetioci su imali priliku da vide i „Srpsko nebo“- zbirku umetničkih fotografija, kreiranih tako da svaka fotografija predstavlja jedinstveni “komad srpskog neba”, označen realnim geografskim koordinatama, a njihov zbir daje nebesku mapu čitavog prostora nad Srbijom.

 

 

Dizajner Žarko Bubalo, inženjer areonautke, predstavio se svojim sada već čuvenim modelima bicikala „Perfect day“ i „Imagine“, koji su nastali kao rezultat fascinacije dizajnera plemenitim materijalom, drvetom. On je ovaj materijal primenio u oblasti u kojoj se on obično retko koristi.

 

- Prvi utisak koji nosimo s Nedelje dizajna u Parizu je iznenađenje posetilaca na činjenicu da dolazimo iz Srbije. Skoro redovno su nas mešali sa Skandinavcima, Italijanima, a u nekim trenucima čak i Nemcima. To je za nas dokaz da smo uspeli da izvedemo kvalitetan proizvod, kako u dizajnu samog proizvoda, tako i u materijalu - rekao je Žarko, i dodao:

 

 

Uostalom, tehnologija kojom pravimo proizvode je high-tech. Mi možda koristimo drvo, kao poznati materijal, ali naš ram je nastao kao parametarski 3D model, što znači da se može prilagoditi svakom kupcu. Naši proizvodi ne bi bili mogući bez velike strasti i posvećenosti, ne samo moje, već cele ekipe koja je učestvovala u proizvodnji, dizajnu i promociji samih proizvoda – kaže Bubalo.

 

 

Prepoznavši značaj promocije srpskog dizajna, Kulturni centar Srbije u Parizu, otvorio je 11. septembra izložbu fotografija „Be Mona Lisa, čime je i ovaj centar ušao u zvaničan program nedelje dizajna.

 

 

Idejni umetnici ovih fotografija su Uglješa Vrcelj i Vladimir Tatarević, poznati srpski fotograf, kojima je najpoznatija ikona slikarstva poslužila kao inspiracija. Ljudi iz njihovog okruženja pozirali su kao nekada Mona Liza.

 

Muziku na otvaranju ove nesvakidašnje izložbe puštao je čuveni DJ Raimund Imo, što je izazvalo dodatnu pažnju.

 

 

- Veliko je zadovoljstvo imati izložbu u centru Pariza, neposredno preko puta muzeja Savremene umetnosti i posmatrati ljude kako zastaju i fotografišu našu Mona Lizu. Nama je važna ta interakcija sa publikom, s obzirom na to da smo u performansu koji smo organizovali na samoj izložbi napravili oko stotinak novih radova, tako da je ova naša srpska Mona Liza postala posle toga i pariska. Lepo je prenositi ljudima energiju i omogućiti im da budu potrebni – rekao je Vladimir Tatarević.

 

 

Izložba će biti zatvorena 30. septembra, a zatim se seli u London.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voja

    23. septembar 2013 | 20:12

    bravo majstori

  • Niccola

    24. septembar 2013 | 09:43

    To su prijatelji moje supruge,koja stoji iza celog ovog dogadjaja u smislu PR,prezentacije i predstavljanje medijima na čelu PR agencije ENTERPRENEUER,sajam modernog dizajna MAISON-OBJECT(MEJSON-OBŽE) u Parizu ima tradiciju dugu oko 20 godina,gde se svake godine na jednom mestu nadju nekoliko hiljada najboljih dizajnera iz celog sveta,treba napomenuti da je ovo najprestižniji sajam modernog dizajna u svetu,srpski dizajneri nikada nisu izlagali svoje projekte na ovom sajmu do ove godine,kad su naša dva dizajnera dobili zvanično poziv od organizatora ovog prestižog dogadjaja,to dovoljno govori o uspehu ova dva neverovatna dizajnera koji su ponosno predstavljali Srbiju u svetu dizajna...!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA