Ko je kriv što pacijenti dobijaju ove užasne rane od ležanja? (UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ)

Svaki čovek može da se nađe u tako teškoj životnoj situaciji, da zbog bolesti ili nesreće, polupokretan ili čak bez svesti, bude primoran da dugo vremena leži u krevetu. Tada je posebno važno da neko valjano brine o pacijentu. U protivnom, posledice po telo obolelog mogu da budu strašne

Komentari

  • spoma

    9. jul 2015 | 16:56

    Moja sestra,koja je 62.godiste, je doneta iz Melenaca gde je bila na rehabilitaciji posle mozdanog udara u katastrofalnom stanju mnogo gore nego po odlasku u banju.Ali ono stu smo videli kada je doneta je vise nego zalosno,pelena,majica,flaster koji je bio zalepljen na rani koju je tamo dobila sve je bilo budjavo,plesnivo,cerka joj je sa prepona skidala crne plesnive fleke.Jadno....zalosno...relativno mlada zena dva meseca nije okrenuta,pomerena,osim kad joj dodje poseta....rehabilitacija.....pitam se sta je to i gde je to....nedaj boze nikome.

  • Sanja

    22. novembar 2014 | 15:31

    Samo da niko ne završi u Užičkoj bolnici! Razboleće se i od onoga zbog čega nije došao.

  • Medicinska sestra

    21. novembar 2014 | 00:03

    Joj kako bih volela sve vas koji komentarisete lose da vidim mesec dana da radite posao medicinske sestre. Svi bi ali bas svi promenili misljenje. Ne kazem ima losih stvari i sama sam se susretala sa losim ponasanjem osoblja ali da toliko globalizujete... Nemam reci.

    • 13. maj 2018 | 11:08

      Milutin

      @Medicinska sestra

      U Slankamenu je katastrofa.Ostavio Sam majku bez I jednog dekubitisa sa nadom da ce joj pomoci.Posle 75 Dana vratila se u jako losem stanjasa velikim ranama.Opsti nemar I nebriga I dovodjenje pacijenta u zivotnu opasnost.Odmah sutradan po otpustanju zavrsila je na urgentnom u Loznici.Zasto mi placamo dopriniose za socijalno osiguranje.

    • 14. mart 2019 | 10:14

      Endru

      @Medicinska sestra

      Mesec dana medicinska sestra? Nema problema...dođeš, obigraš oko doktora dok se ne izgubi iz vida. Buljis u mobilni dva sata pa onda jos tri. Onda se proderes na pacijenta koji trazi pomoc da te ne smara i da imas pune ruke posla (oko mobilnog, naravno). Onda uzivanje, kad doktori odu kuci, popodne i nocu, zurke u sestrinskim i doktorskim sobama. Nista ne moze dok ne kapne u dzep, onda se moze i van vremena posete i sta god. Ako ti se ne radi kao medicinska sestra, slobodno se vrati na njivu.

    • 20. april 2019 | 09:18

      Danijela

      @Medicinska sestra

      Naravno da je posao medicinskih sestara težak, niko to ne osporava, i slažemo se sa tim da imate mala primanja za posao koji bi trebalo da obavljate, ali izvinite, molim vas, sami ste se odlučili za taj poziv. Ako vam je to teško da radite, ako niste u stanju, niste ni trebali tu školu završavati.

  • JELENA

    20. novembar 2014 | 22:00

    RESENJE JE ANTIDEKUBITALNI DUSEK SA KOMPRESOROM, NASA DRZAVA JE TO PLACALA PREKO ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA ALI I TO KADA SU DEKUBITI VEC III I IV STEPENA,SADA SU TAJ DUSEK UKINULI JER SE SMATRA LUKSUZOM.TOLIKO O HUMANOSTI PREMA PACIJETIMA.

    • 21. novembar 2014 | 17:42

      Medicinski tehnicar

      @JELENA

      Vidi se da si strasno neinformisana. Na mom odeljenju od 90 pacijenata ima svega 10 antidekubitalnih duseka sa kompresorom i stalno se koriste. Uopste se ne radi o nehumanosti vec o tome da drzava nema para da kupi je.ene rukavice da zastiti i medicinske sestre i pacijente, a kamoli antidek. dusek (koji kosta oko 100e). Kada svi privatnici budu placali zdravstveno i socijalno osiguranje, a ne krali drzavu, onda ce zdravstvo imati da zastiti i pacijente i zdravstvene radnike. A dotle ne lupetajte o necemu u sta apsolutno niste upuceni!

  • Medicinski tehnicar

    20. novembar 2014 | 21:00

    Radim kao visi medicinski tehnicar u jednoj bolnici, gde u nocnim smenama na 55 nepokretnih pacijenata rade 2 sestre. Svi znaju da osudjuju te medicinske sestre, jer prva asocijacija na m. sestre je na one nasminkane koje rade po domovima zdravlja. U bolnicama je druga prica. NIKOGA NIJE BRIGA STO I VISE NEGO SVAKA DRUGA SESTRA IMA DISKUS HERNIJU I ODLAZI U PENZIJU KAO INVALID! Vi ne znate da mi po 5-6 puta u toku 24h presvlacimo te pacijente, cistimo im usta, peremo "guze" hranimo i pojimo i to 2 sestre na 50 pacijenata u najboljem slucaju. Svako od vas bi u nekom momentu, u takvim uslovima, izgoreo. Ali je najlakse osudjivati. Cesto se desava da nam pacijenti imaju anti dekubitalni dusek, okrecemo ih na dva sata eleviramo ekstremitete, pa dobiju dekubit, ZATO STO SU NEPOKRETNI, OTECENI, NEKAD LENJI i nastanak dekubita je nekad neizbezan. Muka mi je od pljuvanja po mojoj profesiji, i voleo bih da svi ti koji pljuju barem nekoliko meseci rade u takvim "drzavnim jaslama"!

    • 20. novembar 2014 | 23:06

      Sammy

      @Medicinski tehnicar

      Postovani, moja majka je otisla u penziju kao medicinska sestra. Radila je u raznim medicinskim ustanovama (zubna ambulnta, interno, fizijatrija, dom zdravlja, deciji vrtic za obolele od dj. paralize ... i na kraju zavrsila u domu staraca) Na svim ovim mestima je radila jer mi je otac bio vojno lice pa smo se dosta seleli. Hocu da kazem da ima poprilicno i zavidno iskustvo. Kuci je dolazila sa pricama o "koleginicama" koje su maltretirale pacijente ili ih jednostavno nisu konstatovale dok rodbina ne bi donela - kese. Da se naradila u zivotu - jeste, da je obolela - jeste ali NIKADA nije dozvolila da u njenoj smeni neko pati. Dolazila sam kod nje na posao i gledala scene koje obicni smrtnici ne gledaju i nije mi bilo dobro. Molim Boga da se ne razbolim i da ne moram da lezim u bolnici. Cast izuzetcima kao sto vec napisah. Odgovornosti u nasem zdravstvu nema ni malo. Gledala sam kako u laboratoriji sestra vadi krv nekoj zeni a ruke joj prekrivene ostatcima mandarine koju je predhodno gulila! O cemu onda pricamo!!!

  • Sone

    20. novembar 2014 | 18:35

    Totalno ne postovanje prema starijima.

  • Snezana

    20. novembar 2014 | 03:55

    Stanje u nasim bolnicama je haoticno a tek u Kovinu u Neuropsihijatrijskoj bolnici, moja majka primljena je na interno odeljenje zbog povisene temperature nije bila svesna bila je u komi, povremeno se budila,za 12 dana boravka dobila je dekubitnu ranu na ledjima u predelu kicmenog repa videli se prsljenovi, doveli smo je kuci i posle 3 dana je umrla od sepse.Vodili smo je u bolnici u Pancevu ali nije bilo spasaIronija bolnicu smo platili 21.000 din i majka nam umrla u mukama. Sramota je od zaposlenih na tom odeljenju u Kovinu koji sa jednim bokalom hladne vode operu tj obrisu 4 pacijenta. I sada osecam grizu savesti sto sam majku odvela u bolnici .

  • bojana

    20. novembar 2014 | 00:10

    Želim da se pridružim i obavestim vas o toku lečenja moje sestre. Lečena je u NKCna neurologiji.Ležala je tamo na ispitivanju skoro 2 nedelje i na kraju smo jedva uspeli da dobijemo uput za Bg. Tada smo odahnuli misleći da će biti spašena.Kada je primljena na neurohirurgiju u KC sestre i lekari su bili "zgroženi" kako je bila zapuštena kao pacijent i imala je dekubit na leđima tj. na "repu".Videla sam to i ja nije bio veliki ni dubok. Operacija je urađena korektno,sve je krenulo na bolje jedino je ona počela da popušta psihički jer je ležala dosta dugo i to je učinilo svoje da je počela da razmišlja i o samoubistvu. Videla sam da tone psihički i otišla sam da zatražim pomoć da se ipak psihijatar kao stručnjak uključi u njen psihički oporavak.Međutim lekar mi je na moju molbu odgovorio da "to mogu da naručujem u kafani ".Zapanjeno sam izašla iz ordinacije tj izbačena sam.Ona je bila sve gore,pa sam pogledala i njen dekubit i opet šok jer je bio nekoliko puta veći od trenutka kada je primljena. Rekla sam to medicinskoj sestri na šta je ona odgovorila da je isti kao i kada je došla i da one to tretiraju povremeno. Sa neurohirurgije prebačena je u Ribarsku banju i prilikom prijema lekar je video ranu od dekubita i nije mogao da veruje da je takav pacijent poslat u banju. Nije hteo da je primi već je uputio u niški KC na hirurgiju da se rana obradi. Opet komentar od strane hirurga "pa kako je moguće da je ovako pacijent napušten" i to su vam igre bez granica...svaki lekar prebacuje i kritikuje onog prethodnog a pacijent trpi bol,oporavak se odugovlači a akteri svega toga ostaju nekažnjeni i dalje prave iste propuste a mi narode trpimo ,plaćamo i ćutimo.

    • 29. novembar 2014 | 18:18

      Modesty

      @bojana

      Licno sam videla da pomenuti lekari iz Ribarske Banje primaju i lece pacijente koje su u drugim ustanovama lekari "otpisali", tako da, ako su tog pacijenta vratili, to je samo zato sto mu je verovatno bila neophodna i zivotno vazna hirurska obrada rane. Ipak ima bolnica u nasoj Srbijici gde se na pacijenta gleda kao na coveka.

  • Anton Dreo

    19. novembar 2014 | 22:39

    Oni traze da budu izuzeti od smanjenja plata.Javasluk vlada u nasim bolnicama.Osnovne stvari medicinske sestre ne mogu da obave.istom tom nebrigom izgubio sam suprugu Suzanu posle porodjaja.gde nisam isao i pisao ali suda se zataskavaju takve stvari.Nije samo u Kragujevcu tako.strasno je svuda.

  • Neki

    19. novembar 2014 | 22:09

    To sam skoro videla u Cupriji u bolnici gde je jedna baka bas u bolnici to dobila zbog nebrige.

  • ivica panov

    19. novembar 2014 | 21:10

    EFIKASNO LECIM DEKUBITIS.

  • gaga

    19. novembar 2014 | 19:10

    na zapadu se za ovakvu vrstu propusta daje otkaz zdravstvenim radnicima jer jadni ljudi nisu krivi sto su nepokretni,vezani za krevete i ne postoji opravdanje za takvu vrstu nemara ,ali na zalost nasa praksa je uvek pokazivala da kod nas sve funkcionise po sistemu kolko para tolko i muzike .Da ne spominjem i to koliko sestre i lekari polazu na licni izgled u radno vreme pa prilikom tretiranja ovakve vrste pacijenata moze da dodje do pucanja sveze ofarbanih noktiju ili upropastavanja sminke i celokupne talete.

    • 21. novembar 2014 | 20:46

      mama

      @gaga

      Na zapadu kad zazvoni pacijent sestra trceci ulazi u sobu da vidi sta treba. Nije vazno dal moras u toalet il da ti da nesto za bolove il ti hladno. Ona je duzna da brine o tebi. Osim toga i na zapadu imaju po 20 pacijenata po sestri al njihove sestre se ne sminkaju kao nase i nemaju lakirane nokte i zna se kad im je pauza il lete napolje. Nije diktatura nego red i disciplina.

  • Vesna

    19. novembar 2014 | 17:21

    Zasto uvek krivite sestre ? Cesto porodica kad je neko bolestan odveze najblizeg u bolnicu tamo ga ostavi lekarima i sestrama ,ponekad poseti i donese voce i kafu, i to je sve . Ne pominjite plate , Hipokrata ,humanost . Mnogo je bolesnih napustenih uslovi jadni ,tesko se izlazi na kraj sa ljudima . Jednostavno mnogo je tesko u zdravstvu .

    • 21. novembar 2014 | 21:08

      a sta ocekujete

      @Vesna

      Ako trebam ja kao porodica da dolazim u bolnicu da bih negovala svog bliznjeg zasta ste vi placene? U pravu je neko u inostranstvu bi neko popio otkaz za ovi Jer tamo te obidju popricaju eventualno neko voce i ti je to 20-30 min i cao a kod nas se ocekuje da porodica neguje svoje...

  • mira

    19. novembar 2014 | 17:18

    A jes vala,bolje je na frontu nego u rukama neke nadrndane sestre koja pre podne mrzi sebe a popodne ceo svet..a to da vas "okreće" kada ste zakucani za krevet??!! ne-pada-joj-na-pamet,nije za to plaćena... eeeeee gde mi živimo,pa to je strašno!

    • 20. novembar 2014 | 02:18

      Ana

      @mira

      Nije istina uopste, ne kazem, ima sestara koje bas briga za pacijente. Dajem primer moje bake koja je bila prosle godine u bolnici tri meseca, sestre I fizioterapeuti su bili tu oko nje da joj pomognu da ustane, da je okrecu I ostalo ali je ona odbijala njihovu pomoc, I postajalo joj je sve gore. Tako da ne krivite sestre I doktore, nekad je I do same psihe pacijenta!

  • Aca

    19. novembar 2014 | 15:37

    Ajmo,zaposlite jos sestara I povecajte plate!!!!I nemojte o humanosti,zakletvama-jer moja deca to ne jedu!!!!!!!vise mi je muka zbog pljuvacine po sestrama

  • ja

    19. novembar 2014 | 15:23

    Svara cast svim sestrama koje rade u zemlji Srbiji zemlji strave i uzasa za platu koja nije dovoljna ni za harac koji moraju da plate svakog prvog.

  • Prkosna pesma

    19. novembar 2014 | 15:15

    To sto nema sestara nisu krivi pacijenti. Pri tom sestra je zdrava a oni su bolesni,ugrozeni,zavisni. A tesko tome ko zavisi od nekoga i u humanijim uslovima:-)

  • Mlj2850

    19. novembar 2014 | 14:20

    Gledajuci ove strasne i bolne rane, vratio sam se dvadeset godina unazd ,kada sam i sam lezao i rizikovao da dobijem ovaj uzas od rana. Hteo sam reci i to, da ne zivim u Srbiji , i da sam lecen u jednoj zemlji na zapadu. Ove rane se obavzno dobijaju , ukoliko medecinsko osoblje ne obraca paznju na pacienta koji je ne pokretan bilo on mlad ili star , ma da je kod starijih ljudi ovo oboljenje mnogo cesce. Takodje sam hteo navesti da su mene, dok sam lezao nepokretan, medecinske sestre okretale i masirale najmanje tri puta dnevno. A u Srbiji?...........

  • ritza

    19. novembar 2014 | 14:08

    PACINTI SU KRIVI.TO SE DESAVA KAD GODINAMA SMO TRPE I PRICAJU U SEBI , PONEKI TUTNU NEKI MALI MITO I TO DOSTA NJIH I TAKO SE KRPARI PA STA ONDA OCETE KAD NISTE JEDINSTVENI I SLOZNI U ODBRANU SVOJIH PRAVA GOOODIIIINAAAAMA.

  • Jelena

    19. novembar 2014 | 14:04

    I mi se nadamo da će se neko ko čita ovaj tekst zapitati da li je humano da na 27 do30 nepokretnih pacijenata na traumi radi jedna sestra u smeni.Da li je to nehumanije prema sestri ili prema pacijentima zaista je pravo pitanje?

    • 19. novembar 2014 | 14:52

      Maja

      @Jelena

      I to je tačno. Broj sestara je apsolutno ispod svakog minimuma, na mnogim odeljenjima, ali kada ih ima dovoljno onda neće da rade. Ko bi znao koji je optimalan broj.

    • 19. novembar 2014 | 15:01

      Buks

      @Jelena

      Jedna sestra 30 lezecih pacjenata, nedostatak osnovnih sredstava za rad. Duseci i posteljine stare po vise decenija, i naravno mizerna plata umanjena za 10%.

    • 5. jul 2016 | 21:08

      Natasa

      @Jelena

      Pa nehumano je prema onomr ko ne moze da bira, a ti vidi ko je to.

    • 14. septembar 2016 | 19:44

      Nina

      @Jelena

      Pa vi ste bre preplaceni za svoj posao! Umesto da radite vi samo kukate! Moja majka je zbog takvih kao sto si ti umrla u 59 godini, jer je zaradila dekubit a pritom otpustena iz bolnice bez na dalje lecenje! Za to si ucila skolu sta se zalis sad? Idi budi cistacica ili radi na pijac posto si nestrucna za svoj posao bagro jedna! Sram vas bre bilo! Na koje odeljenje radi po 1 medicinska sestra? Da postoji mogucnost da si ti jedna a imas jos 6 kolega oko sebe! Fuj!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA