SKANDALOZNO: Već jedemo GMO meso!

- Mi već sada jedemo meso životinja koje su hranjene genetski modifikovanom sojom proizvedenom u Srbiji - kaže Đorđe Bugarin, sekretar za agrar u Privrednoj komori Vojvodine

  • 21

Građani Srbije već sada jedu genetski modifikovano meso iz uvoza, ali i ono koje je proizvedeno na domaćim farmama. Ova pojava će tek uzeti maha, ukoliko se omogući promet GMO hrane u zemlji, upozoravaju srpski stručnjaci.

- Ako omogućimo promet GMO hrane, ne dobijamo ništa, a gubimo mnogo. To će biti prvi korak ka proizvodnji poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji su štetni po zdravlje, a zaista ne vidim potrebu za tim s obzirom na to da imamo čime da se prehranimo - ocenjuje Đorđe Bugarin, sekretar za agrar u Privrednoj komori Vojvodine.

On tvrdi da ovaj uslov Evrope ne treba da prihvatimo, pa i po cenu da ne postanemo članica STO.

- Mi već sada jedemo meso od životinja koje su hranjene genetski modifikovanom sojom proizvedenom u Srbiji - tvrdi Bugarin.

Da problem bude još veći, ni proizvođači mesa pri otkupu od domaćih farmera nemaju uvid u to čime su hranili stoku, pa samim tim ne mogu da garantuju da meso koje prodaju nije GMO.

- Kako ću ja to da znam? Nikako - kategoričan je Živojin Jovanović, vlasnik mesne industrije Trlić, koji deo mesa otkupljuje od seljaka.

Jovanović kaže da je sigurniji pri uvozu mesa iz Evropske unije jer ono prolazi sve kontrole pri ulazu u zemlju.

- Uvozim dosta mesa, ali do sada nisam čuo da je iko vratio kamion zato što to meso u sebi ima tragove GMO - kaže on.

Vukoje Muhadinović, vlasnik Industrije mesa Topola, kaže da je gotovo izvesno da je sve meso koje ilegalnim kanalima stiže u Srbiju zaraženo GMO.

- Ako je cena mesa značajno niža od prosečnih u Srbiji, izvesno je da ono u sebi ima GMO. Troškovi ishrane životinja sa GMO sojinom sačmom znatno su niži, pa je samim tim i to meso jeftinije - tvrdi Muhadinović.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    21. oktobar 2013 | 14:09

    Да ли неко од вас мисли да ће власт у Србији рећи НЕ америчкој модијализацији са Монсато тровачима на челу? Па макар сви Срби поцркали, ова поданичка власт не сме да зуцне против газди. Па они су их и довели на власт да њима служе а не народу Србије.

  • ANONIMUS

    21. oktobar 2013 | 13:16

    Zumreta, ako odlucis da napises knjigu nekad, ja je prvi kupujem.

  • ssss

    21. oktobar 2013 | 13:31

    Zumro, zumro, kako znas da je svinjetina odvrata, jel' ti neko pricao ili iz licnog iskustva? Moja zumro, ukusi su jako razliciti, znas.?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA